Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Werewolf by Night

Werewolf by Night (Disney+)

Marvel Studios har äntligen visat att de är kapabla till att göra något mer vuxet och levererar en riktigt kuslig (och samtidigt rolig) varulvsberättelse...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Efter att Marvel Studios har dammat av deras mest ikoniska superhjältar har de nu behövt kika närmare på deras enorma karaktärsgalleri som, för de mindre insatta, består av många mindre kända karaktärer. Shang-Chi, Eternals, Moon Knight och America Chavez är några bra exempel på detta och nu utökas deras filmuniversum med ytterligare ett par som gör entré i deras nya satsning; Werewolf by Night.

HQ

1972 dök för första gången Marvels skräckinjagande varulv upp för första gången i serietidningsvärlden. En karaktär som inte direkt haft någon central roll, utan snarare har han dykt upp ganska få gånger. Inför Halloween valde Marvel Studios nu att satsa på att ge honom en kortfilm vilket känns passande med tanke på att karaktären inte förknippas med The Avengers och andra mer ''vanliga hjältar''. Filmen fungerar som en avstickare från alla andra filmer och TV-serier och funkar alldeles utmärkt att se vare sig man sett varenda installation i filmuniversumet eller inte ens spanat in en enda film eller TV-serie.

Werewolf by Night
Werewolf by Night lyckas extremt väl med ''show don't tell'' där atmosfären är riktigt ruskig, utan att vi får se särskilt mycket av det karaktärerna ser.

Fastän Werewolf by Night känns som en homage till klassiska monster-filmer såsom Dracula eller Frankenstein från Universal på 30-talet och är helt i svartvit, utspelar den sig inte så tidigt som man kan tro. Utan att specificera när exakt filmen utspelar sig, kan vi anta att den utspelar sig tidigast under 80-talet. Efter att monsterjägaren Ulysses Bloodstone gått ur tiden samlas andra monsterjägare sig i den bortgångnes herrgård för att delta i en monsterjakt som sedermera ska mynna ut i en ny ledare som ska få bära Bloodstone-reliken. Vanligtvis ska reliken ärvas inom familjen men eftersom hans dotter Elsa Bloodstone sagt upp kontakten med honom skall den som förtjänar reliken, ärva den. Elsa vill däremot ha det som hon anser vara sitt och måste därför ta beslag på den innan de andra monsterjägarna. Vad hon däremot inte vet är att en av dem inte är en människa. En av dem är en varulv och det finns ingenstans att fly denna natt.

Werewolf by Night såg på förhand ut att bli något alldeles speciellt och efter att ha sett kortfilmen kan jag gladeligen konstatera att den också är det. Filmen känns som ett kärleksbrev till klassiska skräckfilmer och lyckas fånga precis det som gjorde de så kusliga. Alltifrån foto till ljud är utsökt och därutöver visar Marvel Studios att de minsann törs att göra något som inte har för avsikt att nå en så bred publik som möjligt. För även om Werewolf by Night inte har stämplats som barnförbjuden, rekommenderas den från 14 år och uppåt och jag förstår varför. Det bjussas nämligen på en hel del blod och extremt våldsamma scener som skulle kunna få en yngre publik att drömma mardrömmar i flera veckor framöver. Medan Doctor Strange in the Multiverse of Madness bara nosade på skräckelementen så omfamnar Werewolf by Night dessa totalt.

Detta är en annons:

Marvel själva benämner inte filmen som en kortfilm utan som ''Special Presentation'' vilket känns rimligt. Det handlar nämligen inte om en liten filmsnutt på tio minuter, utan en knappt timmes lång film. Inte heller ska det förstås som att detta handlar om någon TV-serie, utan detta är allt vi får och det fungerar alldeles utmärkt. På bara 50 minuter lyckas Marvel introducera Elsa Bloodstone, Werewolf och till och med Man-Thing på ett fantastiskt sätt där framför allt Elsa stjäl rampljuset som den kaxigt nonchalanta kvinnan som bara vill se detta överstökat och gå vidare.

Werewolf by Night
Laura Donnelly är helt lysande i rollen som Elsa Bloodstone och vi hoppas på att få se mer av henne framöver.

Fastän Halloween inte har börjat än känns det lite fräckt av Marvel att tjuvstarta denna kusliga högtid, men jag kan knappast klaga. Nu när höstmörkret börjat lägga sig över vårt avlånga land vill jag verkligen ta tillfället i akt och rekommendera dig att kika på Werewolf by Night. Vare sig man gillat Marvels filmer och TV-serier de senaste åren eller inte, är detta något helt annat. Här finns ingen krystad humor eller överdrivna strider dränkta i specialeffekter. Det är perfekt avskalat, spännande och, helt enkelt, riktigt bra.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
En suverän skräckfilm från Marvel Studios som inte får missas
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Werewolf by Night (Disney+)

Werewolf by Night (Disney+)

FILMRECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Marvel Studios har äntligen visat att de är kapabla till att göra något mer vuxet och levererar en riktigt kuslig (och samtidigt rolig) varulvsberättelse...



Loading next content