Svenska
Gamereactor
artiklar

Vi bygger ny testdator: Val av komponenter

Det har blivit dags för hårdvaruskribent Fredrik Lindman att bygga ny testdator här på Gamereactor och i denna första artikel berättar han vilka komponenter han valt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Min arbetsdator är från stenåldern. Krita-perioden närmare bestämt. Jag tror att det finns spår av flinta-flisor inkörda i fläkten och letar vi riktigt noga känner jag mig förhållandevis övertygad om att det går att hitta bärnsten och mossa, också. På Gamereactor-redaktionen har jag under det sista året skrivit på en HP Omen 17 som fungerat lysande men hemma, där har min dator varit så eftersatt att det direkt känns skamligt. Mestadels spelar jag förvisso Counter-Strike: Global Offensive tillsammans med sonen och för det tekniskt sett enkla ändamålet fungerar den okej, med ett gammalt dammigt RTX1070 och en sex år (!) gammal processor, men nu måste det ske förändring. Det har blivit dags för mig, hårdvarurecensent Fredrik Lindman, att bygga ny testdator och i en djungel av olika komponenter har jag valt följande:

Vi bygger ny testdator: Val av komponenter

Processor: Intel i9 13900K
Det har under de senaste åren minst sagt varit ett öppet krig mellan Intel och AMD som har kommit tillbaka riktigt starkt med Rhysen-processorerna. Det har varit strid på kniven om processortronen och de har avlöst varandra från topp-positionen. Nu har Intel åter befäst första platsen med deras nya generation Raptor Lake, och vi kommer därför använda deras i9 13900K-processor. Dels för att få möjligheten till överklockning men även för att de nästan alltid varit snäppet bättre för just rent spelande vilket är det datorn i huvudsak kommer användas till. Den nya generationen är verkligen hårresande prestandamässigt och just den här modellen användes när Elmor satte nytt världsrekord tidigare i höst. Nu kommer vi varken att använda flytande kväve eller försöka slå det rekordet men att det är en ruggig processor råder det inga som helst tvivel om.

Vi bygger ny testdator: Val av komponenter
Detta är en annons:

Moderkort: Asus ROG Maximus Z790 Extreme
Om processorn är hjärtat i datorn kan man väl säga att moderkortet är hjärnan och en mycket viktigt del av hela datorn då det knyter ihop alla komponenterna och får allt att fungera. En väldigt vital del med andra ord och för att kunna vara framtidssäker och till exempel ha plats för flera grafikkort krävs det något mer påkostat och rejält. Valet var faktiskt inte särskilt svårt då det inte finns speciellt många kort för just vårt ändamål men även för att Asus moderkort är erkänt bra till överklockning. Valet föll till sist på Maximum Z790 Extreme som är ett monster till moderkort med mängder av funktioner och kortplatser. Det har till exempel fyra DDR5-platser för ram-minnen och en plats med stöd för nya PCI-Express 5.0.

Vi bygger ny testdator: Val av komponenter

Arbetsminne: Kingston DDR5 6400MHz CL32 Fury Renegade Silver
Den nya generationen av ram-minnen med DDR5-tekniken känns som ett självklart val men desto svårare att välja hastigheten på dessa då det gäller att hitta rätt balans mellan hastighet på minnet och latens. Det bästa hade ju varit en kombination av båda som på DDR4-minnen men dit har den nya tekniken inte nått ännu och valet blir därför Kingston Fury Renegade och fyra stycken av deras 16GB 6400MHz CL32 minnen. De brukar vara snabba, svala, stabila och som vanligt när det kommer till ram-minne går det inte att ha för lite och med 64GB bör vi klara oss bra inför framtiden.

Vi bygger ny testdator: Val av komponenter
Detta är en annons:

Processorkylning: Cooler Master Masterliquid PL360 Flux
För att hålla processorn på en bra temperatur krävs det riktigt bra kylning och med dagens All In One kylare har det blivit betydligt lättare och säkrare än tidigare. De slutna systemen är i stort sett idiotsäkra för att slippa läckage och ge en bra kylning och här har vi fastnat för Cooler Master Masterliquid PL360 Flux. En påkostad kylare med trippla fläktar som enligt det vi har läst ska vara stabil i kylning och även väldigt tyst.

Vi bygger ny testdator: Val av komponenter

Hårddisk: WD Black SN850X
Valet av hårddisk var inte särskilt svårt då det är blixtsnabba M2-diskar som gäller nuförtiden och där fick det bli Western Digital:s SN850X på 2TB. En riktigt snabb disk med bra kylning tack vare sin egna heatsink, och 2TB blir perfekt i storlek. Här gäller ju lite samma som med ram-minnen att ju mer desto bättre och i takt med att dagens spel tar mer och mer utrymme i anspråk känns det väldigt bra att moderkortet har plats för flera M2-diskar om utrymmet skulle tryta.

Vi bygger ny testdator: Val av komponenter

Nätaggregat: Cooler Master MWE Gold 1250W V2
Strömförsörjningen har blivit allt viktigare i takt med att allt i datorerna drar mer ström och då kanske framförallt grafikkorten som kräver rejält mycket mer ström än tidigare. Därför känns det väldigt viktigt att bygga in en riktigt kraftfull nätdel som även räcker till för bygga ordentligt med kylning om det skulle behövas. Vi har valt Cooler Masters fullt modulära modell MWE Gold 1250W V2 då det är ett måste med ett utbyggbart nätaggregat. Dess 1250Watt är i dagsläget mer än tillräckligt och bör täcka framtida behov utan problem.

Vi bygger ny testdator: Val av komponenter

Grafikkort: Nvidia RTX 3090Ti
Här hade vi gärna stoppat i ett RTX 4090 från Nvidia men som det ser ut just nu kommer vi att avvakta med det tills de har fixat problemet med att strömkontakterna har smält sönder på många kort. Så tillsvidare använder vi oss av det 3090Ti-kort som vi redan har.

Vi bygger ny testdator: Val av komponenter

Chassi: Cooler Master HAF 700
När det kommer till chassi är det främst två saker som vi har fokuserat på, nämligen kylning och utrymme. De två kraven och att det dessutom går att montera i det extremt stora moderkortet begränsade urvalet rätt rejält och vi landade till sist på HAF 700 från Cooler Master. Det är ett riktigt monster till chassi och rena drömmen för den som vill bygga in mycket kylning och kanske framförallt vattenkylning som i vårt fall. Det kommer dessutom med fem inbyggda fläktar, ett kontrollkort för RGB samt mängder med ingångar och smarta lösningar. Chassit känns genomtänkt, genuint och är riktigt snyggt men är samtidigt kanske inget för den som har akut platsbrist.

Till veckan börjar jag att bygga och då kommer nästa artikel.



Loading next content