Svenska
Gamereactor
artiklar
Halo 5: Guardians

Top 10: Halo-vapen

Det finns så otroligt, otroligt många riktigt välgjorda vapen i Bungies numer anrika actionserie. Hegevall har korat sina tio favoriter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det finns verkligen så otroligt många ordentligt välgjorda vapen i denna långvariga spelföljetong att uppdraget att välja ut tio stycken och rangordna dem, varit något av en mardröm för egen del. Eller nej, det där var en överdrift. En dröm, snarare. För varje gång jag skriver om Halo som spelserie, oavsett vad det handlar om, blir jag glad. Här kommer det jag anser vara Halo-seriens tio bästa krutpåkar, någonsin.

Du har väl inte missat de tidigare delarna ur denna artikelföljetong?
Top 10: Dead by Daylight-mördare
Top 10: Tekken-fighters
Top 10: Dirt Rally 2.0-sträckor
Top 10: Dirt Rally 2.0-bilar
Top 10: Halo-banor
Top 10: Hästar i spel
Top 10: Street Fighter-kämpar
Top 10: Mortal Kombat-kämpar
Top 10: Skräckspel
Top 10: Bästa Crash Bandicoot-banorna

Halo 5: Guardians

(10) Suppressor
Det kommer inte att finnas särskilt många Forerunner-vapen på denna lista av den enkla anledningen att jag tycker att Bungie designade spelseriens främsta krutpåkar tidigt i spelets existens, även om det som i fallet Supressor finns undantag. Denna kapabla Promethean-bössa är en slags alien-mix mellan Battle Rifle och Assault Rifle och valmöjligheten att kunna skifta mellan eldlägena Song of Peace/Razor's Edge gjorde den mångsidigt frän, och framförallt effektiv på nära håll, eller på medelavstånd.

Detta är en annons:
Halo 5: Guardians

(09) Needler
Jag minns mycket väl hur fränt det kändes första gången jag dräpte en Covenant-tomte i Halo: Combat Evolved och plockade upp vapnet som han tappat. Alien-tech! Som fungerar! Det var ett belöningsmoment i sig och sedan dess har nål-pickan från Halo-ringen alltid varit en favorit hos mig, även fast Bungie tonade ned den rejält i bland annat Halo 2.

Halo 5: Guardians

(08) Shotgun
Jag vågar nog påstå att de två bästa hagelbössorna som någonsin designats i ett actionspel stavas Shotgun i Halo: Combat Evolved och dubbelavtryckar-brakaren i Half-Life. Nu har ju denna bössa varit ytterst effektiv även i Halo 2, Halo 3, 4 och 5 men det är något alldeles särskilt märkvärdigt med hur den ser ut, låter och framförallt fungerar i Master Chiefs debutäventyr. Att springa runt på "Damnation" i Combat Evolved med enbart Shotgun, är en kombination som alltid kommer att regera actiongenren.

Detta är en annons:
Halo 5: Guardians

(07) Fuel Rod Cannon
Fuel Rod-puffran introducerades i Halo 3 och är någon slags axelbössa som pangar iväg radioaktiva plasma-granater som gör den till något av en smidigare, snabbare raketkastare, signerat Covenant-rasen. Jag älskar den. Innerligt. Det är något väldigt visst med att lägga iväg ett par snorgröna bulor runt fötterna på någon som attackerar i multiplayer, och skrika av skratt när personen i fråga förvandlas till en nyårsraket.

Halo 5: Guardians

(06) Assault Rifle
Halos ultrakult-klassiska Spartan-kulspruta är inte en särskilt kraftfull historia, istället är den enkel att använda och erbjuder ordentlig eldhastighet vilket förvirrar vem som helst som blir beskjuten. Jag tror inte att jag överdriver om jag påstår att jag spelat över 1000 multiplayermatcher i Halo genom åren med detta gevär tryckt mot Mjolnir-rustningens högeraxel.

Halo 5: Guardians

(05) Battle Rifle
Jag gillar DMR-puffran och håller med många purister om att den gör två saker, samtidigt. Trots detta är det Battle Rifle som kniper denna plats på min lista då den helt enkelt är roligare att använda och mer klassisk. Introducerades i Halo 2 och har sedan dess varit en av mina favoriter tack vare att den faktiskt är heltäckande. Bra på kort avstånd tack vare burst-mekaniken och att den går snabbladda via en vältajmad knappkombo, och ännu vassare på avstånd tack vare grov kaliber och bra kikarsikte.

Halo 5: Guardians

(04) Sniper Rifle
Bungies klassiska prickskyttegevär kommer för evigt att vara en sniper-favorit för egen del, tillsammans med armborstet i Half-Life, tror jag. I Combat Evolved lyckades Jason Jones & Company få till den helt perfekt, lika dödlig via no-scoping som den var på extremt långt håll, utan att för den skull kännas överdrivet kraftfull eller orättvis. Maken till belönande prickskyttegevär går enligt mig inte att hitta i något spel och ljudet som den enorma kikaren ger ifrån sig när man dubbelzoomar, är ren och kär kärlek det.

Halo 5: Guardians

(03) M6G Magnum
I det första Halo-spelet var Magnum-pickadollen naturligtvis alldeles på tok för kraftfull, men det hör liksom till och det skapar mycket av den balanserat obalanserade tjusningen med multiplayerdöd i Combat Evolved, anser jag. Att 343 hade den goda smaken att stoppa tillbaka den med snudd-på samma dödlighet i Halo 5: Guardians gjorde mig glad. Den rutinerade spelaren kan i dessa fall nyttja denna pistol som ett snabbt snipervapen, pricka skallen två gånger och erhålla en "kill" medan man snabbt kutar vidare mot nästa duell.

Halo 5: Guardians

(02) Rocket Launcher
Den är så klassisk, så odödligt ultrarolig att använda och så fantastiskt effektiv. Jag älskar designen med de dubbla piporna, ljudet den ger ifrån sig när man avfyrar och balansen mellan eldhastighet och tiden det tar att ladda om den. Fungerar som bäst i Halo: Combat Evolved, Halo 3 samt Halo 4.

Halo 5: Guardians

(01) Saw
"Sågen" tillkom i Halo 4 och är enligt mig det bästa vapnet i hela denna spelserie. UNSC:s lätta men hutlöst dödliga maskingevär levereras med ett Tommy Gun-magasin som huserar mer kulor än alla andra vapen i hela spelserien och med tanke på vilken sinnessjukt hög eldhastighet denna puffra har, behövs det - såklart. Jag älskar duellerna som uppstår när man i Halo 4 eller Halo 5: Guardians ställer in Sågen som standardvapen, det smattrar smäller och sprutar kulor över hela banan på ett sätt som alltid får mig på extra gott humör. Saw-bössan är dessutom enkel att sikta med, effektiv både på nära samt medellångt håll och ser extremt frän ut. Min givna vinnare.

Vilka är dina favoritpuffror i Halo?

Relaterade texter

Halo 5: GuardiansScore

Halo 5: Guardians

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

R E W I N D ! Sex år efter premiären av Halo 5: Guardians backar vi bandet och ändrar betyget på den kanske svagaste delen i Bungies ultrapopulära spelserie...

Top 10: Halo-vapen

Top 10: Halo-vapen

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Det finns så otroligt, otroligt många riktigt välgjorda vapen i Bungies numer anrika actionserie. Hegevall har korat sina tio favoriter...



Loading next content