Svenska
Gamereactor
recensioner
World of Warplanes

World of Warplanes Update 2.0

Efter att ha dominerat land och hav tar Wargaming nu till skyarna. Eller ja, har tagit till skyarna sedan drygt fyra år tillbaka. Men släpper nu en uppdatering kallad "Warplanes 2.0." Är det värt att återvända?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Min kunskap om aerodynamiska äventyr medelst bevingade järnåbäken, börjar och slutar med det jag kan om Röde Baronen (och allt det lärde jag mig från Snobben). Att ha burit pilotbrillor från Rayban, även äkta sådana, gör en heller inte till en flygplansafficinato i min mening. Men jag desto mer om spel. Och att flyga i spel är oftast lättare än att göra det på riktigt - World of Warplanes inkluderat.

World of Warplanes
Hangaröversikten (plus de andra menyerna) känns ibland lite sneva. Layoutmässigt.

Konceptet är enkelt - bemanna ett flygplan, ge dig ut tillsammans med ditt lag, ta sikte på närmsta fiendeplan (eller bas) och skjut vilt. Samtidigt som du undviker motståndarna, vars strategi ser likadan ut. En match är kort, intensiv och består oftast av tre, fyra områden som måste tas över (vilket görs genom ovannämnda tillvägagångssätt). Detta är vanligtvis rätt roligt. Jag säger "rätt roligt" då jag misstänker att det här kommer tilltala olika spelare i olika grad. Kan man inget om flygplan (Moi) men uppskattar den klassiska teambaserade dösmatchen, kommer man ha roligt med det här. Kan man dock mer om flygplan, är chansen stor att man uppskattar det ännu mer.

World of Warplanes
Vissa plan har bakmonterade vapen. Något som i mångt och mycket är nödvändigt.
Detta är en annons:

För under ytan finns en uppsjö av plan, med tillhörande historier och tillbehör. Och då denna recension inte är av spelet i sin helhet, utan är menad att fokusera på nyheterna, är det just det vi är intresserade av; Undersidan. Vad är nytt sedan sist? Enligt pressmeddelandet ska man ha stoppat in nya klasser, ett nytt läge (Conquest), genomfört en total ommöblering av flygplanstyper och dess egenskaper, och slutligen, sett över tekniska aspekter.

World of Warplanes
Attackera. Slå ut. Attackera. Slå ut. Repeat

Om vi börjar med läget Conquest så finns det inte så mycket att säga. Det är Conquest för tusan: ett tävlingsinriktat läge där två lag kämpar om vem som kan erövra ett antal punkter. Och när alla punkter är erövrade så står det laget med mest mark under sig som segrare. Det fungerar som vanligt och är det som jag spelat mest av under min tid med spelet. Vad gäller justeringen av flygplanstyper och dess egenskaper, kan jag säga att de känns välbalanserade jämte varandra och varierande att flyga. Känslan när jag sitter i en liten "multirole fighter" (som enligt utsago, ska vara lätta och som gjorda för att sänka luftburna fiender) kontra att glida fram i en enorm bombare, skiljer sig markant och motiverar mig att mixa och matcha fordonsflottan i hangaren.

World of Warplanes
Skärmuppdateringen kan hålla sig i skinnet under lugna passager...
Detta är en annons:

En aspekt som jag definitivt inte är nöjd med är grafiken och skärmuppdateringen. Ja, jag vet att det är gratis och därför ska jag nog inte bedöma det på samma sätt som jag skulle göra om det rörde sig om en fullpris-blockbuster, men ändå. Det hela känns, uppskruvat på högsta inställningar, rätt... Mja... Inte fult, nej, nej. Men på samma gång inte särskilt snyggt heller.

Flygplanen är helt okej detaljerade, men övrig miljö lämnar rätt så mycket att önska. Träd, åkrar och baser hinner inte djupanalysernas när man svischar förbi i 250 knyck, det är jag medveten om, men de sticker mig ändå i ögonen ganska rejält. De är lågupplösta, fattigt utsmyckade och liknar ibland platta kulisser än faktiskt mark. Hand i hand går skärmuppdateringen. Alla som någon gång spelat i 60 bilder per sekund kan nog hålla med om att det är att föredra, när möjlighet finns. I onlinespel kan minsta bildruta innebära skillnaden på liv eller död (något generaliserande) och därför lägger jag här extra vikt vid flytet än om det hade varit ett enspelaräventyr.

World of Warplanes
Men vill helst dyka när det blir hett om öronen.

Dipparna är tyvärr hyfsat frekventa, vilket i ett onlinespel är allt annat än välkommet. Som tur är väger både kameran och spelkontrollerna upp. Kameran ligger strax bakom flygplanet (eller runt om då du väjer och kränger) och beter sig för det mesta som den ska. Navigation är också en dans på rosor. Höger- eller vänsterväjning och uppstigning eller nedgång görs genom att dra musen åt respektive håll. Kulsprutan avfyras med hjälp av vänster musknapp, och ett mer precist sikte ligger blott ett högerklick bort.

Innan jag går vidare och summerar nyhetslasset, vill jag också prata lite kort om menyerna och hur lätt det är att spatsera runt dem. Vid första anblick känns de, med tight staplade rutor och kryptiska symboler i överflöd, lite svårtolkade. En så enkel sak som resultatlistorna efter varje match krävde lite funderingar innan jag visste vilket fält som var vilket (dra muspekaren över ikonen i fråga så får du en förklaring), men något som jag gärna hade sett mindre av. Det är tydligt vem som kom på vilken plats och vad man åstadkommit under omgången. Ingen total katastrof med andra ord.

World of Warplanes

Så, för att summera - spelet sitter på många timmars underhållning för den hugade spekulanten, och är lagom komplicerat för att plocka upp och slå ihjäl en kvart eller två. Men samtidigt kan det bli lite långrandigt och de tekniska farthindren (som i min mening inte är åtgärdade) står i vägen för de riktigt höga betygen. Värt att återvända? Frågar du mig känns tilläggen inte som solklara anledningar, men om du gillade den första omgången är svaret ja. Sen får man inte heller glömma att det trots allt är gratis, och med det i åtanke är relativt bra. Trots allt.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Lättillgänglig spelmekanik, fartfyllt, gratis att spela, generöst med innehåll, hyfsat balanserade plan
-
Platt grafik, krångliga menyer, instabil skärmuppdatering.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

World of Warplanes Update 2.0Score

World of Warplanes Update 2.0

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Efter att ha dominerat land och hav tar Wargaming nu till skyarna. Eller ja, har tagit till skyarna sedan drygt fyra år tillbaka. Men släpper nu en uppdatering kallad "Warplanes 2.0." Är det värt att återvända?

World of WarplanesScore

World of Warplanes

RECENSION. Skrivet av Oskar Nyström

Wargaming.net spinner vidare på sin enorma succé med World of Tanks och tar stridigheterna till skyarna. Oskar har hoppat in i ett litet stridsplan för att se om det är lika kul att bråka i himlen som på jorden...

Gratis nycklar till World of Warplanes-betan

Gratis nycklar till World of Warplanes-betan

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Gillar du bra spel, flygplan, action och gratis? Toppen, då har vi goda nyheter till just dig. Gamereactor har nämligen glädjen att kunna bjussa på ett generöst antal nycklar till den pågående World of Warplanes-betan som Wargaming.net just nu håller i.Loading next content