Svenska
Gamereactor
artiklar
A Plague Tale: Requiem

VINYL: A Plague Tale: Requiem (Original Soundtrack)

Soundtracket till ett av årets absolut bästa spel har landat på vinyl och Mackan utforskar mörkret i Olivier Derivières undersköna kompositioner.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att arbeta med uppföljare kan sannerligen inte vara speciellt enkelt. Speciellt inte vid de tillfällen då källmaterialet man förväntas följa upp på är så nära perfektion det rimligen går att vara. När det dessutom rör sig om samma kompositör känner jag personligen att det blir nästan omöjligt svårt. Kanske främst för att många kreatörer tenderar att falla tillbaka på och återanvända snarlika teman och instrument utan att nödvändigtvis skapa den variation och kontrast som många hoppas på i en uppföljare. För de flesta som i någon form upplevt Oliviers kompositioner från A Plague Tale: Innocence är nog eniga om att det var en unik och exceptionell upplevelse av sällsam kaliber och känslomässig träffsäkerhet.

Det var sannerligen inte något som kan klassas som easy listening men för den som var villig att ge skivan en chans fanns det rikligt med textur och mörker att dyka på djupet i och låta sig bli uppslukad av. A Plague Tale: Innocence var så klart ett helt ypperligt spel och Olivier Derivieres musik är så invävd i berättandet att det egentligen borde vara omöjligt att separera ut. Något som också reflekteras i just den tröskel man behöver kliva över för att faktiskt kunna landa och till fullo uppskatta musiken på egen hand. När det nu kommer till uppföljaren så blir det snabbt tydligt att Olivier byggt vidare på originalets styrkor och A Plague Tale: Requiem är en väl avvägd, naturlig fortsättning som tar vid där Innocence slutade.

A Plague Tale: Requiem
Far across the sea, an island calls...

Återigen är det Black Screen Records som står för den ypperligt välpressade vinylskivan och gåshuden kommer krypande redan på titelspåret med de skönsjungande medlemmarna i den estländska filharmoniska orkestern som närvarar på en handfull av de 34 spåren på skivan. Eller ja, skivorna i detta fallet. För Olivier Derivières kompositioner är spridda över två guldiga vaxplattor med grumligt svart marbelering. Inget har klippts bort eller relegerats åt sidan, vilket jag är otroligt tacksam över. Det är ett alltför återkommande fenomen att utgivare av spel men främst film-soundtracks väljer att klippa bort bitar till förmån för att hålla produktionskostnaderna nere.

Detta är en annons:

Black Screen Records visar återigen därmed var skåpet ska stå och vinylskivan av A Plague Tale: Requiem är ännu en triumf för det tyska bolaget som snabbt har hunnit bli en av mina personliga favoritutgivare. Många av de teman vi fann i första spelets kompositioner återvänder även i uppföljaren men Derivière har smart nog även valt att introducera nya element som går hand i hand med de förändringar som spelets karaktärer genomgått. Både medeltida säckpipa likväl som den tidigare omnämnda körsången är fantastiska tillägg som inte bara kompletterar men även berikar musiken i Requiem och får den att stå ut precis lagom mycket från sin föregångare.

A Plague Tale: Requiem
Guldig vaxplatta med svart marbelering, ruskigt fin och minst lika välspelande.

Ledmotivet är nästan olidligt vackert med tydligt ödesmättade undertoner som skiner igenom körsången och skapar ett fantastiskt härligt obehag och känsla av olust. Något som så klart gifter sig perfekt med A Plague Tale: Requiem i stort och även fungerar som en förvarning om vad som komma skall. Efter det matas det på friskt med argsinta stråkar och hotfulla trumslag i rappt tempo som lämnar väldigt lite utrymme till andrum och når flertalet crescendon under dess nästan 90 minuter långa speltid. Det femte spåret "No turning back" är det första tydliga av dessa och följs senare även upp av "The rage within" och så klart även "The storm".

Balansen och den böljande naturen i soundtracket är minst sagt riktigt mäktig och det är inte utan att man emellanåt helt tappar andan av dess musikaliska bredd. Som helhet skulle jag dock påstå att A Plague Tale: Requiem är en smula mer lättillgängligt än sin föregångare, kanske rentav lugnare. Trots A Plague Tale: Requiem är minst lika och om inte mer ruggigt än det första spelet emellanåt. Som vi nu blivit vana vid spelar vår Technics SL-1210-MK7 med ohämmad auktoritet och inte minst det lägre registret av toner på Requiem-skivan avhandlas med förbluffande kontroll och gott om dynamik i kontrasten.

Detta är en annons:
A Plague Tale: Requiem
Konvolutets insida.

Technics SL-1210-MK7 har en märkbart djupare bas än vad många andra spelare i samma prisklass erbjuder och den kommer mycket väl till pass här med Olivier Derivière hemsökande kompositioner. Precis som med det första spelets soundtrack så verkligen älskar jag den mörkare stil som bjuds upp här och om du likväl som undertecknad inte räds musik som utmanar och ställer krav, ja då är Black Screen Records vaxpressning av A Plague Tale: Requiem ett absolut måste i skivhyllan. Det är en trollbindande blandning av gregoriansk sång och medeltida instrument som inte lämnar någon oberörd.

Betyg 8/10

Lp-skivan:
A Plague Tale: Requiem (Original Soundtrack)

Utrustning:
Ortofon 2M Blue
Technics SL-1210MK7
Thorens Stabilizer
Jenving Supra Phono 2RCA-SC
Ortofon DS-3

Tidigare artiklar i denna serie:
VINYL: (1) Vaxkarusellen har anlänt
VINYL: (2) Crouching Tiger, Hidden Dragon Soundtrack
VINYL: (3) Back To The Future - Original Score
VINYL: (4) Castlevania III: Dracula's Curse
VINYL: (5) The Medium Original Soundtrack
VINYL: (6) Shadowrun: Hong Kong (Official Soundtrack)
VINYL: (7) God of War - Original Soundtrack
VINYL: (8) Ghost in the Shell (Original Soundtrack)
VINYL: (9) A Plague Tale: Innocence (Original Soundtrack)
VINYL: (10) In Other Waters
VINYL: (11) The Last of Us II - Covers & Rarities
VINYL: (12) Marvel's Guardians of the Galaxy
VINYL: (13) Metal Gear 2: Solid Snake - Original Video Game Soundtrack
VINYL: (14) Skies of Arcadia Eternal Soundtrack

Relaterade texter

8
A Plague Tale: RequiemScore

A Plague Tale: Requiem

RECENSION. Skrivet av Joakim Sjögren

Hugo och Amicia De Rune återvänder till en ny generation spelkonsoler, och den groteska pesten som följer de båda syskonen i hälarna ser bättre ut än någonsin...



Loading next content