Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: Thorens skivspelare har anlänt

Första etappen i ett nytt och spännande projekt här på Gamereactor. Vaxkarusellen har landat från Thorens och vi spanar på den och kåserar kring fornstora dar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

För en handfull år sedan var jag djupt nere i vinylträsket. Vi snackar upp till hakan så det knappt gick att få luft djupt. Nya vaxplattor flög in i hyllorna med ljusets hastighet och hobbyn övergick rätt snabbt till någon form av absurdum i den ständiga jakten på nästa svindyra skatt att smaska in i samlingen. Våldsamt ohälsosamt självfallet, i varje fall för den tjutande plånboken som redan försökte hålla igång ett minst lika löjligt filmsamlarintresse. Stopp-och-belägg-känslan infann sig slutligen i samma stund som insikten av att jag bara lyssnat igenom en bråkdel av mina plattor landade. Kärleken till musiken hade övergått till kärleken till samlandet. Något jag upplevde som väldigt olustigt och den knipande magkänslans om kom smygande krävde att något radikalt skulle ske.

VINYL: Thorens skivspelare har anlänt
Thorens TD 402 DD med direktdrift blir primör-leksaken i anläggningen

Kort och gott. Vansinnet fick ett avslut, hamstrandet upphörde och samlingen fick förflytta sig till andra galenpannors hyllor i förhoppning av att komma till bättre och mer frekvent användning. Cirka två år har hunnit gå sedan dess och mycket har ändrats i livet. Filmsamlingen digitaliserades på en NAS, mycket lull-lull och krimskrams blev utrensat och det kändes som hemmet plötsligt gick att vistas i igen utan att få andnöd av alla saker. Efter mycket rannsakande och själsligt sökande så återfann jag slutligen glöden och kärleken till fysisk, analog musik och bestämde att denna gång försöka göra saker bättre, mer rätt. Och dessutom inkludera er läsare i resan och kanske få kärleken vill vinyl, dessa vackra vaxplattor, att sprida sig.

VINYL: Thorens skivspelare har anlänt
Thorens TD 402 DD i all sin skönhet
Detta är en annons:

Så vad händer nu, varför detta nostalgiska babbel? Enkelt. Vaxkarusellen har officiellt anlänt på GR-redaktionen i sin första form. Tung och svart med silverdetaljer, oförskämt vacker och redo att snurra svart vax så det står härliga till i vad som förhoppningsvis skall kunna bli ett långtgående äventyr bland film och spelmusikens värld. För oss alla. Där fanns en tid för en herrans massa år sedan då GR regelbundet skrev om musik och detta blir alltså en mjuk återgång till detta, och om jag personligen får säga så, en väldigt efterlängtad sådan. Med fokus på alla strålande vackra och välljudande utgåvor av film och spel-soundtracks som dundrats ut på marknaden de senaste åren. Mondo, Death Waltz Records, Music On Vinyl, Spacelab 9, Tiger Lab och många många fler.

VINYL: Thorens skivspelare har anlänt
Sumiko Rainier pickup monterad och klar, redo att riva loss på plattorna

Schweiziskt maskineri blir hjärtat, en Thorens TD 402 DD utrustad med en Sumiko Rainier pickup. Tio kilo kärlek med direktdrift och enkelt hastighetsval mellan 45 och 33 rpm. Något som kommer väl till pass då många av audiofil-plattorna kommer i 45-varvs format, i varje fall om man ser till vad som erbjuds från giganter så som Mondo eller Data Discs. Utgivare vi definitivt kommer täcka i vårt rapporterande, var så säkra. Tills vidare spelas skivorna genom ett gäng Monitor Audio Gold 300 golvhögtalare och för+slutsteg från Marantz. Förhoppningen och siktet är självfallet på att kunna uppgradera till en vettig rörförstärkare/RIAA-steg som får hantera den analoga signalen men det är något som i dagsläget finns en bit bort på horisonten. En sak i taget så att säga.

VINYL: Thorens skivspelare har anlänt
Bakdelen med alla nödvändiga anslutningar
Detta är en annons:

Vi kommer självfallet göra en lite rejälare djupdykning i maskineriet och vad anläggningen består av. Men först och främst ska skivspelaren få snurra ett antal varv och bli varm i skorna. Kort och gott, musik skall avnjutas i den bästa av former. Analogt. Så långt ifrån Spotifys digitala värld som det går att komma. Finare än så blir det knappast och det skall bli ruggigt kul att sprida kärleken till er läsare och förhoppningsvis höra era åsikter och tankar om det hela. Jag misstänker att vi måste ha minst en handfull folk här i läsarskaran som samlar eller har samlat på vinylskivor. Kanske kan även detta tjäna som nytändning för en del av er.

VINYL: Thorens skivspelare har anlänt
Sumiko Rainier pickup, liten med eggande fin

Utrustning
- Sumiko Rainier Phono Cartridge
- Thorens TD 402 DD

VINYL: Thorens skivspelare har anlänt
Här ska det snurras svarta cirklar så det står härliga till
VINYL: Thorens skivspelare har anlänt
Redo för action från sin tron i hifi-anläggningen


Loading next content