1. Katternas Rike (2002)
Pälskade underbara Studio Ghibli. När det kommer till underskönt tecknade, ludna äventyr finns där få andra kreativa krafter inom filmvärlden som kan slå de japanska sagoberättarna på tassarna. Förundransvärt, trollbindande historier fyllda av kreativitet, charmerande karaktärer och makalös kattmosfär som får oss att spinna av välbehag. De skruvade grävlingarna från Pom Poko i all ära men bland gubben Miyazaki och Studio Ghiblis ansenliga repertoar av filmer finns där en som sticker ut från mängden mer än de andra. En som har rejält med klös och var i våra ögon denna listas otvivelaktiga vinnare som världens bästa katt-film. Vi talar så klart om Katternas Rike. Denna oemotståndligt magiska saga av klassiskt Miyazaki-mått som är helt tillägnad våra fyrbenta pälskade vänner. En förtrollande resa till katternas kungarike där den unga flicka Haru får uppleva sitt livs äventyr och ställs mot en oförglömlig ensemble av kattraktärer. Den ena med lurvig och fluffig än den andra. Med smart manus, rafflande tempo och musik av Yuji Nomi som garanterat kommer sätta din svans i gungning så hugger Katternas Rike snabbt klorna i dig. Ja det är svårt att inte bli upp över öronen förpälskad i denna utsökt fantasifulla berättelse som serverar upp allt det bästa Studio Ghibli har att bjuda på i ett mångbottnat, oemotståndligt paket. En saga som får den bästa av mästerkatter att baxna av lycka och som är så nära kattharsis man kan komma som djurvän.
2. Alien (1979)
I rymden kan ingen höra din jama, och trots mer än fyrtio år passerat är Ridley Scotts science-fiction rysare fortfarande lika orimligt skrämmande som dagen när den släpptes. En film så nära purrfektion det kan tänkas gå att komma inom genren, och kanske inte minst då tack vare det lurviga, orange-färgade pälsmonstret Jonesy. Nostromos osjungna hjälte och Ellen Ripleys trognaste vän som inte bara nöjer sig med att svansa runt på skeppet utan även är en av de första att faktiskt observera den oinbjudna medresenären. Faktum är att Alien hade helt enkelt inte varit samma sak utan den lilla fyrbenta kattstronauten som också blev en av de blott två överlevande själarna i slutändan. En kattastrofalt spännande film fylld av otroligt skådespel, gastkramande scenografi och en kattmosfär som helt enkelt saknar motsvarighet på vår sida av galaxen. Ensamheten och paranoian i Dan O'Bannon och Roland Shusetts manus är hutlös och varje sekund av Alien känns som en dans på udden av ett rakblad. Ridley Scotts film råkar också vara en av de som förärats med den bästa av titelöversättingar på svenska, "Den åttonde passageraren". När det kommer till kritan är vi självfallet väldigt medvetna om att Alien knappast är en speciellt katt-centrisk film, men lilla Jonesy var ursäkt nog att låta oss ännu en gång celebrera vad som trots allt är en av historiens mest inflytelserika och välproducerade filmer.
3. Inside Llewin Davis (2013)
Bröderna Cohens film om den kämpande folkmusikern som mitt i sin värsta missär plötsligt får en kisse på halsen var inte bara en riktigt fin kattfilm utan även en fantastisk film över lag. Den marmelad-färgade katten Ulysses hade visserligen inte huvudrollen men varje gång han var i bild så stal han showen och hur mycket Llewin Davis än försökte att inte bry sig om sin sällskapssjuka pälskling för att istället spela svår och oåtkomlig så märkte man att de höll på att utveckla ett starkt vänskapsband. Det är tydligt att katten symboliserar något i Davis liv, något oavslutat, något han bär på. Ett miss-lyckande, en saknad och teorier saknas sannerligen inte. Vissa hävdar att katten i själva verket är han själv, som den hemlösa strövande katt han är. Andra tror att kissen är Mike, hans bortgångna väns reinkarnation eller att den representerar alla de människor han sårat och fortfarande bär runt på känslomässigt. Kanske symboliserar den sökandet efter kattharsis i livet. Oavsett vad så är det en av de finaste berättelser om en katt och hans man som någonsin skapats.
4. A Street Cat Name Bob (2016)
När den verklighetsbaserade boken A Streetcat Named Bob släpptes 2012 blev det snabbt en internationell bestseller och det är verkligen inte särskilt konstigt. De ludna små raringarna har förmågan att lysa upp världens mörker med sin blotta närvaro och även svårflörtade människor som vår kära chefredaktör kan gladeligen intyga om att gatukatten Bob - som ju blev en storstjärna i sin egen långfilm år 2016 - smälte våra svårklösta fasader samma ögonblick som han introducerades till våra liv. Miss-förstå oss rätt: de mänskliga karaktärerna gjorde ju ett gediget jobb med att väcka liv till den sanna historien om en hemlös man som fick livet tillbaka efter att ha blivit vän med den halsduks-inlindade rackaren, men vi ville ju se den orangea lilla solstrålen! Likt en garnboll nyste Bob upp en värmande historia om vänskap och likt en kattapult träffade historien rakt i hjärtat, där Bobs naturliga karisma och streetsmarts borde ha svept det årets prissäsonger. Bob må inte längre vara vid liv, men hans fromma själ kommer alltid att vara med oss...
5. Mästerkatten (2012)
Antonio Banderas gjorde rent hus när han kattapultade sig in i populärkulturen som den spansktalande, romantiska mästerkatten i den andra filmen om det gröna träsktrollet Shrek. Succén var ett faktum och sju år efter dess premiär fick den fyrbenta rackaren så äntligen sin egen film. Puss in Boots, eller Mästerkatten som den kom att heta i dessa nordliga breddgrader är en regelrätt triumf. Ett kattastrofalt underhållande äventyr där vi fick hänga med den titulära kissemissen på ett morrhårsresande äventyr på hans flykt undan lagens långa arm och önskan om att återställa sitt rykte och ära. Mästerkatten är ett visuellt fyrverkeri fyllt av förvånansvärt mycket finess och charm med en historia som bjuder på rejält med riv. Vi på filmredaktionen ser verkligen fram emot att äntligen få sätta klorna i uppföljaren som får premiär senare i höst.
6. Aristocats (1970)
Det hade såklart varit otänkbart att ha en lista över världens främsta katt-filmer utan att inkludera Disneys animerade berättelse om Thomas O'Malley, Duchess och hennes små pälsklingar. En tvättäkta familjeklassiker som får det att rycka i morrhåren av välbehag och bjuder på riktigt sväng-om med en av studions mest oförglömliga låtar. För säg den som inte gått runt och nynnat på "alla snubbar vill ju vara katt" minst en gång i sitt liv och blott en av många anledningar till att Aristocats är helt omissbar. Trollbindande vackra, handritade animationer och utsökt drömska bakgrunder i vattenfärg gör filmen till en sann njutning som många andra av Disneys klassiker från förr. De erbjuder en helt annan kaliber än dagens motsvarigheter. En helt annan själ och mycket mer egen identitet vilket också gör dom till just tidlösa, oförglömliga klassiker. Aristocats är så klart inget undantag och dessa kissemissarna har fortfarande rejält med klös.
7. Fritz the Cat (1972)
Ralph Bakshis filmatisering av Robert Crumbs vuxenserie rev upp känslor. Det är ett som är säkert. När Fritz the Cat damp ner på sjuttiotalet så rasade etablissemanget. Alla plockade fram den niosvansade katten och lät piskrappen vina. Från Hem & Skola till kattolska kyrkan och världens alla föräldrar, från Kattrineholm till Kattmandu gjorde allt vad de kunde för att hålla sina barn borta från den tecknade kissen som tröttnade på att styras av staten och gav sig ut för att utforska idealen om hedonism och sociopolitisk medvetenhet. Det var röka och göka i var och varannan bildruta och även om katten inte var någon misseantrop per se så lyste avskyn mot samhället igenom. Den tassade inte runt som katten kring het gröt utan tog upp svåra och obekväma frågor som censur, krig, rasfrågor, revolution och sexualpanik och trots att rullen snart är femtio år gammal så är den fortfarande relevant och världen brottas till stor del med exakt samma problem nu som då. Fritz the Cat är egentligen inte så mycket kattfilm, han hade lika gärna kunnat vara en get eller en gris eller annat valfritt djur, budskapet hade gått fram ändå men nu är han en katt och därför har Fritz en given plats på en sådan här lista.
8. En katt i Paris (2010)
Nu har katten gått kring het gröt alltför länge: varför brukar katter vara skurkar i familjefilmer? Detta är ett mysterium som vi på filmredaktionen, tillsammans med ett dedikerat forskningsteam, inte har kunnat luska ut ännu. Vi anser nämligen att fler filmer borde ta efter En Katt i Paris för att verkligen göra våra förtjusande sällskapsdjur rättvisa: graciös, majestätisk, elegant och alldeles underbar på alla sätt och vis. Till och med de gamla egyptierna förstod detta! Vi jamade hur som helst med den eniga kritikerkåren om att denna franska miss-tervärk till familjefilm fick pälsen att resa på sig tack vare sina genuint välskrivna (och vältrimmade) karaktärer och sitt varmt pumpande hjärta. Det rymdes lika mycket mänsklighet och coola katter i denna jazziga katt-och-råtta-jakt, där filmskaparna inte var rädda att ta fram klorna när det behövdes och precis som kattens sanna natur följde filmen aldrig med familjefilmsströmmen - den vågade gå sin egen väg. Varför denna film inte är mer populär, ja, det vete katten...
9. Cat from outer space (1978)
E.T. och Spielberg, släng er i väggen; vår favoritutomjording i behov av hitta hem igen och som kunde lyfta cyklar i luften var och förblir kissen Jake, som använde ett lysande halsband för att kommunicera och fånga våra hjärtan. Vi spelade sönder våra VHS-band med denna obskyra pärla, som ju var kattalysatorn för vår fortsatta filmkattalog och som bara var början på filmredaktionens fascination för fin "feline"-filmkultur. Att man ibland kan se skuggan av filmteamet som dinglar med kattleksaker i bakgrunden för att fånga filmstjärnans uppmärksamhet visar bara vilken dedikation och passion som ligger bakom jakten efter purr-fektion och den tämjda humorn gjorde denna bortglömda pärla till en film vi spinner till, än idag. Om Disney fortsätter att pumpa ut nyversioner av sina egna klassiker kan vi starkt rekommendera Stormusen™ att lyfta Cat From Outer Space från sin kattakomb och introducera en helt ny generation till science fiction-kissar från yttre rymden...
10. Oliver & Gänget (1989)
Lite mer lättsamt katthäng var det i Disneys kattmys, Oliver & Gänget. I grund och botten är det dock en mörk historia då filmen baseras på Charles Dickens klassiker Oliver Twist. Berättelsen om den hemlösa kattungen som en dag i jakt på korv, katters favoritföda blir snuvad på konfekten av jycken Dodger och hamnar hos hans halvkriminella husse Fagin är en av Disneys mest unders-katt-ade filmer. Den togs inte särskilt väl emot av kritikerkåren som visserligen inte tyckte att den var en ren kattastrof men inte heller höll samma nivå som övriga familjerullar. Visst, den må vara simpel, i synnerhet jämfört med originalet men musiken av Billy Joel är cat-chy, karaktärerna klockrena och dessutom har man lyckats fånga kattmosfären i ett New York på 80-talet på ett alldeles strålande vis. Oliver & Gänget innehåller rikligt med kisse så det vore ju kattsingen om den inte fick en plats här.
Vilka anser du vara de bästa katt-filmerna?