Svenska
Gamereactor
lifestyle

Vind- och solkraft användes mer än kol- eller gaskraft i EU 2022

För första gången någonsin slog den ut fossila bränslen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Framtiden är här. För första gången någonsin presterade förnybara energikällor ut fossila bränslen som EU:s viktigaste elkraftkälla. Som konstaterats i en rapport från klimattankesmedjan Ember sägs det att vind- och solkraft stod för över en femtedel av EU:s el förra året, och att det innebar att den slog ut vad gas eller kol erbjöd.

Det ska sägas att detta är både vind- och solkraft tillsammans mot bara kol eller gas, eftersom när man kombinerar båda de viktigaste fossila bränslekategorierna står de för cirka 35% av den totala elproduktionen.

När det gäller vad den huvudsakliga elkällan var i EU 2022 faller det fortfarande på vatten- och kärnkraft, som står för knappt 35% som en duo, vilket innebär att när du kombinerar kategorierna för fossila bränslen är de fortfarande de mest använda kraftkällorna.

Oavsett detta visar det att förnybara energikällor håller på att bli normen, åtminstone i EU, och att 2023 utan tvekan kommer att se ett ännu bättre förhållande mellan förnybart och fossilt bränsle.

Detta är en annons:
Vind- och solkraft användes mer än kol- eller gaskraft i EU 2022


Loading next content