Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: Ghost in the Shell (Original Soundtrack)

Utrustad med vår nya skivspelare från Technics så har Mackan njutit av Kenji Kawais tidlösa soundtrack från Mamoru Oshiis film Ghost in the Shell.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Med den nya skivspelaren från Technics på plats kändes det inte mer än rätt att inviga maskinen med ett av filmvärldens i mitt tycke mest ikoniska och fulländade musikalbum. För när det kommer till science-fiction finns där få andra filmer som kan mäta sig med Mamoru Oshiis cyberpunk-klassiker Ghost in the Shell baserad på Masamune Shirows manga med samma namn. Motoko Kusanagis desperata jakt efter den mystiska hackern arbetandes under pseudonymet Puppet Master tonsatt av Kenji Kawais hypnotiska musik är helt enkelt en ojämförlig upplevelse, och att få möjligheten att nu sitta ner och gotta sig åt soundtracket i sin helhet på en välpressad, svart vaxplatta. Ja det är inget annat än himmelskt, nära på euforiskt. För när det kommer till filmmusik är kompositionerna till Ghost in the Shell bland de mäktigaste inom genren.

VINYL: Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
Man Is An Individual Only Because Of His Intangible Memory. But Memory Cannot Be Defined, Yet It Defines Mankind.

För musikintresserade är Kenji Kawais namn knappast något nytt och hans karriär är kantad av den ena makalösa kompositionen efter den andra. Från hans tidigaste arbete med Patlabor, Devilman och Project A-ko till hans senare alster i Ringu, Avalon och The Sky Crawlers så har han gång på gång åstadkommit sensationellt gripande musik utan att för den skull måla in sig i en hörna genom att repetera sig. Nej där råder ingen som helst tvekan om att han idag är en av de absolut främsta kompositörerna från Japan med en musikalisk bredd som gång på gång både imponerar och överraskar. Vare sig han komponerar till anime, film eller TV-spel så är hans prägel alltid oerhört tydlig och särpräglad, där finns helt enkelt ingen annan som kan skapa musik fullt på samma sätt som honom. En sann mästare som gång på gång slår en som lyssnare med häpnad.

VINYL: Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
All Things Change In A Dynamic Environment. Your Effort To Remain What You Are Is What Limits You
Detta är en annons:

Men det stora genomslaget, kanske främst då i väst kom så klart med Ghost in the Shell. Traditionella japanska instrument blandat med körsång blir en perfekt inramning för Masamune Shirows dystopiska vision av ett framtida Tokyo fyllt av neonbelysta, våta gator, skimrande glasfasader och högteknologiska maskiner. Hemsökande, mystiskt och trollbindande. Känslor som går hand i hand med de många djupa, komplexa teman som Ghost in the Shell berör. För säg den som kan lyssna på det inledande ödesmättade spåret Making of Cyborg och inte bli berörd. Atmosfären som byggs upp genom den böljande körsången och mullrande taiko-trummorna blandat med ambient textur och elektroniska detaljer från synthesizers är helt enkelt inget som går att finna någon annanstans.

VINYL: Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
And Can You Offer Me Proof Of Your Existence? How Can You, When Neither Modern Science Nor Philosophy Can Explain What Life Is?

Visst kan man identifiera många klassiska element som ofta är associerade med genren och med Vangelis trendsättande musik till Blade Runner i åtanke kan man absolut finna paralleller i Kenji Kawais kompositioner. Samma luftighet och utomvärldsliga känsla präglar även musiken i Ghost in the Shell men jämfört med den ikoniska 80-tals filmen gör Kawai ett i mina ögon bättre jobb med att ge musiken mer djupgående textur. Här finns en tydlig historia som berättas genom de förunderligt vackra styckena, även utan filmens hjälp. Sensuell Shamisen, traditionell bönesång, svepande stråkar hjälper alla att visualisera en form av hyperrealistisk, kall och skrämmande vision av en framtid fylld av kontrasterande element som våldsamt kolliderar med varandra.

VINYL: Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
Vår nattsvarta SL-1210MK7 på nära håll.
Detta är en annons:

Kulmen nås enligt undertecknad på spåret Floating Museum. En pivotal punkt i berättelsen som förstärks oerhört av Kawais fulländat mystiska, råa komposition som är fylld till bristningsgränsen av drömska stråkar, mullrande guttural bas och ekande synthesizers. Det förnimmer en känsla av djup personlig desperation, ovisshet och förvirring. Ett bländande vackert stycke musik som lånar de bästa av beståndsdelarna från alla tidigare spår och blandar sig sömlöst med historiens klimax där Motoko Kusanagi slutligen gör upp med Puppet Master. En mäktig och tillika emotionellt komplex scen som går hand i hand med det enastående kompositionen. Briljant och djupt känsloladdad med löjligt mycket textur. Spelat genom Technics-skivspelaren har det nog dessutom aldrig låtit bättre. Jösses vilken dynamik och detaljrikedom.

VINYL: Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
Lika vacker som den är välspelande, SL-1210MK7.

Slutligen, några ord om pressningen. Skivan är officiellt licensierad och släppt av de österrikiska WRRWTFWW Records. Ett litet men naggande gott bolag som här gått den klassiska vägen och släppt musiken på mörkast möjliga vax. Traditionellt svart utan några krusiduller med ett stilsäkert konvolut föreställande vår protagonist. Totalt tio musikspår spridda över skivans två sidor pressade till perfektion med härligt balanserad dynamik. En enastående bra mixad representation av Kenji Kawais tidlösa mästerverk som snurrandes på vår nya direktdrivna Technics SL-1210MK7 med sin Orfofon 2M Blue pickup lät nästan omöjligt bra. Den instrumentala bredden i soundtracket lyfte till nya höjder och det var gåshud från första till sista spåret. Ett gruvligt vackert soundtrack som obönhörligen tillhör filmvärldens absoluta toppskikt av filmkompositioner. Tidlöst, djupt och sällsamt vackert.

Lp-skivan:
Ghost in the Shell (Original Soundtrack)

Utrustning:
Ortofon 2M Blue
Technics SL-1210MK7
Thorens Stabilizer
Jenving Supra Phono 2RCA-SC
Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's Curse
VINYL: (5) The Medium Original Soundtrack
VINYL: (6) Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
VINYL: (7) God of War - Original SoundtrackLoading next content