Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey

Vi har fått chansen att tjuvstarta med ett av årets allra hetaste spel, Super Mario Odyssey. Håller det sedvanlig Nintendo-klass eller ej?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Åh nej! Bowser är i farten igen, vem hade väl trott det? Efter att ha kidnappat prinsessan Peach för den tvåhundraelfte gången (vi kontrollräknade) har han flytt Svampriket för att istället gifta sig i en annan värld. Bara att packa väskan för den berömde rörmokaren alltså, för det är återigen dags en lång resa för att rädda sessan ur den lömske reptilens klor. Just resan kommer vara en viktig del av Super Mario Odyssey som återvänder till det öppna konceptet från Super Mario 64 med massor av kungariken att utforska längs vägen.

Super Mario Odyssey
Överallt finns hemligheter och roliga saker att upptäcka.

Sex av dessa har hittills avslöjats, vilket inkluderar det färgglada och mysiga Luncheon Kingdom och förhistoriska Cascade Kingdom. Alla kommer de vara fyllda med unika karaktärer, fiender samt sidouppdrag och minispel att prova på. När jag fick provspela under E3 var det initialt banan Tostarena som stod till buds. En liten ökenstad där skelettvarelser bor. Jag kunde omöjligen hindra mig själv från att med hull och hår utforska allt och att en pil pekade ut vart jag borde gå rörde mig inte ryggen. Jag sprang, hoppade och rullade runt Tostarena på jakt efter hemliga föremål. Det fanns dessutom folk att prata med, butiker att besöka och vackra vyer att beskåda - och sammantaget verkar det som att utforskandet kommer vara väldigt underhållande tack vare de ljuvliga omgivningarna samt det klockrena plattformshoppandet

Detta är en annons:

Jag fick även tillfälle att besöka New Donk City, en stad fylld med människor som mest av allt påminner om vår egen värld. Det kändes surrealistiskt att se Mario interagera med människor dubbelt så långa som honom själv, men precis som ökenhålan var även denna metropol ljuvlig att leka runt i. Gula taxibilar kör runt på gatorna, det fanns vespor Mario själv kunde ratta runt och gatlyktor kunde Mario knocka som om vore de klassiska pengablock. Här fanns dessutom massor av fanservice med vinkningar till andra klassiska Nintendo-spel. Jag hittade till exempel gator med namn som "Cranky Avenue" och "Dixie Street" samt butiken "Diddy's Mart". Kanske är New Donk City platsen för det allra första Donkey Kong-arkadspelet?

Super Mario OdysseySuper Mario Odyssey
Genom att ta över andra varelser får du helt nya förmågor. Alla har sin unika.

Ett tecken på det är att jag till och med hittade röda byggställningar av det slag Mario hoppade runt på för att rädda Pauline från den taskiga apans klor under 80-talet. Och på tal om just Pauline så har hon tydligen haft en finfin karriär sedan dess för hon är nu borgmästare i New Donk City. Kul för henne, och trevligt nog verkar det inte heller vara sådär krystat mellan henne och Mario som det annars kan vara med före detta partners ibland trots att Mario ju gått vidare och dejtar någon annan. Pauline frågade rent av vår hjälte om han inte kunde hjälpa till med att sätta ihop ett jazzband till kvällens stadsfestival, vilket därmed blev huvudmålet i demot jag fick spela. Att hitta alla musiker ledde sedan fram till ett underbart musikalnummer med Pauline själv som sångare... men det var inte det enda New Donk City hade att erbjuda.

HQ
Detta är en annons:

Denna stad är nämligen enorm med Mario-mått mätt, och innehåller följdaktligen massor av gömda områden och andra hemligheter. Genom att hitta gröna rör och andra teleporteringshjälpmedel kunde Mario galant ta sig till banor där mer klassiskt Mario-plattformande och strider kunde utövas. Trippelhopp, vägghopp, rullningar, kantgreppande och mycket annat måste bemästras om du vill få tag i alla Power Moons, vilka fungerar ungefär som Stars i tidigare Mario-spel. De kommer inte krävas för att kunna klara av spelet men ger kraft till Marios Odyssey. Ett hattliknande rymdskepp som sedan används för att resa mellan världarna.

Super Mario OdysseySuper Mario Odyssey
Flera olika spelvärldar finns att besöka.

Trevligt nog hann vi även utforska innanmätet i skeppet, där jag bland annat hittade en garderob med klassiska kläder från Mario långa historia. Det inkluderar kockkläderna från 1993 års Yoshi's Cookie och en safari-outfit från Picross 2. Jag investerade rent av i en kritstrecksrandig kostym och passade så bra på rörpularen när han studsade runt i öknen och samlade cash.

Mario kommer inte vara ensam på sin resa, utan en ny karaktär kallad Cappy kommer göra honom följe. Cappy har skepnaden av Marios röda mössa (eller vad han nu har på huvudet om du byter plagg) och med din högra Joycon kan du kasta honom rakt fram eller använda specialtrick. Detta görs med rörelsekänsligheten, men jag kan glatt meddela att det fungerar väl. Det är så enkelt gjort att det aldrig känns påklistrat eller tillkrånglat, och faktiskt även intuitivt och gör att det känns roligare än att bara trycka på en knapp. Dessutom behöver de inte nyttjas om du inte vill.

Super Mario Odyssey
Japp, du kommer få spela som en Tyrannosaurus Rex!

Cappys viktigaste förmåga är att ta över andra varelser, både vänner och fiender. Har du någonsin velat se en Goomba i yvig mustasch och röd Mario-mössa? Nu kan du det. Samma med träd, pansarvagnar och Chain Chomp. Allt sådant kan du spela som i Super Mario Odyssey, och i demot fick jag prova på att ta över fotgängare i New Donk City och genom att ta över Bullet Bills kunde jag spränga saker runt om i stan. Alla varelser har unika förmågor och i den trailer som släpptes under E3 får vi se Mario ta över en Tyrannosaurus Rextill och med... och det låter väl inte så jäkla illa va? Cappy verkar alltså vara ett klockrent tillägg som skakar om Mario-konceptet och gör det dessutom möjligt att spela co-op med en vän.

Oavsett om vi snackar Cappys förmågor, nya världar vi inte sett tidigare eller hemligheter i allmänhet - så är Super Mario Odyssey ett spel smockfyllt av överraskningar. I en sekvens jag spelade klev Mario in i ett grönt rör och dök upp på väggen som 8 bits-pixlar. Men även om allt var inspirerat av klassiska Super Mario Bros, hade Mario på sig den kostym jag valt och det såg helt ljuvligt ut. Kort sagt, Super Mario Odyssey lovar oerhört gott och samtliga redaktioner i vårt kära Gamereactor-nätverk kan inte sluta prata om denna lovande fullträff. Nintendo verkar alltså vara på väg att göra det igen, och den 27 oktober kan inte komma snart nog.

HQ

Relaterade texter

Super Mario OdysseyScore

Super Mario Odyssey

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Nintendos smygfläskiga rörpulare gör efterlängtad Switch-debut och chefredaktör Hegevall har delat ut betyg...

6
Fira jul med Nintendo i Super Mario Odyssey

Fira jul med Nintendo i Super Mario Odyssey

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Visst, det är inte riktigt dags för den fete att klättra ner i skorstenarna ännu, men det hindrar inte Nintendo från att släppa två nya julkostymer till Super Mario...



Loading next content