Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)

Redaktionens självutnämnde soundtrack-konnässör har avnjutit Jon Everist drömskt dystopiska kompositioner till det kritikerhyllade crpg-spelet Shadowrun: Hong Kong och är mycket imponerad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Säg den av oss gamla konsolrävar som inte minns det fantastiska cyberpunk-äventyret till Super Nintendo från Beam Software och Data East. På en konsol förärad fler söta plattformsspel än där finns stjärnor på himmelen så stod det vuxna och mörka Shadowrun ut med sina atmosfäriska miljöer och barnförbjudna teman. En helt unik och säregen upplevelse på den lilla grå japanska konsolen som ännu står sig bra trots att nästan trettio år har hunnit passera förbi sedan spelets lansering. Som liten parvel på skolgården var spelet en ständigt het snackis och bland oss som dyrkade vid det virtuella Nintendo-altaret en form av bragdmedalj som höjde en över den förblindade pöbeln. Det var baptism i eld och en upplevelse som lämnade betydande intryck och minnen som än idag är väldigt skarpa, av vilka Marschall Parkers odödliga kompositioner hör till de mest kära. Ett musikaliskt arv som förvaltats väl i Harebrained Schemes spirituella uppföljare Shadowrun Returns, Shadowrun: Dragonfall och nu sist det asiatiskt influerade Shadowrun: Hong Kong.

VINYL: Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
Konvolut av Joel DuQue!

Att följa i fotspåren av en redan väl etablerad artist är sällan en enkel uppgift, något Jon Everist tvingades konfrontera sig med när han i Shadowrun: Dragonfall tog över dirigentpinnen från Marschall Parker. En utmaning som väldigt tydligt fått hans artistiska sida att frodas, vilket också märks i den tidigare så utpräglat dystopiska ljudbilden som Everist ärvde och som nu fyllts ut med vad jag skulle vilja beskriva som ett mått av empatiskt medmänsklighet. Abstrakt? Ja absolut men de musikaliska skillnaderna är tydliga när man jämför Harebrained Schemes tre olika Shadowrun titlar och där Parker varit konsekvent syntetiskt kylig i sitt sätt att tonsätta den mörka framtiden så har Everist bidragit med stråkar och andra klassiska instrument. En komplement som verkligen får musiken i Shadowrun: Hong Kong att skina och återspegla den diversifierat bubblande soppa av kulturer, folkslag konflikterande livsstilar och politiska intressen som staden representerar på 2050-talet.

VINYL: Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
Även Dane Baudoin har bidragit till skivan.
Detta är en annons:

Ett återkommande problem för många spelsoundtrack är att de inte allt för sällan faktiskt lånar sig ganska illa till lätt och avslappnat lyssnade. Vad som fungerar i stridens hetta med kontrollen i handen är inte nödvändigtvis något som upplevs som lika njutningsbart taget ur sitt sammanhang. Samma problematik är frekvent förekommande även bland moderna kompositioner till storfilmer. Bombastiska, storskaliga tonsättningar som är hårt knutna till specifika scener och händelser och som får blodet att pumpa under de omständigheterna. Men isolerat och utan den visuella eller interaktiva biten faller mycket platt. Något som tack och lov inte är fallet med Shadowrun: Hong Kong soundtracket som jag nu fått njuta av tack vare det goda folket på Black Screen Records. En strålande pressning på 180g vinyl som följer i samma förträffliga standard som alla deras tidigare skivsläpp och bidrar med att verkligen lyfta fram Jons kompositioner i rampljuset där de hör hemma.

VINYL: Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
Remastrad och välljudande som aldrig tidigare.

De asiatiska influenserna blir tydliga redan på titelspåret Bad Qi som lekfullt blandar klassiska strängar från regionen med elektroniska element. Det är ett stycke som stilfullt drar en in och målar en bred bild av det stundande äventyret. Det är balanserat och drivande med precis lagom snäv inramning för att bibehålla fokus. Långt mer intimt och lågmält mystiskt blir det under Deck Con, Exit Stage Left och Ghoul Noir som bjuder på en ljudbild med tydliga inspirationer från Vangelis kompositioner i Blade Runner. Det är ett överflöd av ambient, new-age och klassiskt asiatiskt som är lika förtrollande som det är drömskt vackert. Så när det femte spåret Grendel med sina storslagna, drivande trummor och elektroniska inslag drar igång blir det en härlig oväntad kontrast. Vilket också är ledordet för hela skivan som bjuder på en musikalisk resa kryddad av både regionala influenser samtidigt som det inte skäms för att doppa djupt ner i cyberpunkens mörkaste vrår med klassiska synthesizers blandat med långt mer experimentella inslag som för tankarna till Jean-Michel Jarre.

VINYL: Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
Vår nu trofasta skivspelare Thorens 402 DD med en Sumiko Ranier nål.
Detta är en annons:

Så är Shadowrun: Hong Kong en skiva för alla? Nej absolut inte och tur är väl det. För mig personligen finns där inget mer löjeväckande än konceptet av musik gjort för masskonsumtion. Jon Everist kompositioner är långt mer smala sett till den grupp av lyssnare som det faktiskt kan tilltala. Men i kontexten av just denna lilla klick är skivan riktigt njutningsbar och det varierande tempot säkerställer att man är bibehållet alert och engagerad. Som vinylskiva är Shadowrun: Hong Kong en regelrätt fullträff och gifter sig otroligt väl med formatet som bjuder in till ett fokuserat musiklyssnande. Det är helt enkelt inte jämförbart med att starta igång Spotify eller någon annan digital tjänst. Det varma ljudet, den härliga kropp som faktiskt målas upp av imperfektionerna i det analoga. Shadowrun: Hong Kong är inget annat än en ren fröjd för ögonen och exceptionellt välljudande på vår nu väl beprövade Thorens 402 DD-skivspelare som gräver djupt i tonregistret och transporterar en iväg till våta, neonbelysta gator och skimrande skyskrapor. För er som uppskattar futuristisk och tungt tematisk elektronisk musik är detta definitivt något väl värt er tid.

Lp-skivan:
Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack) by Jon Everist

Utrustning:
Sumiko Rainier Phono Cartridge
Thorens TD 402 DD
Thorens Stabilizer
Jenving Supra Phono 2RCA-SC
Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's Curse
VINYL: (5) The Medium Original SoundtrackLoading next content