Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

TCL 75" C935

TCL:s Mini LED-flaggskepp lovar extrem ljuspunch och ett blixtsnabbt "gaming mode" och bildtoken Hegevall är imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det värmer ett gammalt sotsvart gamerhjärta som mitt att fler och fler TV-tillverkare vaknat till liv och börjat satsa mer och mer på just gaming och gamers. Det gör mig lycklig. För även om Sony har ett "Game Mode" och även om Panasonic samt Philips, Samsung och Toshiba tillverkar skärmar med HDMI 2.1-ingångar i, är det främst LG samt TCL som gjort en ytterst medveten storsatsning på TV-skärmar optimerade för spel och oss som spelar mer än vad vi kanske kikar på TV, eller film. Här på Gamereactor har vi i omgångar beskyllt just kinesiska TCL för att tillverka förbenat fina Mini LED-skärmar som gör underverk för dina 4K-spel (i 120Hz) och flaggskeppet C935 är verkligen inget undantag. Men ja, jag ska inte gå händelserna i förväg här utan börja som jag brukar, med design och funktionalitet.

HQ
TCL 65" C935
Detta är en väldesignad, rejält byggd dunder-TV för oss gamers med superb bild och ilrapp panel.

Designen på denna skärm är utsökt och att TCL inte riktig gett sig in i tävlingen om vilken tillverkare som kan bygga den "tunnaste"! TV:n, anser jag fortfarande vara befriande, och vettigt. Jag råkade bryta av en LG C8 en gång i tiden vilket naturligtvis var en sorgens dag men sånt som sker när man bygger fem millimeter tunna skärmar som knappt går att flytta eller lyfta på ett vettigt sätt utan att förstöra den, något som alltså inte gäller för TCL. C935 likt C835 är rejält byggda, lite tjockare än konkurrenterna med en tåligt styv ram som bygger en premiumkänsla som jag önskade att flera tillverkare hakade på. Skräckexemplet för mig var Samsungs nya, haussade, QD-OLED (S95B) som trots strålande bildkvalitet kändes vanskligt tunn och gnekigt plastig sett till byggkvalitet vilket inte är något jag vill se, särskilt inte i denna prisklass.

TCL 75" C935 är tjusig, det medföljande stativet är supersimpelt att montera och väldigt minimalistiskt läckert och TV:n är superstabil där den står. På bakstycket sitter locket till ett särskilt baselement från Onkyo och den medföljande fjärrkontrollen är mycket bra. Här på Gamereactor har vi sedan ett par månader tillbaka utrustat vårt primära testrum med en TCL QLED 98" och är därmed vana vid fjärren, som trots plastigt chassi är klockren. Du får med dubbla varianter, en enklare med färre knappar för den som primärt använder sin TV för smart-TV och streaming, och en traditionell rackare med allsjöns sifferknappar, för den som fortfarande sölar på med reklamförstörd linjär-TV. På sidan hittar vi fyra stycken HDMI 2.1-portar vilket är två fler än snudd-på alla andra skärmar, LG exkluderat, och för dig som vill koppla in din gamingdator, PS5 samt Xbox Series X och spela allt i 120-144Hz, är detta såklart A och O.

TCL 65" C935
Inte ens LG, Sony, Philips, Panasdonic eller Samsung har så omfattande stöd för alla möjliga funktioner och format som denna TCL erbjuder. Och det! Är imponerande.
Detta är en annons:

TCL 75" C935 är en VA-panel med QLED-teknologi och Mini LED-belysning, den har 6700:1 i native-kontrast, en bra bit över 2000 nits i uppmätt ljusstyrka, fullt HDR-stöd för Dolby Vision och HDR0, den stödjer AMD Freesync, VRR och kan köras i upp till 144Hz med en input lag på rekordlåga 5,6 sekunder (uppmätt via Leobodnar). En riktig gamingbest, med andra ord. Operativsystemet som sitter i denna stavas Google TV och det har blivit ofantligt mycket bättre det senaste året, och tävlar nu om titeln "bästa TV-OS" mot framförallt LG:s WebOS.

TCL 65" C935
Blooming är inte ett bekymmer med denna panel tack vare kombinationen av QLED och Mini Led.

När det gäller bildkvaliteten är den kort och gott strålande. De lokala dimmingzonerna är väldigt många (2000 stycken), väldigt snabba och eliminerar blooming i stort sett helt. Jag skulle absolut vilja gå så långt som att påstå att detta är den tveklöst bästa QLED-TV jag sett när det kommer till ljusuniformitet och jämnhet i bilden. Detta tillsammans med cirka tre gånger så mycket ljusstyrka som finns i exempelvis LG C2, gör ju HDR-materialet som visas på denna TV till något alldeles extra. En annan aspekt med detta skärm som jag funnit vara sådär olustigt bra är betraktningsvinkeln jämfört med i stort sett alla andra LED-skärmar jag testat och tillsammans med kontrastvärdena, ljusstyrkan och uniformiteten är detta en TV som får spel som God of War: Ragnarok eller varför inte Call of Duty: Warzone 2.0 att se förträffliga ut. Särskilt i 120Hz med den ultrakvicka responsen. Rörelsehanteringen är bra även om Sonys X93K är bättre på just "motion" och jag gillar mängden skärpa som denna panel erbjuder. Det ska sägas dock att denna TV inte är överdrivet bra på att skala upp lågupplöst material (även där är Sony X93K bättre) men för egen del kvittar det då jag bara spelar i 4K idag, och nästan enbart kikar på streamade filmer i 4K, också.

TCL 65" C935
5,6 milliserkunder i input lag är fantastiskt bra.
Detta är en annons:

När det gäller ljudet som Onkyo hjälpt till med, är även den delen klart godkänd. Det finns som vanligt inte tillräckligt med bas här men till skillnad från många andra skärmar i denna prisklass går det utmärkt att höra allt som sägs i dialogdrivna scener i alla fall, istället för det där mufflade, grumliga stöket som flertalet tillverkare erbjuder. Det finns stöd för 3D-ljud som Dolby Atmos i denna TV och även om element tunnare än en smörgås i grunden inte är kapabla av att bygga någon ljudbild med hörbar rymd i, så är ljudet bra här, för vad det är.

TCL tågar på, och fortsätter att utmana giganter som Sony, Samsung och LG med TV-skärmar som är mer välutrustade, har stöd för fler tekniker och funktioner och likvärdig om inte bättre ren prestanda till ett lägre pris än framförallt Sony och Samsung. Och för dig som spelar mer än vad du kikar på TV eller film är det just nu TCL du bör välja, för den extrema ljuspunchen i HDR samt den larvigt låga latensen samt 144Hz-panelen i sig. Denna TV är strålande.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Läcker "bevel-less"-design, klockren byggkvalitet., strålande bild, bra ljud, stöd för alla format och funktioner, minimal mängd input lag, bra fjärr, mängder av ingångar
-
Panelen är lite röd/blå i lågdagrarna (ur kartong)
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

TCL 75" C935

TCL 75" C935

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

TCL:s Mini LED-flaggskepp lovar extrem ljuspunch och ett blixtsnabbt "gaming mode" och bildtoken Hegevall är imponerad...



Loading next content