Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: The Medium Original Soundtrack

Efter lite välförtjänt vintervila snurrar nu återigen vår Thorens-spelare och vi inleder det nya musikaliska året med Akira Yamaoka och Arkadiusz Reikowski lågmält otäcka och känslosamma soundtrack till The Medium.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Där finns nog få andra genrer inom populärkulturen som jag känner lika stark passion och vördnad inför som med skräck. Som liten oborstad parvel var spökhistorier det bästa jag visste, trots det så gott som alltid slutade med att jag storbölade störtdök efter närmaste kudde att stänga ute omvärlden med. Mycket till min faders stora glädje, retsticka som han alltid var under min uppväxt. Faktum är att det nog aldrig ens hann passera en vecka utan att jag fick höra någon av hans egenkomponerade, gastkramande berättelser specifikt ämnade att skrämma mig vettlös. Märkligt nog tröttnade jag aldrig, trots alla återkommande mardrömmar. Morsan var så klart aldrig speciellt imponerad men för mig innebar det början på en livslång kärlek till skräckgenren som håller i sig starkt än idag. Så när jag fick nys om Bloober Teams nya psykologiska skräckspel The Medium under förra året blev jag så klart eld och lågor. Kanske än mer så när det framkom att musiken delvis komponerats av ingen annan än det musikaliska geniet Akira Yamaoka.

VINYL: The Medium Original Soundtrack
Förnämt vacker och dyster musik.

Kan hända att The Medium som spel kanske inte var den fullträff jag så stillsamt drömde och hoppades på. Berättandet lämnade en hel del att önska och jag fick personligen känslan av att spelet skulle mått bra av ett år till i ugnen. Men vad som däremot lyfte upplevelsen var det visuella och så klart, föga förvånande det absolut fenomenala soundtracket. Akira Yamaokas medverkan blir direkt tydlig under de inledande sekunderna av titelspåret 'The Love That Was Lost' som smakfullt blandar flertal jazziga element. Ett trevande, mjukt piano ackompanjerat av en lekfull, försiktig elgitarr och ett återhållsamt lågmält trummande som direkt för tankarna till hans tidigare kompositioner. Den musikaliska kopplingen till Silent Hill är extremt påtaglig och sträcker sig långt bortom bara titelspåret men vad kompositionerna till The Medium gör så förbaskat snyggt är att blanda det beprövade med en precis lagom mängd nya ideér och element.

VINYL: The Medium Original Soundtrack
Förföriskt mörkt och vackert.
Detta är en annons:

Akira Yamaokas geni mixas friskt med elektroniskt experimenterande från Arkadiusz Reikowskis sida. Det är ett mörkt giftermål av industri, ambient och jazz smakfullt kryddat med noise som bidrar till en utomvärldsliga, abstrakta ljudupplevelse som verkligen inte räds att leka med och tänja på mediets gränser. För även om soundtracket till The Medium börjar en smula försynt och lågmält så gör sig de mörka, elektroniska inslagen snabbt påminda och när det femte spåret 'Journey' drar igång så är det inledningen på en färd rakt ner i det outforskade. Det är en plats som musikaliskt befinner sig någonstans i gränslandet mellan Silent Hills övergivna gator, Bright Falls skogar med sin övernaturliga prägel och den drömska surrealismen från Twin Peaks. Det är ett soundtrack man verkligen kan förlora sig själv i och musiken lånar sig otroligt väl till vinylformatet. Dess egenheter kräver din uppmärksamhet och det är svårt att inte bli fullkomligt trollbunden av vad Akira Yamaoka och Arkadiusz Reikowski har åstadkommit här.

VINYL: The Medium Original Soundtrack
En av de två 180g tunga vaxplattorna.

När det kommer till pressningen så har Black Screen Records i sanningen lyckats göra kompositörernas verk rättvisa och dom två 180g tunga vaxplattorna är förnämligt välljudande med ett rik, detaljerad ljudbild. The Mediums musik får verkligen ett helt nytt liv i analog form och Akira Yamaoka och Arkadiusz Reikowskis musik är som skapt för formatet. Det är rent av perverst vackert och vår kära skivspelare signerad Thorens plockar upp varje lite musikalisk beståndsdel på ett vis som gör en kollrig av lycka. Nej där råder ingen tvekan om att vi här har att göra med ett av det senaste årets starkaste och mest distinkta musikupplevelser. Ett verk som oberoende av vilka åsikter du hyser för spelet kräver och förtjänar både din tid och uppmärksamhet. Det är en tour de force av kreativitet som erbjuder en sällsamt mäktig och tillika hypnotiskt välljudande resa där Mary E. McGlynns lena stämma ger ett perfekt avslut till Akira Yamaoka och Arkadiusz Reikowskis moderna mästerverk.

Lp-skivan:
- The Medium (Original Soundtrack) by Akira Yamaoka & Arkadiusz Reikowski

Detta är en annons:

Utrustning:
- Sumiko Rainier Phono Cartridge
- Thorens TD 402 DD
- Thorens Stabilizer
- Jenving Supra Phono 2RCA-SC
- Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
- VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
- VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
- VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
- VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's CurseLoading next content