Svenska
Gamereactor
förhandstittar
The Beatles: Rock Band

The Beatles: Rock Band

Harmonix och EA ger sig på den största musikspelsutmaningen någonsin och gör spel av The Beatles fantastiska låtskatt. Elfving berättar allt om The Fab Fours virtuella inkarnation...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

På många sätt går det egentligen inte att lyssna på Beatles musik. Så stor del av bandets katalog har en Beethovens nia-effekt; låtarna kan vara hur geniala och klassiska som helst, men har fullkomligen spelats sönder genom åren. Yesterday är exempelvis den låt som fått flest covers genom tiderna. Musikklasser landet runt har fått spela Let it Be till vansinne, låtens titel till trots. Nördar som undertecknad kan redan alla produktionsdetaljer som den vibrerande vinflaskan i slutet av Long Long Long och det berömda klippet 59 sekunder in i Strawberry Fields Forever. The Beatles musik är oerhört fascinerande, men... det vet vi liksom redan.

Så, i alla fall för mig, blir det inte för att bättra på mina kunskaper i musikhistoria som jag kommer att kasta mig över The Beatles: Rock Band när det släpps i september, snarare för att återuppleva tidlös kvalitet och chansen att höra enskilda instrument i detalj. Det "hittills osläppta material" som vi blivit utlovade tidigare tycks bli snuttar med småprat mellan bandmedlemmarna, och även om en ny sång, eller alternativ version på gamla förstås hade varit maffigt känns det ändå som en schysst bonus.

Men det är Beatles-spelet och inte (enbart) Beatles musik vi ska tala om nu. Bandspecifika musikspel har jag inget emot och efter att ha tagit mig genom Guitar Hero: Metallica var jag mycket nöjd; Neversofts spel förtjänade verkligen sin starka åtta. Samtidigt flöt mycket av musikupplevelsen ihop i en enda klump av distade gitarrer, tramp på dubbla baskaggar och likartad sång och det slog mig att The Beatles: Rock Band verkligen inte kommer att ha det problemet med tanke på bandets enorma genrebredd och varierade influenser.

För allvarligt talat, det är fortfarande grymt fascinerande att det var samma fyra fjantar som artigt gungade fram Love Me Do framför fjortisar och drottningar, som några år senare syrade ned sig och petade ihop något så briljant som den surrealistiska I am the Walrus. The Beatles: Rock Band känns på förhand nästan som det perfekta familjepaketet; här finns låtar med teman om allt från tonårskärlek och separationsångest, till texter om att expandera sitt medvetande och om bläckfiskar som... bygger trädgårdar under havsytan.

Detta är en annons:

Sagan om The Beatles och deras konstanta förändringar fungerar förstås ypperligt till ett spel och i The Beatles: Rock Band kommer vi att få spela i kronologisk ordning, från moptop-dagarna via turnéavbrottet till dagarna i studion. Detta kommer att avspegla sig i bakgrunderna under våra framträdanden i spelet; till en början är det syltan The Cavern och prydliga scenframträdanden i unison uniform som gäller. När Beatles slår i USA lirar vi på The Ed Sullivan Show och när vi når åren 66-69 kommer vi att hänga i studion och spela i vad Harmonix kallar "dreamscapes". Dessa består av mer fantasifulla iscensättningar av låtarna där exempelvis Here Comes The Sun spelas i en pittoresk natumiljö och nämnda valrosslåt tar sin inspiration från videon i, eh, "konstfilmen" Magical Mystery Tour. Även konserten på Abbey Road-studions tak strax innan bandetes splittring kommer att vara en av arenorna.

45 låtar kommer att följa med The Beatles: Rock Band och de som hittills utannonserats är dessa:

I Saw Her Standing There
I Want To Hold Your Hand
I Feel Fine
Taxman
Day Tripper
Back In The USSR
I Am The Walrus
Octopus's Garden
Here Comes The Sun
Get Back

Fler låtar till grundpaketet kommer att avslöjas framöver (kom igen, Revolution #9!) och vi kommer även att kunna få ladda ned hela Abbey Road-albumet och andra låtar efter att spelet släppts. Xbox 360-ägarna får en bonus i form av All You Need Is Love som släpps för nedladdning på Xbox Live. Intäkterna från den låten går för övrigt till Läkare Utan Gränser.

Detta är en annons:

Vi har tidigare berättat om instrumenten som kommer att säljas tillsammans med The Beatles: Rock Band och vi kommer att få lägga vantarna på ett komplett kit för hela bandet. Gitarristerna får klicka på de stiligt svarta gurorna Rickenbacker 325 samt Gretsch Duo Jet, basisten har McCartneys fiolformade Höfner och trummisarna får banka loss på ett Ludwig-set med Beatles-loggan på baskaggen. Precis som tidigare kommer instrument från tidigare Rock Band-spel (och till viss del Guitar Hero) att vara kompatibla med The Beatles: Rock Band.

Något många diskuterat är huruvida Beatles faktiskt passar som ett Rock Band-band, rent spelmässigt vill säga. Som sagt är låtarna så oerhört skiftande i karaktär, så det är svårt att ge ett svart eller vitt svar på den frågan. Visst, Lennon och McCartney byggde sällan sina låtar på klatchiga gitarriff och Ringo Starrs trummande är förmodligen musikhistoriens mest nedklankade, men å andra sidan är undantagen strålande - gitarrsolot i Taxman och riffen i Day Tripper och Back in the U.S.S.R. är än idag medryckande, om än inte Dragonforce-svåra (tack och lov?)

Dessutom har vi ett för musikspelen nyskapande inslag att vänta oss - den trestämmiga sången. Om du tycker det varit utmanande att hålla tonläget rätt i tidigare Rock Band, Guitar Hero eller Singstar så måste du verkligen kunna hålla tungan rätt i mun när du provar på de ljusaste partierna av Here Comes The Sun, samtidigt som två vänner skrålar i ditt öra. Tre sångare plus resten av bandet är dessutom lika med sex personer i samma band, vilket låter ännu fler få ta del av dina plastrockpartyn.

The Beatles: Rock Band är ett enormt åtagande för Harmonix och när man nu fått med sig resterna av bandet och fått tillgång till rockhistoriens mest skyddade skivarkiv är det mycket som står på spel. Vi vet dock vad Harmonix går för och är det någon som kan göra världens bästa band rättvisa är det de. Nu får ni ursäkta mig, jag har nämligen en lugg att spara ut och en Sgt. Pepper-kostym att sy upp. 090909 börjar resan, från Liverpool till rockhistorien.

The Beatles: Rock BandThe Beatles: Rock BandThe Beatles: Rock BandThe Beatles: Rock Band
The Beatles: Rock BandThe Beatles: Rock BandThe Beatles: Rock BandThe Beatles: Rock Band

Relaterade texter

The Beatles: Rock BandScore

The Beatles: Rock Band

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Harmonix ger sig på musikspelens heliga Graal och släpper ett Rock Band baserat på The Beatles musik...



Loading next content