Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: Skies of Arcadia Eternal Soundtrack

Mackan har drömt sig bort till de vidöppna, blå skyarna i Arcadia och nynnat i takt till de undersköna kompositioner från spelet som kom att definiera en hel genre.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Där finns få andra konsoler som lämnat ett lika bastant som långvarigt intryck på mig som Segas olycksaliga och helt briljanta Dreamcast. En grå låda som var långt före sin tid och brann med otrolig intensitet under sin korta livstid. Shenmue, Sonic Adventure, Soul Calibur, Crazy Taxi, Jet Set Radio, Phantasy Star Online, Rez och otaliga andra titlar formade konsolens imponerande bibliotek, en samling makalöst innovativa, grafiskt slående och mäktigt underhållande spel. Så när de Paris-baserade Wayô Records utannonserade att de i samarbete med Sega och kompositören Rieko Kodama arbetade med en lyx-utgåva av soundtracket till spelet som på många sätt kom att definiera rollspelsgenren på Dreamcast. Då var det svårt att inte bli helt kollrig av lycka och nostalgi.

Med betoning på utforskande och äventyr bjöd Overworks, Sega och spelets två producenter Atsushi Seimiya och Shuntaro Tanaka oss med på en resa bland molnen i fantasivärlden Arcadia. Sex vidöppna regioner fyllda av grottor, skatter och vilt varierande civilisationer som alla delade en gemensam, mörk historia stöpt i blodig konflikt och massförstörelse. Där fanns nog ingen som lämnades oberörd av Skies of Arcadias ytterst ambitiösa värld och fria upplägg när det lanserades för mer än tjugo år sedan. En milstolpe för genren och trots spelet underpresterade och blev ett ekonomiskt misslyckande så har arvet levt vidare och dess påverkan syns och känns än idag.

VINYL: Skies of Arcadia Eternal SoundtrackVINYL: Skies of Arcadia Eternal Soundtrack
Vacker samlarbox och himmelskt välljudande vaxplattor!

För Skies of Arcadia anses av många inte bara vara ett av konsolens bästa spel, utan även en av de främsta upplevelser inom genren i stort. Ett faktum som tydligt återspeglas i Skies of Arcadia Eternal Soundtrack-boxen och dess många beståndsdelar. Det är ett tydligt passionsprojekt där Wayô Records inte lämnat någon sten orörd och utöver de fantastiska kompositionerna är denna specialutgåva fylld av extramaterial med allt från kommentarer från spelets producent och regissör, men även djupgående insikter från teamet bakom musiken. Både Yutaka Minobe, Tatsuyuki Maeda och arrangören Ramon van Engelenhovens tillåts gott om utrymme i boxens väl tilltagna informationshäfte.

Detta är en annons:

Intervjuerna med de många inblandade ger musiken en ny och personligare prägel, ett extra lager av nyans. Här finns även mer oväntade detaljer såsom dikter och en rad helt makalöst vackra konstverk men också en genomgång av alla spelets karaktärer, de olika luftskeppen, det Arcadiska alfabetet och mycket mer. Produktionsvärdet är direkt enastående och till och med fickorna till de tre vinylskivorna har förärats med vackra tryck varav några är helt nya kreationer från spelets originalkonstnär Isuki Hoshi. När det kommer till musiken så är det tydligt än idag att ljudteamet var intimt bekanta med Dreamcastens innanmäte och på flera sätt pressade spelets kompositioner konsolen till dess absoluta gränser med musik som dynamiskt förändrades baserat på situationer och händelser.

VINYL: Skies of Arcadia Eternal SoundtrackVINYL: Skies of Arcadia Eternal Soundtrack
Wayô har inte sparat på krutet och här finns gott om extramaterial att dyka ner i.

Det är därmed föga förvånande varför soundtracket till Skies of Arcadia blivit så uppmärksammat över åren och ofta tituleras bland de bästa arrangemangen inom mediet. Tyvärr finns inte all musik representerad här men Skies of Arcadia Eternal Soundtrack serverar upp hälften av spelets originalkompositioner. Vilket motsvarar trettio ljudspår och två riktigt vackra pianoarrangemang utspritt över tre fantastiskt välljudande vaxplattor. Pressningarna är så gott som klanderfria och ljudet så rent som man rimligen kan önska sig. Väl snurrandes på vår Technics SL-1210MK7 tog det inte många sekunder för gåshuden att komma krypande längs armarna och soundtrackets musikaliska bredd får ett nytt liv på vinyl med otrolig dynamik och precision. Det är allt du minns och så mycket mer.

Här finns en tydlighet som kompressionen på Dreamcast helt enkelt inte kan matcha och det karakteristiska Arcadia ljudet lyfter till direkt eteriska nivåer, högt ovanför molnen. Det är en makalös ljudmix och Yutaka Minobe och Tatsuyuki Maedas verk kompletteras väl av formatets värme som inte bara ger kompositionerna ny luft och rumslighet men även tjänar till att mer tydligt betona och definiera dess olika beståndsdelar. De två pianoarrangemangen är också en väldigt angenäm överraskning och Ramon van Engelenhovens tolkningar på piano ger Voyage En Arcadia och Souvenir d'Arcadia en ny karaktär. De inte bara hyllar Yutaka Minobe och Tatsuyuki Maedas kompositioner utan bli även ett väldigt smart vis att runda av den musikaliska resa Wayô Records specialutgåva bjuder oss med på.

Detta är en annons:
VINYL: Skies of Arcadia Eternal Soundtrack
Originalkonstnären Itsuki Hoshi har återvänt och samarbetet med utgivaren.

Skies of Arcadia Eternal Soundtrack är en rakt igenom exceptionell samlingsbox som inte bara är direkt störtläcker att titta och lyssna på, men som celebrerar och lyfter upp dess förlaga till nya höjder. Den enda kritik jag rimligen kan dela ut är att där frånsett en handfull små, små stavfel i häftet inte finns mer musik från spelet. Som gammal Dreamcast-ägare och som ett stort fan av originalspelet så hade jag helst önskat att alla ljudspår fanns representerade här. Men, man kan självfallet inte få allt man önskar sig och detta är så nära en perfekt vinylsamling eller skiva jag haft glädjen av att lyssna på under hela detta året. Skies of Arcadia Eternal Soundtrack är vidunderligt och hänförande, ett kärleksbrev till alla oss som hade nöjet och turen av att få uppleva Sega när de var som bäst.

Betyg 9/10

Lp-skivan:
Skies of Arcadia Eternal Soundtrack

Utrustning:
Ortofon 2M Blue
Technics SL-1210MK7
Thorens Stabilizer
Jenving Supra Phono 2RCA-SC
Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's Curse
VINYL: (5) The Medium Original Soundtrack
VINYL: (6) Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
VINYL: (7) God of War - Original Soundtrack
VINYL: (8) Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
VINYL: (9) A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)
VINYL: (10) In Other Waters
VINYL: (11) The Last of Us II - Covers & Rarities
VINYL: (12) Marvel's Guardians of the Galaxy
VINYL: (13) Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game Soundtrack



Loading next content