Svenska
Gamereactor
Videos
HQ

Ian Livingstone om talang, finansiering och berättelse på Gamelab Teneriffa

Den legendariske författaren och entreprenören Sir Ian Livingstone fick en Knighthood för sitt bidrag till tv-spel tidigare i år, och i den här tropiska intervjun diskuterar vi både den äran, de utmaningar som den europeiska industrin står inför och att bland annat använda spel i utbildning för barn.

Audio transcriptions

"Vi befinner oss på Gamelab på Teneriffa. Du vet, mitt efternamn har en riddare till det, men det är inte så som att prata med er, som adlades i början av det här året. Så Tack så mycket för att ni är med oss igen. Vad tycker du själv om den äran?
Jag är naturligtvis mycket stolt och glad, men jag tycker att det är för sent för branschen i allmänhet. Det är en framgångssaga för Great Bridge. Den bidrar med 8 miljarder euro till UK PLC i en industri som är värd 200 miljarder dollar per år. Så det är fantastiskt att se ett erkännande, och naturligtvis Jag är väldigt glad att det är jag."

"Jag gratulerar. Så du har varit en legend i branschen, enligt vår åsikt förstås. Du har varit en chef, och du har varit en del av den kreativa processen, och du har varit en del av både små och stora studior. Så bakom kulisserna har du pratat om hur man kan förbättra europeiska industrin och vilka utmaningar den står inför. Så vad delade ni med er av, vad föreslog du som du kan dela med dig av till oss från det perspektivet, från din erfarenhet?
Branschen är helt beroende av tillgång till talanger och finansiering. Och den skapar mycket värdefulla immateriella rättigheter. Och vissa av studiorna måste tyvärr sälja sina IP i utbyte mot projektfinansiering så att de kan överleva. Så jag tycker att det är viktigt att de som företag kan få inkommande investeringar i sina företag för att ge dem den landningsbana och anställa de bästa talangerna så att de inte behöver sälja ut för tidigt. Och från en talangpunkt programvaruingenjörer, konstnärer och animatörer är mycket efterfrågade, inte bara inom spelindustrin utan i alla branscher i synnerhet. Men du vet, spelindustrin är väldigt rolig och människor som spelar spel vill göra spel. Så vi har åtminstone den fördelen. Men den budskapet till regeringarna är alltid, ni vet, att stödja spelindustrin."

"Den är framtidsinriktad, den är högteknologisk, den kräver hög kompetens, den skapar immateriella rättigheter, den exporterar fokuserat, det är regionalt, det behöver inte ligga i London eller Madrid för att vara framgångsrikt. Och, du vet, under pandemin behövde ingen permitteras eftersom det skapas digitalt och konsumeras digitalt. Så detta är en riktig, kryssar alla de rätta rutorna för framtiden digitala industrier och den kreativa ekonomin. Det vi saknar som bransch är kändisar, film, musik, TV, kända hushållsstjärnor. Så utöver spelindustrin är det ingen som vet vilka dessa människor är. Så även om du kanske har en framgångsrik industri i ditt land, vet ingen vilka de är. Eftersom alla antar att spelen tillverkas i USA eller i Kina eller Japan. Så jag tror att det är viktigt att dessa uppfattningar förändras genom media, industrins storlek, den kulturella, sociala och ekonomiska inverkan som den har."

"Ni vet, det är den största underhållningsindustrin i världen. Den är större än musik och film tillsammans. Så det finns väldigt mycket framgång att hämta där. Så mitt budskap är till föräldrarna, detta är ett utmärkt karriärval för era barn. Till investerare, det här är en fantastisk investeringsmöjlighet om du vill ha hög avkastning på din investering."

"Det finns två mycket intressanta saker som jag vill fråga dig om. Du nämnde flera roller i branschen, men inte skrivande och du är själv författare. Så vad kan du berätta för oss om, du vet, hur du ser författare utvecklas? Skrivandet i videospel, vi har sett ganska galna saker, till exempel en hel del förgrenade berättande spel och även till och med procedurgenererade berättelser. Så vad tror du att detta kommer att leda till och vilken typ av inspirerade dig från och med senare? Vad tycker du är intressant?
Tja, som du påpekar har jag själv skrivit en hel del interaktiva böcker, fighting fantasy böcker där du är hjälten och gör alla val och åker på dessa fantastiska resor i medeltida världar med monster och magi. Och det är en övertygande sak i sig."

"Det ger barnen möjlighet till kontroll. Det handlar om att de ska göra valen. Så jag insåg att historieberättande var väldigt viktigt i spelsammanhang. Och nu, eftersom spelen är har råd med berättelser. I början fanns det naturligtvis ingen kapacitet i persondatorerna eller de tidiga konsolerna att tillåta något annat än enkla spel. Så det fanns ingen musik, grafiken var mycket enkel, det fanns inget utrymme för berättelser. Men nu, som en konvergerande underhållningsmedium kan vi ha fängslande berättelser. Så det är inte bara designern eller programmeraren som skriver berättelserna, du har professionella berättare där. Och det gör förslaget mer intressant, vilket är fantastiskt att se."

"Och den andra saken som du nämnde är barn. Och jag minns, jag tror att det var 2016 och vi pratade om utveckling osv. Du sa att regeringar inte använde video spel som ett verktyg för utbildning så mycket som de borde. Så har du sett en utveckling i det avseendet? Eller finns det något sätt som du har diskuterat bakom kulisserna att detta kan ske oftare?
Tja, jag har öppnat min egen skola i Storbritannien, i Bournemouth, Livingstone Academy, Bournemouth."

"Och det är inte en skola där barnen spelar spel hela dagarna, utan de använder principer för spelbaserat lärande för att få ett större engagemang hos barnen. Så det handlar om kontextualisering, att använda spel som ett kontextuellt nav för förståelse. Och om du spelar ett spel, förresten, tänk på allt det positiva med att spela det. Problemlösning, du kan inte ta dig igenom ett spel utan problemlösning."

"Du lär dig intuitivt, du kan misslyckas i en säker miljö, du straffas inte för att du gör ett misstag. I spel som Minecraft eller digitalt Lego kan barn lära sig genom att göra, genom att tillämpa värmen från en ugn på kiselsand kan de tillverka glas och placera det i sin omgivning.
Och de kommer inte att glömma det eftersom de gör det för sig själva. Spel som, säg, Rollercoaster Tycoon, det är en managementsimulering. Fysiken i att bygga åkattraktionerna, bemanningen nivåer som krävs för att köra åkattraktionerna och ekonomin för att prissätta dessa åkattraktioner. Och om du gör det rätt, du lyckas, och om du inte gör det rätt från början, justerar du parametrarna så att alla blir vinnare med tiden. I ett skolprov bedöms däremot vissa personer som en framgång och andra som ett misslyckande. Varför skulle du vilja kalla människor för misslyckade bara för att de inte gör det första gången? I ett spel kan däremot alla bli vinnare. Och spel används för att simulera operationer för kirurger eller för flygsimuleringar för piloter. Dessa är spel, det är bara det att de inte är poängspel. Så spel finns överallt. Och man kan se nu hur varumärken försöker få mer engagemang genom konsumenterna eftersom de vet att spel är svårfångade. Men för att återgå till utbildningsprincipen, även om deras barn spelar spel, gör det dem engagerade, de reagerar snabbt på problem och de reagerar på dessa problem. Det här är alltså färdigheter för livet på arbetsplatsen. Men metafärdigheterna i allt det jag sa om problemlösning, kritiskt tänkande, kreativitet kan alla uppnås genom att tillämpa principer för spelbaserat lärande på projekt i skolan."

"Så min skola fokuserar på digital kreativitet, en bra konstutbildning, att arbeta i team eftersom det är som på en arbetsplats, och att arbeta med industrin för att sätta in deras lärande i ett sammanhang.
Utbildning, det låter verkligen trevligt. En annan sak som gjorde dig orolig på den tiden när vi pratade var naturligtvis Brexit. Du tyckte att det var sorgligt. Och naturligtvis, några år har gått. Så när jag ser tillbaka på vad som hände och redan hänt, tänker jag, hur gör du känner inför det? Hur tror du att det här kommer att förändra videospelbranschen i Storbritannien?
Brexit har uppenbarligen orsakat en hel del problem på flera olika sätt. Men jag tror inte tror inte att det har påverkat spelindustrin så mycket som folk fruktar, eftersom pandemin människor vant sig vid att arbeta på distans. Och naturligtvis kan du anlita tjänster från vem som helst var som helst i världen eftersom det handlar om digital kreativitet. Så hela arbetsmodellen har förändrats enormt. Och ironiskt nog har den övervunnit problemen med Brexit genom att kunna att använda människor från hela världen i team. Så du kommer att ha en central resurs, kanske arbetar i en studio, men med massor av människor som matas in och arbetar på distans, vilket är fantastiskt."

"Ja, titta på silverlinjen av vad som hände, eller hur? Avslutning ett, vi har pratat med Peter Molyneux tidigare, och han säger att han slår dig i brädspel, men att vi måste vara försiktiga eftersom du kan hugga oss i ryggen.
Tja, jag tror att om jag tog med Games Night-nyhetsbrevet hit, som jag skriver varje vecka efter att vi har spelat, medan Peter kanske vinner i år, eftersom jag missade några av mötena eftersom jag var på sjukhus och fick en ny höft. Under de senaste tre åren tror jag ser ni mitt namn på pokalen som en mästare. Och jag har vunnit ungefär hälften av mästerskapen sedan vi började på 1980-talet. Så Peter pratade uppenbarligen med dig utan att tänka att du kanske skulle ställa samma fråga till mig."

"Ja, tidsspannet har varit annorlunda, eller hur? Han menade som de senaste vinsterna, eller hur?
Ja, han vinner i år. Ja, det måste jag erkänna. Men jag är den nuvarande mästaren.
Tack så mycket för att du är med oss, Ian Livingstone. Återigen, grattis till att ha blivit adlad och det har varit trevligt att träffa dig igen."

"Tack så hemskt mycket."

Gamelab

Fler

Videos

Fler

Filmtrailers

Fler

Trailers

Fler

Events

Fler