Svenska
Gamereactor
artiklar

Vikings vs Game of Thrones

I en liten Vs-avstickare ställer Gamereactors filmorakel History Channels vikingaslakt mot HBO:s drakfest... Vilken serie är bäst?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Säga vad man vill om Game of Thrones, men HBO:s hyllade TV-serie banade vägen för fantasy utanför biograferna. Med en relativt stram budget inledningsvis gjorde man mycket med lite resurser. Miljöer återanvändes flitigt och stridsscenerna skedde ofta ej i bild, utan vi fick ofta ta del av eftermälet efter en strid. På många sätt ett fiffigt sätt att använda sin budget på, men ju mer tittare Game of Thrones fick - desto större blev dess budget. Idag är TV-serien en av de absolut största som sänds, och ses av miljontals människor världen över. I intervjuer har skaparna David Benioff och D.B. Weiss pratat om hur HBO nästintill erbjuder dem en oändlig budget för varje säsong. Men allt detta prat om pengar har dock verkat stiga dem över huvudet nu under senare säsonger där allt mer logiska luckor uppstår då det känns som att man bara vill slänga in actionsekvens efter actionsekvens, helt utan tyngd eller ibland ens mening. Säsong sju av Game of Thrones innehöll mer teleporterande av karaktärer runtom i Westeros än vad det fanns portaler i Valves Portal. TV-serien är ändå fruktansvärt välgjord på nästan alla andra punkter och jag finner det svårt att kritisera den allt för mycket.

Andra produktionsbolag inom TV kunde bara stå vid sidan av och kolla på när Game of Thrones fortsatte att skörda framgångar. Men ur HBO:s TV-serie föddes Vikings, som på många sätt marknadsfördes som en konkurrens till Game of Thrones. Den sänds på HBO Nordic i Sverige, men det är faktiskt History Channel som står som skapare. Det är dock inte alls en fantasy-serie utan handlar som titeln utlovar alltså om vikingar. Ett intresseområde som har varit relativt svagt de senaste tio åren, men Vikings lyckade ändå att göra hela fenomenet av plundrande skäggiga karlar hett åter igen. Det finns flertalet likheter mellan dessa två TV-serier även fast Game of Thrones är ofantligt mycket större inom populärkulturen, men båda TV-serierna spelar ändå mot varandra när det kommer till världsbyggande och karaktärer, där det finns flera likheter. Game of Thrones må vara fantasy, men allting är ändå baserat och grundat i någon form av historisk kontext. Minus drakarna då. I texten nedan ska jag göra mitt bästa när det kommer till att ställa dessa två TV-serier mot varandra.

Vikings vs Game of Thrones

[1] Karaktärer
Det började relativt enkelt i Game of Thrones. David Benioff och D.B. Weiss lyckades i min mening introducera en lagom mängd karaktärer i de inledande säsongerna utan att skapa en allt för stor förvirring. Dock så är jag väldigt medveten om att en stor del av tittarna inte alls håller med mig på den här punkten. Men Game of Thrones skiljer sig inte avsevärt mycket mot andra HBO-serier som nästan alltid placerar åskådaren mitt i handlingen, utan att direkt introducera varje karaktär på ett följsamt sätt. Men vi ska även ha i åtanke att Game of Thrones är baserad på George R.R. Martins bokserie som innehåller en drös med flertalet andra karaktärer som inte ens har nämnts i TV-serien. Snacka om förvirring. När jag läste böckerna fick jag helt ärligt sitta med en Sagan om is och eld wiki-sida bredvid mig för att ens ha en chans att hänga med i historien.

Detta är en annons:

Vikings har en betydligt enklare premiss, och när det handlar om just vikingar vore väl något annat fel. Skådeplatsen i Vikings är betydligt mer primitiv än den i Game of Thrones då det handlar om en grupp med människor som bestämmer sig för att åka på diverse plundrartåg runtom i världen utan något större eftertanke. Detta gör att karaktärerna som introduceras uppleves som ganska endimensionella emellanåt, och det tar flera avsnitt, ibland säsonger, innan de blir riktigt intressanta. Travis Fimmel spelar vikingaledaren Ragnar Lodbrok i TV-serien, och även fast jag inte är ett särskilt stort fan av skådespelaren utanför Vikings måste jag ändå medge att han gör ett bra jobb här. Han är sårbar samtidigt som han är hänsynslös. Känslosam och känslokall på samma gång. Vi har brorsan Rollo (ja han heter ju så) som är en lite mer intensiv karaktärer som inte riktigt tänker till innan han agerar. Dessa två karaktärer balanserar ofta varandra på ett bra sätt.

Det finns tydliga paralleller mellan Ragnar och Jon Snow i Game of Thrones, som båda kan ses som huvudrollerna i respektive TV-serier. Jon Snow är dock inte lika framträdande i de tidigare säsongerna men ingen kan ju med handen på hjärtat inte påstå att de håller på honom nu när han är på god väg att överta Westeros tillsammans med Daeneys Targaryen. Båda är den typiska hjältekaraktären, som motvilligt tvingas leda människor för att uppnå diverse mål. När vi ändå är inne och petar på Daenerys kan jag ta tillfället i akt att beskriva den karaktär som delar fanbasen allra mest. Hon har gått från att vara en gnällig liten flicka som skrek sig hes över sina drakar i tre säsonger till en hänsynslös härskarinna som få vågar ställa sig emot. Hennes motiv är dock inte alltid rena och det har spekulerats hej vilt om huruvida hon kommer att bli lika galen som resterande delar i hennes släkte.

Jag skulle kunna sitta här och rabbla upp karaktärer i hundratals sidor men låt oss nöja oss med att karkaktärsgalleriet i Game of Thrones är betydligt rikare och mer nyanserat, om än mer omständligt och svårt att komma in i för den som inte är bekant med böckerna. Dock ska det påpekas att den senaste säsongen av Game of Thrones har behandlat sina karaktärer väldigt märkligt och får dem att framstå som väldigt korkade emellanåt.
[Vinnare: Game of Thrones]

[2] Miljöer
Miljöerna i Game of Thrones är makalösa, inget snack om saken. TV-serien utspelar i över en enorm värld. Allt från de ylande, snötäckta områdena norr om The Wall, till träskmarkerna i The Riverlands. För varje säsong som går ser miljöerna bättre och bättre ut tack vare att HBO:s budget blir högre. Vikings ser inte så dumt ut heller, inte alls. Det märks att History Channels budget inte alls är likvärdig med den i Game of Thrones, men man lyckas ändå med att förmedla en trovärdighet i hur skådeplatserna ser ut. Det känns skitigt och autentiskt, och fullt till bredden med vackra vyer över kala landskap. Vikings känns dock lite mer monotont, och färgpaletten känns ständigt brun och skitig. Absolut någonting som går hand i hand med vad TV-serien försöker att förmedla, men det går inte att komma ifrån att en enorm magisk mur fylld med fästningar och torn ser bättre ut än en risig vikingahydda någonstans i de norra världsdelarna i Europa. Men det beror verkligen på vad man är ute efter. Game of Thrones är fantasy, Vikings är inte. [Vinnare: Game of Thrones]

Detta är en annons:

[3] Specialeffekter
Inledningsvis kändes Vikings som fattighetsvarianten av Game of Thrones med effekter som inte var avsevärt mycket bättre än i deras historiska dokumentärer. Men ju mer tid som gick ökade deras budget och idag känns TV-serien väldigt påkostad och snygg. Det är svårt att jämföra sådant här när man vet att HBO nästintill har en obegränsad budget när det kommer till sånt här, men när det kommer till det artistiska tycker jag nog att Vikings gör ett bättre jobb med att fördela sina resurser. Allt handlar inte bara om vem som har mest pengar i fickan, det handlar om vad man kan göra med det man har. Det finns dock sekvenser i Game of Thrones som verkligen sticker ut. "Battle of the Bastards" är onekligen ett av de häftigaste slagen som någonsin spelats in, oavsett om det är film eller TV-serie. Miguel Sapochnik gav oss ett kaotiskt, klaustrofobiskt och ångestladdat avsnitt som verkligen fick mig att knipa efter andan flertalet gånger. Effekterna när Jon Snows armé rider in med hästar mot Bolton och gänget kan vara något av det snyggaste jag upplevt när det kommer till stridsscener. Men det är inte förrän på senare säsonger Game of Thrones faktiskt upplevts som så där ultrasnyggt. Drakarna som är datoranimerade ser praktiskt taget verklighetstrogna ut (i den mån det går). Efter att nyligen ha kikat om tidigare säsonger upplever jag dock effektarbetet som ojämnt.

Vikings innehåller även den en stor mängd strider, och det finns en råhet i dessa sekvenser som jag inte riktigt känner återfinns i Game of Thrones. Senare säsonger har även väldigt bra effektarbete när det kommer till större slagfält och så vidare. Jag blir ständigt imponerad över hur mycket Vikings fortsätter att överraska på mig när jag är medveten om hur liten deras budget är. Där Game of Thrones upplevs som ojämn om man tar alla säsonger i beaktning är Vikings allt mer jämn. [Vinnare: Vikings]

[4] Foto
Båda TV-serierna känns faktiskt rätt likvärdiga när det kommer till fotot. Ingen av dem innehåller särskilt mycket avancerade kameraåkningar à la Alejandro González Iñárritu. Det är rätt mycket statiska kameror, och det är sällan jag reagerar på hur en scen är uppbyggd i varken Vikings eller Game of Thrones. Detta är verkligen någonting som jag tycker båda TV-serierna har missat. Där exempelvis Better Call Saul arbetar enormt mycket med placering av kameran för att förställa en sinnesstämning hos en karaktär upplever jag det nästan som tråkigt i dessa två. Jag måste dock medge att jag tilltalas med av fotot i Vikings som experimenterar aningen mer med kameravinklar och åkningar än Game of Thrones.
[Vinnare: Vikings]

Vikings vs Game of Thrones

[5] Berättelse
Sagan om is och eld är i allra högsta grad baserad på Rosornas kring när det kommer till hur olika familjer slåss om makten i ett krigshärjat landskap. Egentligen är premissen ganska enkel i Game of Thrones där vi förvisso har en stor mängd karaktärer som alla är svåra att hålla reda på, men målet är egentligen bara att spela ut sina motståndare och själv försöka sätta sig på järntronen. Längs med vägen uppstår det självfallet en mängd av stickspår, vissa mer intressanta än andra. Sen innehåller ju Game of Thrones betydligt mer karaktärer vilket bidrar till fler historier. Vikings känns ur den aspekten mer avskalad där den fokuserar på en mindre rollbesättning, men jag känner mig ändå rätt rastlös emellanåt när jag sitter och kollar på Vikings där karaktärerna inte alls har lika mycket på spel som i konkurrenten.

Det finns även så oerhört många otroliga ögonblick i Game of Thrones som jag förmodligen alltid kommer att minnas. Hur ska jag kunna glömma "The red wedding" när The Freys på det grymmaste sätt slaktar större delen av de karaktärer vi hejar på. Eller när Jamie går från att vara en odräglig och arrogant prins till den sympatiske karaktären fans har kommit att älska (även fast han börjar röra sig tillbaka till att vara odräglig åter igen). Vikings kan helt enkelt inte mäta sig med Game of Thrones när det kommer denna typ av händelser, även fast den är bra nära på sina ställen. [Vinnare: Game of Thrones]

VINNARE: GAME OF THRONES
Vikings började svagt men tog sig rejält efter den första säsongen, och TV-serien är verkligen en värdig motståndare till HBO:s monster-serie, trots deras enorma skillnad gällande budget. Men Game of Thrones innehåller mer nyanserade karaktärer, bättre berättelser och överlag en mer intressant värld. Åsikterna är delade här på redaktionen, men Game of Thrones är den bättre TV-serien.

Vilken av dessa serier föredrar du?



Loading next content