Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack

Thorens-spelaren har hunnit gå varm och kvarvarande finjusterande till trots så är vi nu redo att leverera den första vinylrecensionen tillsammans med sedvanliga kåserier.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är något alldeles särskilt visst med vinylskivor, dessa hårdpressade vaxplattor som (numera) kommer i regnbågens alla möjliga och omöjliga färger. Doften, prasslet från innerfodralen, de vackra omslagen och så klart, det fantastiskt varma ljudet. Det är en direkt livsfarlig hobby som kittlar obehagligt tillfredsställande på osedvanligt många plan och som likväl representerar ett oändligt svart hål att dyka ner i. Där finns kort och gott ingen hejd på hur långt in i absurdum man kan bege sig i den eviga strävan efter det 'perfekta ljudet'. Olika pressningar, mixningar och en aldrig sinande ocean av utrustning och tillbehör med eskalerande prislappar som sätter fyr på ens bankkonto. Kort och gott, det är nirvana för oss som aldrig nöjer oss med status quo och älskar att gräva ner oss i teknikens oheliga träsk. Ohälsosamt? Javisst. Och osedvanligt underbart.

VINYL: Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
Crouching Tiger, Hidden Dragon Original Motion Picture Soundtrack i all sin skönhet

En handfull veckor har hunnit gå nu sedan Thorens var snälla nog att leverera den strålande fina TD 402 DD spelaren med direktdrift som är tänkt att vara hjärtat i maskineriet. Sedan dess har också våra första skivor börjat trilla ner i brevlådan och ett helt gäng vackra vaxplattor står nu på kö för att bli omskrivna och bejublade här på Gamereactor. Något som jag verkligen hoppas ni kommer finna lika kul och intressant som oss. Ett antal finjusteringar kvarstår självfallet men mycket föll på plats när Ortofon slutligen kunde leverera sin DS-3 nålvåg. En nästan magisk liten digital mirakelmaskin som med en noggrannhet av ett hundradels gram kunde ge oss exakt nåltryck. Allt för att Rainier pickupen från Sumiko skall kunna jobba under absolut perfekta omständigheter. För inget vanställer ljud mer än felinställt nåltryck, så är det med den saken.

VINYL: Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
Innandömet avslöjar den förföriskt vackra, blodröda skivan
Detta är en annons:

Med allt det sagt, som rubriken redan skvallrat om är det musiken till den trendsättande wuxia-filmen Crouching Tiger, Hidden Dragon som varit den första av vinylerna som vi verkligen kunnat sitta ner och lyssna på. För när man talar om genreomskakande filmer är det få som når upp till samma höga nivå som den episka kampsportssagan från Ang Lee. För er som missade tåget när det begav sig på tidiga 2000-talet så förtäljer filmen berättelsen om en krigare under 1800-talets Kina som får sitt svärd stulet och måste bege sig ut på ett stort äventyr för att försöka återhämta det. Soundtracket till Crouching Tiger, Hidden Dragon blev vida prisad och belönades med både Grammys, Bafta-utmärkelser och tog till och med hem en Oscars-statyett för bästa originalmusik. Kort och gott, en riktig rökare som verkligen har varit kul att återvända till så här tjugo år senare.

VINYL: Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
Thorens TD 402 DD spelar skivan till perfektion

Crouching Tiger, Hidden Dragon Original Motion Picture Soundtrack presenteras på vinyl av Music On Vinyl. Ett skivbolag som under många år har producerad en lång rad strålande 180g pressningar och som enbart fokuserar på just vinylscenen där de rönt stora framgångar tack vare en genomgående väldigt hög kvalité på sina släpp. Crouching Tiger, Hidden Dragon Original Motion Picture Soundtrack är knappast något undantag från regeln och kommer i gatefold-modell, numrerad och begränsad till 750 upplagor, ett informationshäfte att läsa igenom och Music On Vinyls sedvanliga PVC plastficka. Skivan i sig är flammande, genomskinligt röd och pressad på 180 gram vax och rymmer totalt femton låtar från kompositören Tan Dun och låter magnifikt bra på vinylformatet. En klockren, oproblematisk pressning som verkligen väcker nytt liv i detta fantastiska soundtrack.

VINYL: Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
Superbt fint detaljjobb på insidan av konvolutet
Detta är en annons:

Det ikoniska vinyl-spraket välkomnar en med värme och förväntansfullhet när nålen sakta sänks ner på den redan roterande, nästan blodröda skivan och gåshudsupplevelsen låter inte vänta på sig. Det blir snabbt tydligt redan på CoCo Lees ledmotiv 'a love before time' att detta är musik som utan problem kan stå på sina egna fötter även utanför filmens sfär. Hennes intima sång blandas sömlöst med en storslagen orkestral ljudbild som ständigt ligger i bakgrunden och som tillåts både explodera och expandera, falla och flyga. Vackert är bara förnamnet och ett fantastiskt öppningsspår som banar vägen för Yo-Yo-Mas helt instrumentala efterföljande spår där stråkar och traditionella kinesiska instrument blandas friskt med dundrande slagverk och blåsinstrument som med osannolik detaljrikedom målar med hela färgskalan.

VINYL: Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
Sumiko Rainier Phono Cartridge maler på med enormt mycket värme och uttrycksfullhet

Från de första tonerna i den dundrande 'the eternal vow', till den lågmälda 'silk road' och den krypande, spänningsfyllda 'through the bamboo forest' så är detta en rakt igenom storslagen produktion med fantastiska tempoväxlingar och en nästan poetisk skönhet. Detta är musik som aldrig känns var sig långdragen eller beräknelig och kompositören Tan Dun påvisar här om och om igen sin sanslösa talang. Crouching Tiger, Hidden Dragon Original Motion Picture Soundtrack är en pärla som skrämmande få verkar tala om eller minnas, vilket är en direkt skam. För här har vi i sanningen musik som är lika strålande vacker och fräsch nu som då. En tidlös klassiker som utan problem kan strida med mycket av John Williams bästa. För när de avslutande tonerna i 'farewell' slutligen ebbat ut så vill man inget annat än att omedelbart lyssna igenom hela plattan ännu en gång. Crouching Tiger, Hidden Dragon Original Motion Picture Soundtrack är en tidlös skatt och där finns inget bättre tillfälle att njuta av musiken till filmen än nu, på VINYL.

VINYL: Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
Baksidan av Crouching Tiger, Hidden Dragon Original Motion Picture Soundtrack, komplett med tracklist och vinyl-numrering

Utrustning:
- Sumiko Rainier Phono Cartridge
- Thorens TD 402 DD
- Thorens Stabilizer
- Jenving Supra Phono 2RCA-SC
- Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
- VINYL: (1) Vaxkarusellen har anläntLoading next content