Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Urbanears Juno

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det svenska musikkollektivet Urbanears har under några år lyckats skapa ett namn för sig som ett prisvärt och stilbildande alternativ bland hörlurar. Zinken, Sumpan, Plattan och nu senast Plattan 2 som släpptes för lite knappt sju år sedan har alla bidragit till framgångarna och vid sidan av sina två första in-ears Boo och Boo Tip lanserar Urbanears nu även Juno, deras första brusreducerande lur. Men marknaden är tuff och konkurrenterna många, så hur väl lyckas Juno stå sig ställt vid sidan av det benhårda motståndet?

HQ

Först och främst ska man ha klart för sig att Juno på intet sätt innebär något fundamentalt avstamp från Urbanears tidigare produkter, och dessa nya, brusreducerande in-ear-lurarna följer i samma fotsteg med snarlika designprinciper. Funktionellt, prisvärt och lekfullt. För jämfört med lurar som kostar det dubbla är skillnaderna väldigt tydliga, men för den tusenlapp Urbanears begär för Juno så får du ett okej ljud, hyfsad ANC och en handfull förvånansvärt avancerade inställningsmöjligheter.

Sex timmar batteritid går att klämma ur lurarna, med upp till 26 timmar infall du inkluderar etuiet. Struntar du dessutom i att använda brusreduceringen, så går det att utvinna ytterligare några timmar av musikspelande innan lurarna kastar in handduken, vilket jag får säga är ganska imponerande. Batteritid har kort och gott inte varit något som jag behövt oroa mig över nämnvärt under de dryga två veckorna som Juno fått hänga med i vardagen. Men när det väl behövs, så går det utmärkt att ladda lurarna trådlöst via etuiet, eller USB-C.

Urbanears JunoUrbanears Juno
Urbaneras tydliga miljöprofil, med funktionell men enkel förpackning.

Funktionsmässigt imponerar även Juno vid ett första ögonkast, dels med tidigare nämnda brusreducering men även gott om möjligheter att finjustera ljudupplevelsen via Urbanears app, vilken även också har hand om mjukvaruuppdateringar till lurarna. Med en knapptryckning väljer du om ANC skall vara aktivt eller inte, och där finns även ett transparensläge för den som vill ha lite mer koll på sin omgivning trots att musiken dundrar i öronen.

Detta är en annons:

I appen styr man dessutom touch-funktionaliteten på Juno-lurarna samt kan välja mellan lite olika ljudprofiler, allt från neutral till extra bas. Det ges även möjlighet att anpassa vänster respektive höger hörlur med custom actions, vilket är ett plus, och det måste sägas att där definitivt inte finns något fel på ambitionsnivån när det kommer till Juno. Men, hur bra fungerar då allt detta i praktiken, givet att lurarna trots allt bara kostar en knapp tusenlapp.

Med handen på hjärtat, så där. Som tidigare nämnt är det kompromisser mer än något annat som definierar Juno och jag hade hellre sett ett mer sparsmakat utbud av funktioner och att lite mer krut lagts på rejälare och fylligare ljud. För just nu, i skrivande stund så lämnar de 6 mm stora elementen och mjukvaran en del att önska. Ljudbilden är absolut funktionell, men där saknas spänning, rymd och volym. Det hela känns helt enkelt, lite nedtonat och försiktigt.

Urbanears JunoUrbanears JunoUrbanears Juno
Lite plastiga men nätta och förvånansvärt bekväma.

När det kommer till brusreduceringen så hade jag likväl som ljudet gärna önskat lite mer, men i normalstökiga miljöer är det funktionellt och tar udden av det värsta. Vilket för prislappen och mängden andra funktioner som finns ändå får anses vara acceptabelt, men precis som med mycket annat känns det som ännu en i en lång rad av kompromisser. Det är "bra nog" och den stora frågan du nog skall ställa dig är huruvida du vill ha ett par lurar som är riktigt bra på några få saker, eller briljerar genom rikligt med funktioner.

Detta är en annons:

För det sistnämnda är nyckeln till Juno. Lurar som inte är bäst på något men duktiga på mycket, och dessutom kommer med en tydlig miljöprofil. Vilket också är viktigt att poängtera, hörlurarna och dess etui är nämligen helt gjorda från återvunnet material med en lätt rå textur som känns ganska trevlig i handen. Konstruktionen är förvisso därmed också ganska plastig men hörlurarna är nätta och inte minst sköna när de väl sitter där de ska, i öronen. Som sig bör medföljer även alternativa storlekar att växla mellan, så varje person skall kunna hitta rätt passform.

Att summera Juno är lite komplicerat, prismässigt finns där bättre alternativ, inte minst Supra Nero-TX och Oneplus Nord Buds 2. Men för den som vill ha något enklare, och efterlyser bred funktionalitet samt lägger vikt vid tillverkningsprocess och material, så kan Juno vara helt rätt val. Ja, ljudet är kanske i det neutralaste laget, mikrofonerna är inte världsbäst och brusreduceringen hade gärna fått vara mer effektiv. Men batteriet är bra.

Urbanears JunoUrbanears JunoUrbanears Juno
Appen är fylld av funktionalitet och inställningsmöjligheter, riktigt trevligt.
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Bra batteritid, trådlös laddning, strålande funktionalitet.
-
Lite tråkigt ljud, plastig konstruktion, brusreduceringen hade kunnat vara bättre.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Urbanears Juno

Urbanears Juno

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Marcus Persson

Det svenska musikkollektivet Urbanears har under några år lyckats skapa ett namn för sig som ett prisvärt och stilbildande alternativ bland hörlurar. Zinken, Sumpan,...Loading next content