Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: God of War - Original Soundtrack

Med yxa och skägg har Mackan vandrat i krigsgudens fotspår på en pampigt musikalisk resa längs snöklädda bergstoppar och fornnordiska skogar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Få andra spel har under den åttonde konsolgenerationen lyckades nå upp till samma orimligt höga ribba som Santa Monica Studios satte när återuppfann likväl som helt omdefinierade den ikoniske Kratos. Med den grekiska övärlden och Olympos i all sin romersk-inspirerade prakt i ryggen fann sig istället vår barskt hårdföre protagonist i djupet av det fornnordiska Skandinavien. Spelet markerade en tydlig nytändning för serien och lyfte fram en helt annan sida av den tidigare så tröttsamt ensidiga, ja rent av osympatiske Kratos. Nej detta var något långt mer intimt och personligt. Känslofyllt, tungt berättande där Kratos och hans son Atreus tog oss med på en färd genom bedårande vackra landskap. Färgstarka karaktärer och välskriven dialog satt till tonerna av ett mustigt, bombastiskt soundtrack av ingen mindre än stjärnkompositören Bear McCreary. Ett namn många av oss film och musikfantaster är väl bekant med från Battlestar Galactica, Outlander och The Walking Dead.

VINYL: God of War - Original Soundtrack
Boy!

Musikaliskt är God of War ett tydligt avstamp från de tidigare titlarna och främst då originaltrilogin till Playstation 2 och Playstation 3 som använde sig av flera olika kompositörer. Gerard Marino, Cris Velasco, Ron Fish, Mike Reagan, Jeff Rona, Winifred Phillips, Winnie Waldron och Marcello De Francisci bidrog alla till att måla upp den ljudbilden vi idag associerar med Kratos och hans guds-slaktande. Skillnaden är vad jag skulle vilja beskriva som natt och dag. Med Bear McCreary som ensamt ansvarig märks en tydligt mer homogen ljudbild som sömlöst och trollskt förflyttar oss som lyssnare till Kratos och Atreus värld. Traditionell folkmusik blandas friskt med exotiska instrument från Skandinavien och tematiskt är Bears kompositioner sensationellt tajta i sin inramning. Mäktigt är bara förnamnet och även ståendes på egna ben är musiken från spelet mustigt bastant och präglingen av fornnordisk mysticism så tjock att man nästan kan smaka på tonerna.

VINYL: God of War - Original Soundtrack
Begränsad till 1000 pressningar så passa på om ni vill ha tag på en!
Detta är en annons:

Ledmotivet är många av oss mycket bekanta med sedan Sonys introduktion av spelet på E3-mässan där musiken framfördes live med orkester. Mullrande och mörkt med mäktiga trummor och basstämmor som effektivt satte den känslomässiga tonen för Kratos och Atreus äventyr. Något som den skönsjungande Eivør Pálsdóttir stilfullt bygger vidare på med sin känslosamma Memories of Mother, ett stycke som bjuder på en långt mer intim musikupplevelse än vi är vana vid när det kommer till God of War som spelserie. Med både Witch of the Woods och Lullaby of the Giants dras vi allt djupare in Midgård och Bear visar återigen prov på sin bredd. Det är både mångfacetterat och rikt på textur, musik som skapt att förvirra sig bort i, och det menar jag på bästa möjliga vis. Det sjätte spåret Peak Pass gör lämnar det försiktigt mystiska och sagolika bakom sig och med rytmiskt dundrande trummor, körsång, gutturala läten och en rå grymhet stilfullt åkallar och anspelar på Kratos brinnande, arga inre.

VINYL: God of War - Original Soundtrack
Gapa stort så ska du få dig en liten mumsbit att knapra på.

På en av skivans fem sista kompositioner ökar tempot markant och speciellt Deliverance sticker ut i mängden som ett aggressivt och frenetiskt stycke musik. Svepande, intensiva stråkar och bleckblåsinstrument driver på hårt och det är ett välkommet lugn som sänker sig över en när det majestätiska Salvation tar vid tillsammans med det gåshudsframkallande The Ninth Realm. Här gör mjuka körstämmor återigen sig hörda och de bärs även över till skivans näst sista musikstycke The Summit där de tillåts växa till ett bombastiskt crescendo. Epilogen är så slutligen en blandning av de många motiven och variationerna som varit närvarande genom hela soundtracket och sätter effektivt och koncist punkt på McCrearys kraftfulla soundtrack. Musik som så otroligt väl lyckas fånga Kratos karaktär och många nyanser, det hela är mäkta imponerande men vi pratar trots allt om Bear McCreary här och något annat än makalöst hade varit en hädelse.

VINYL: God of War - Original Soundtrack
Den marmorerade effekten i vinylskivorna är mäktig!
Detta är en annons:

Faktum är att han totalt och fullkomligt ut mycket av motståndet med sina God of War-kompositioner, soundtracket forsar, flyger och svävar ohämmat. Hans tidigare erfarenheter från film och TV-produktioner gör sig tydligt påminda och här finns en storhet och rymd i musiken som helt enkelt inte funnits i tidigare God of War-titlar. Otippat nog lånar det sig dessutom väl till fokuserat lyssnande och Music On Vinyl som är ansvariga för skivan har gjort ett sedvanligt fenomenalt jobb med pressningen. Två vackra 180 gram tunga vaxplattor och ett exceptionellt rejält konvolut som förvånade mig med sin fräsiga texturerade, läderlaminerade finish. Det känns lyxigt, genomtänkt och med ingen detalj lämnad åt slumpen. Så för de av er som vill ha en snygg inredningsdetalj i hyllan eller älskar musiken till spelet finns där inte mycket att snacka om, ett måste till samlingen och en skiva väl värd att njuta av. Det skall bli otroligt spännande att se i vilken riktning Bear McCreary tar musiken i den stundande uppföljaren God of War Ragnarök som tveklöst är ett av årets mest hett efterlängtade spel.

Lp-skivan:
God of War - Original Soundtrack

Utrustning:
Sumiko Rainier Phono Cartridge
Thorens TD 402 DD
Thorens Stabilizer
Jenving Supra Phono 2RCA-SC
Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's Curse
VINYL: (5) The Medium Original Soundtrack
VINYL: (6) Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)Loading next content