Svenska
Gamereactor
artiklar

VINYL: Back To The Future - Original Score

Thorens skivsnurra fortsätter alltjämt att gå på högvarv och Mackan har nu tack vare en leverans från Mondo Music fått njuta av Alan Silvestris tidlösa trudelutter från filmen som cementerade Marty McFly och DeLorean som odödliga 80-tals ikoner.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Wait A Minute, Doc. Are You Telling Me You Built A Time Machine...Out Of A DeLorean? Från det trendsättande wuxia-soundtracket som tonsatte Crouching Tiger, Hidden Dragon så dyker vi med huvudet före rakt ner i de mest ikoniska delarna av 80-talet. För när det kommer till tidlösa filmer är det få som spelar i samma liga som Robert Zemeckis tidshoppande mästerverk. För vem minns inte den flygande DeLorean-bilen, den excentriske Doc Brown och Marty McFly som till tonerna av Huey Lewis dunderhit 'The Power of Love' och sin skateboard åkte rakt in i våra hjärtan. Tillsammans formade dom det perfekta radarparet och deras eskapader i 50-talets Hill Valley satte en ny standard för lättillgänglig, smart science-fiction och räknas in bland det mest inflytelserika, viktiga filmer som någonsin producerats i Hollywood. Tillbaka till framtiden är gåshudsframkallande magi och popcornunderhållning när det är som bäst, så när den strålande erotiska vaxplattan med filmens musik landade i brevlådan så blev man minst sagt bubblig av lycka inombords.

VINYL: Back To The Future - Original Score
Matt Taylors omslag är en fullkomlig knockout

När det kommer till skivsamlande och nyutgivningar av smalare artister och soundtracks så finns där få andra utgivare som når upp till samma nivå som de legendariska Texas-baserade Mondo. Den från början lilla studion som med sin fantastiska fingertoppskänsla om och om igen lyckats höja ribban för vad tolkningar av äldre och modern populärkultur faktiskt innebär. Deras konsttryck från (bland annat) Matt Taylor, Becky Cloonan, Olly Moss är hett eftertraktade dyrgripar och deras lp-skivor är tillsammans med Waxwork Records och Death Waltz Records släpp bland de mest eftersökta och populära i branschen. Så det var klart som korvspad att vi hoppade på tåget när möjligheten nu presenterade sig att få recensera deras smaskiga vaxplattor. Helt enkelt strålande kul och speciellt för er som kanske inte känner till Mondos prylar sedan innan. Så innan vi dyker ner i Alan Silvestris stekheta musik så vill jag kort passa på att tacka folket på Mondo, framför allt Brad och Ryan som möjliggjorde detta.

VINYL: Back To The Future - Original Score
Great Scott!
Detta är en annons:

Precis som med alla andra av deras släpp så har Mondo och omslagsartisten Matt Taylor gått all in med Back To The Future - Original Score-vinylen. Här snackar vi verkligen kvalité och lyx-känslan genomsyrar varje liten detalj på skivan. Från det tjocka gatefold-konvolutet med Taylors omslag föreställande Marty McFly spelandes på sin gitarr till de två mustiga 180g plattorna färgade i vad Mondo kallar 'clear with electric blue splatter'. Man får i sanningen valuta för sina pengar, precis som alltid med Mondos prylar. Totalt finns där 24 spår att njuta av och redan från det första låtens inledande toner så kommer gåshuden krypande. Där finns ingen tvekan om att Alan Silvestris musik har minst lika mycket kraft idag som när Tillbaka till framtiden först släpptes för mer än trettio-fem år sedan. Det är så mästerligt, så makalöst komplett, tidlöst och otroligt njutningsbart.

VINYL: Back To The Future - Original Score
Sexigt är bara förnamnet

Från det tidlösa ledmotivets försiktigt smygande toner som sakta bygger i styrka till den nervkittlande 'Skateboard Chase', den mystikfyllda "Peabody Barn", och den härligt sprattliga 'Marvin Be-Bop' så är Silvestris musik helt utan motstycke. Det är sprängfylld av utsökta tempoväxlingar, detaljrika stråkar, bombastiska trummor, lekfullhet och en värme som överväldigar och badar en i barndomsnostalgi på ett sätt sällsamt mysigt vis. Det är ett soundtrack som är laddat till max med fantasi och som är rikt på textur, musik som verkligen stimulerar och utan problem kan stå på sina egna ben och absolut inte kräver ett filmsammanhang för att fungera. Nej Alan Silvestris strålande musik är verkligen medryckande och något verkligen kan sätta sig ned med och låta sig bli fullständigt absorberad och engagerad av. Det är en sällsam känsla och filmmusik av denna klass görs helt enkelt inte längre.

VINYL: Back To The Future - Original Score
Låtlistan är lång och diger! Massa mys.
Detta är en annons:

När det kommer till själva skivpressningen så är den tacksamt solid och ger en balanserad upplevelse med ett härligt fylligt ljud och massvis av dynamik. Spelat på vår Thorens TD 402 DD med Sumiko Rainier pickupen så är Mondo-plattan precis så välljudande som vi hoppas och förväntar oss, komplett med det så inbjudande klassiskt varma vinyl-soundet som så många av oss kommit att lära sig älska. Kort och gott, Back To The Future - Original Score är fullträff av kungliga mått och att äntligen kunna få lyssna på originalmusiken till Robert Zemeckis dunder-rulle på välpressat vax är inget annat än ren magi. Mondo visar exakt vart skåpet ska stå och denna typ av ikonisk filmmusik är som klippt och skuren för vinylformatet. Strålande presentation, utsökt pressning och en rakt igenom fenomenal upplevelse. Det går inte annat än älska detta och Back To The Future - Original Score är ett absolut måste i samlingen oavsett om du planerat att njuta av musiken eller bara vill ha ett vackert stycke konst på hyllan.

VINYL: Back To The Future - Original Score
Thorens TD 402 DD, lika praktfull som välspelande

Lp-skivan:
- Back To The Future - Original Score

Utrustning:
- Sumiko Rainier Phono Cartridge
- Thorens TD 402 DD
- Thorens Stabilizer
- Jenving Supra Phono 2RCA-SC
- Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
- VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
- VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon SoundtrackLoading next content