Svenska
Gamereactor
artiklar

Tjenare Tomten!

Du vill förstås ha hårda paket i år och en spelkonsol vore allra roligast. Men vilken ska du önska dig? Ta hjälp av Cristinas önskelista till tomten, där du lär dig mer om Playstation 3, Wii och Xbox 360

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter mycket knegande, slit och surfande i cyberspace är jag äntligen klar med årets önskelista. Jag tänker inte genomlida ännu ett "strump- och mysljusfiasko" som förra årets julafton blev. I år slår jag på stort och det är hårda paket som gäller. Visst, jag har redan konsolerna sedan tidigare, men några reserver kan inte skada... Så, tomten: här är min önskelista. Den kanske också kan hjälpa dig som själv önskar dig en konsol till jul, eller funderar på att ge bort en.

Tjenare Tomten!

Nintendo Wii
Konsolen som i Europa slog försäljningsrekord som den snabbast säljande konsolen någonsin, vid lansering. Superföretaget Nintendos femte stationära spelkonsol och uppföljaren till Gamecube. Det är min personliga åsikt att den framöver kommer att ha en självklar plats i mångas hjärtan och kommer vara den revolutionerande konsol som de flesta andra företag kommer spinna vidare på och utgå ifrån. Jag snackar självklart om Nintendo Wii.

Den lilla och smidiga designen faller mig perfekt i smak och jag föredrar den begränsade röda Marioupplagan men det går lika bra med någon av de vanliga svarta eller vita. Jag vet att den inte är helt fulländad då den varken kan spela DVD-filmer eller någon annan media, utan enbart Wii- och Nintedo Gamecube-spel, men vad gör det?

Detta är en annons:

Processorn är 20 procent energieffektivare jämfört med dess föregångare. Wii har ett inbyggt flashminne på 512MB för nedladdade spel, sparfiler och annat. Skulle jag finna mig själv i behov av ett större minne kan jag bara använda mig av ett SD-kort för att utöka lagringskapaciteten (släng ned ett sånt i paketet också, tack). Har jag dessutom systemmeny 4.0 eller nyare kan jag använda SDHC-kort på upp till 32GB. Förutom denna självklara fördel har den även onlinestöd så att jag kan ladda ned spel och annat. Hur bra är inte det?

Wii är visserligen en konsol med många extrakontroller och kostnaden för all utrustning kan minst sagt bli stöldbegärlig. Kikar man på priset för dessa så brukar det ligga någonstans mellan 99-
499 kronor. Sen finns det ju de riktigt häftiga kontrollerna, som Wii Rifle då kostnaden kan vara betydligt högre. Jag behöver inte utöka min kontrollsamling utan jag kan hålla mig till baspaketet jag får, om jag skulle vilja. Beroende på vilket baspaket man väljer får man betala olika mycket. För sportpaketet med konsol, handkontroll, Wii Motion Plus, nunchuck, två sportspel, sensorbar och kablar ligger priset ute i butiken såväl som online runt 1700-2000 kronor, så du vet.

Tjenare Tomten!

Jag vet vad du tänker, tomten. Jag ska ju ha spel också. Priset varierar beroende på om det är online eller i butik men onlinepriserna landar ofta mellan 399-599 för nya spel. Som känt är att priserna i spelbutikerna oftast ligger något högre i vissa fall men kan även här variera från spel till spel och butik till butik. Spel jag önskar mig till denna konsol är det klassiska spelet Wii Fit och årets bästa spel Super Mario Galaxy 2. Släng med några Wii-poäng så kan jag ladda ned Bit. Trip Runner och gamla SNES-spel också.

Detta är en annons:

Wii är en bra investering för den hängivne spelaren, som mig själv, såväl som den sportintresserade och är en konsol som enkelt aktiverar en större grupp av vänner. Med säkerhetsåtgärder så som handledsspännen och föräldralås är Wii en självklar investering för barnfamiljer, då det aktiverar och stimulerar på ett annat sätt än vanliga spelkonsoler. Perfekt för småsyskonen. Det blir en julklapp till hela familjen!

Inom rörelsekonsolgruppen är Wii den mest etablerade och trots att det kommit ut många liknande lösningar på marknaden, så är jag säker på att Wii har en vedertagen grund och är en bra konsol.

Tjenare Tomten!

Xbox 360
Det är den andra tv-spelskonsolen från Microsoft och släpptes året innan Nintendo Wii och Playstation 3. Jag vet att det snackats mycket om att Xbox 360 råkat ut för en del tekniska problem men Microsoft har gjort designändringar för att öka konsolens pålitlighet och alla enheter som är tillverkade efter juni 2007 har stora förändringar jämt emot de tidigaste enheterna, allt för att göra konsolen bättre och mer långlivad.

Det nya Xbox 360 Slim har inbyggt Wi-Fi med standarden 802.11n, vilket gör den till den enda i sitt slag. Precis som de båda andra har även den onlinestöd så att jag kan koppla upp mig (men tyvärr inte surfa). Xbox 360 Slim, som är den jag önskar mig, går att fås med antingen 4GB hårddisk eller den portabla 250GB hårddisken.

I Xbox 360 Slim paketet brukar det vanligtvis ingå den trådlösa handkontrollen, headset, AV-kabel samt strömkabel. Ibland ingår det även ett tidsbegränsad Xbox Live Gold medlemskap. Du får räkna med att priset ligger kring 2400 kronor och uppåt.
Om du vill att jag ska ha lite sällskap i jul, annat än "backseat driving" från stirrande publik, kan du investera i ytterligare en trådlös handkontroll. Priset för en sådan är mellan 400-600 kronor. Nya spel till Xbox 360 ligger runt 599 kronor men kan variera på båda hållen beroende på var det införskaffas. Spelen jag önskar mig är Halo: Reach och Dance Central. Så fort jag kopplat upp konsolen kommer jag att ladda ned Limbo och Braid.

Tjenare Tomten!

Nu är jag kanske lite girig, kära Tomtefar. Men för det sistnämnda spelet behöver jag även en Kinect, Microsofts nya rörelsekänsliga tillägg. Med den nya sensortekniken slipper jag hålla reda på alla sladdar och handkontroller samtidigt som jag aktivt är en del av spelet. Den fungerar dessutom till alla Xbox 360 konsoler och priset för denna ligger mellan 1300-1400 kronor i affären och likaså online.

Jag tycker att Xbox 360 är en konsol som verkar passa de flesta, både stora som små. En härlig konsol som både aktiverar och underhåller. Jag tror att konsolen är ett bra val för både den dagliga spelaren som mig själv, och den inte lika frekventa användaren. En lätthanterlig konsol med snygg design som bäddar för en lyckad spelkväll med vännerna eller en skön hemmakväll på egen hand.

Tjenare Tomten!

Playstation 3
Så till min tredje önskan. Sonys tredje spelkonsol är något dyrare än konkurrenterna men har en bättre prestanda och inbyggd Blu-ray-spelare och är konstruerad för högupplösta spel. Konsolen lanserades i Europa 2007 och senare samma år utgav Sony även en budgetversion till ett något mindre pris. Förra året släpptes den nya Slim versionen som drar 34 procent mindre ström än originalversionen.

Playstation 3 Slim har alla förutsättningar för att bli ett självklart tillskott i vardagen, då många eftertraktade egenskaper finns på ett och samma ställe. Playstation 3 Slim har höjt pinnhålet ett snäpp för hur standarden framöver kommer förväntas vara och jag tror att det blir en långlivad spelkompanjon.

Som jag nämnde finns här inbyggd Blu-ray-spelare. Den är även förberedd för 3D-spel och spelar DVD och CD utan problem. Självklart har den onlinestöd också. En konsol som verkar ha allt, helt enkelt! Vidare så har den ett internminne på 512MB och kan fås med 160GB och 320GB hårddisk.

Tänk på att när du köper ett Playstation 3 får du oftast enbart en handkontroll med i paketet. Om jag skall ha möjligheten att lira mer än en åt gången är det därför nödvändigt att investera i ytterligare en kontroll. Dualshock 3-kontrollen kostar mellan 400-500 kronor och är en trådlös sak som du via USB-kabel laddar upp via ditt Playstation 3. En del paket saknar även HDMI-kabel, vilket jag behöver för att koppla konsolen till min skärm och den kan kosta några hundralappar. Playstation 3 Slim 320GB, som är den jag önskar mig, ligger och svävar någonstans mellan 2700 kronor och en bra bit uppåt beroende på om du shoppar den online eller i butik. Den kan fås med olika stort minne på hårddisken, vilket påverkar kostnaden en aning. I paketet brukar det ingå en handkontroll samt AV-kabel, USB-kabel och strömkabel.

Tjenare Tomten!

De helt nya och mest eftertraktade spelen brukar vid lansering befinna sig runt 599 kronor. De titlar som jag gärna vill lägga till min spelsamling i jul är partytiteln Buzz: The Music Quiz och klassikerna Killzone 2. Joe Danger kommer att laddas ned omedelbart från Playstation Network. Sväng förbi skorstenen i januari och släng med Little Big Planet 2 också, tack.

Till Playstation 3 har jag dessutom möjligheten att köpa tillägget Move, som precis som Wii och Kinect är rörelsebaserat. Till Move använder jag en rörelsekänslig handkontroll, Playstation Move Controller, vars rörelser registreras av Playstation Eye-kameran. Förutom rörelserna kan kameran även registrera min röst och bild, vilket bidrar till en utökad verklighetskänsla. Playstation Eye-kameran kostar runt 400 kronor.

Det har även presenterats en sekundär handkontroll, Playstation Move Navigator, för att ge ännu fler speluppläggsmöjligheter. Denna måste dock inte användas tillsammans med den vanliga kontrollen. Move Navigatorn ligger mellan 300-400 kronor och Move Controller mellan 400-600 kronor. Kontrollerna är trådlösa, går på uppladdningsbara batterier och kommunicerar med konsolen via Bluetooth-teknik.

Det är inte helt fel att säga att Playstation 3 har en lite äldre målgrupp. Självklart kan konsolen användas av alla här hemma, men då den ger en friare spelupplevelse än en del andra konsoler attraherar den även många äldre spelare, som mig själv och därmed släpps det också väldigt många ungdoms- och vuxenriktade spel.

Jag tycker att Playstation 3 definitivt är en prisvärd investering och som ger mig många fördelar även utanför spelvärlden. Den har en självklar plats i hjärtat hos både flerdygnsspelaren såväl som hemmabioälskaren.

Tjenare Tomten!

Så var det slut på de blygsamma önskningarna, men kvalitet framför kvantitet inte sant? Julen skall framförallt vara kul, vilket mina önskningar garanterar. Nu vet du precis vad jag vill ha och hur mycket du behöver stoppa i säcken.

Vi ses på julafton!

PS. Jag höll ju nästan på att glömma. God Jul!Loading next content