Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

SteelSeries Alias & Alias Pro

En faktisk, dedikerad streaming-mikrofon som tillverkats från grunden, och vi kollar in vad den har att ge...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

I en värld där det mesta du köper i din lokala elektronikbutik är ommärkt skit från samma fabrik, och alltid en lösning som passar alla, blir hårdvaruförfattare alltid glada när SteelSeries bjuder in dig till en presentation och efteråt säger att "något kommer att skickas till dig". Det är en säker indikation på att SteelSeries är stolta över att ha tillverkat något från grunden. Det borde vara en självklarhet, men med datorhårdvara är det väldigt ofta inte det.

I det här fallet lanserar SteelSeries en, för dem, ny typ av produkt: en spelmikrofon. Inte en PC-mikrofon, inte en podcast-mikrofon, utan en dedikerad streamingmikrofon som riktar sig till spelare. Även om vi spelar med i deras berättelse, finns det några ganska giltiga punkter att hitta i inte bara presentationen utan också i det tekniska material som tillhandahålls.

För SteelSeries har en giltig poäng. Varför slösa utrymme och pengar på tre små kapslar för att få ett "omni inspelningsmönster" som kan användas för en mångsidig podcastinstallation, när allt du behöver är en person som talar i den, inget annat, och om möjligt utan att plocka upp ljudet av 1000 tangenttryckningar per minut?

SteelSeries Alias & Alias Pro

Vad de har gjort är en massiv, 25 mm tumstor, anpassad mikrofonkapsel och placerat den i ett riktat hölje. Det är en kardioid typ, och det är vettigt. Det är också mycket mer logiskt med en så stor kapsel som spelar in i 24 bit/48KHz.

Detta är en annons:

Den är inrymd i ett rundat chassi, placerad på ett chockfäste och fäst vid en mycket solid metallbas. Det är ett udda pillerburksformat hölje, och jag måste säga att även om jag förstår att det kan vara vettigt att gå efter lättviktsmaterial, finns det andra mikrofoner på marknaden som är av samma kvalitet ljudmässigt, men i ett helt metallhölje. Eftersom ett metallhölje också är standard för studiomikrofoner, är designen och känslan trevlig. Premiumkänslan hos ett metallhölje bör ingå i den här prisnivån, men min huvudsakliga kritik är varför inte göra metallchockfästet i samma material och färg för att slutföra utseendet?

Alias ansluts med USB-C och har LED-lampor bakom tyget och kontroller på mikrofonen. Den har mute och gain på framsidan, och en volym för monitorering på baksidan där ett hörlursuttag också är gömt. Har den RGB? Ja, de kunde inte kontrollera sig själva. Den är inte billig med sina 200 euro, men med tanke på att det är en riktig produkt som inte bara är ett nytt varumärke skulle jag säga att bara det gör det värt det.

Pro levereras med den nya SteelSeries Stream Mixer som ger ström till XLR-mikrofonen eftersom den fungerar som en preamp med 48 V fantomkraft, och har två USB-portar för antingen separata streaming- och speldatorer, eller mycket avancerade inställningar. Mixern är enkel att använda och delvis anpassningsbar, men ännu viktigare är att den mjuka ytan känns behaglig och att det finns en bra återkoppling från knapparna. Mixern motsvarar ungefär de flesta 200-euromixrar som finns på marknaden, så ett kombinerat pris med stativ och XLR-kabel på 350 euro är inte billigt, men det är billigt i jämförelse med mindre adekvata lösningar. Det är möjligt att hitta bättre eller något billigare XLR-mixrar på samma nivå, men dessa är vanligtvis riktade till professionella användare, vilket innebär att de är fula och ibland svåra att installera, och stödet för dubbla datorer är ett ganska lysande drag.

SteelSeries Alias & Alias Pro
Detta är en annons:

Ljudet är riktigt bra, neutralt men med en liten lägre mellanregisterboom och en väl avrundad diskant som aldrig blir metallisk eller hård, därav EQ-alternativen om du fortfarande gillar den typen av saker. Pro har ett något lägre brusgolv än den normala USB-versionen, men annars verkar identiska i deras ljudsignatur. Det finns fortfarande detta udda ljud som plockas upp som de flesta datormikrofoner, och jag misstänker att det beror på mikrovibrationer och rumsakustik, men det märks att du spelar in framför en dator och inte i en professionell miljö - vilket annars skulle vara konstigt. Missförstå mig inte, datorinspelat ljud har utvecklats avsevärt under de senaste fem åren, men vi är inte i mål ännu.

SteelSeries har ett extra trick i rockärmen: den nya och mycket förbättrade ljudprogramvaran Sonar (gratis och kompatibel med alla märken av hårdvara). Det gör installationen till en barnlek med en liten fråga som vänligt frågar dig vilken hårdvara som ska användas till vad och var den ska placeras. Och även om SteelSeries kanske vill fokusera på equalizers, noise gates, drag-n-drop-inställningar och massor av alternativ med alla källor och utgångar, samt allmänna manipuleringsalternativ, finns det en lysande funktion som överglänser allt annat: AI-brusreduceringen. Jag testade den på ett hektiskt kontor i ett stort stadsområde, med öppet fönster och både regn, trafik och allmänt högljudda kollegor runt omkring. Den dämpade allt till mycket låga nivåer. Den nya versionen som lanseras idag bör också ha den nya de-reverb-funktionen som vi hade tillgång till, vilket ger användare med reverb möjlighet att ta bort oönskat eko från sitt ljud.

För mer avancerade användare kan det grafiska användargränssnittet som används för att göra app-routing vara något av det mest användarvänliga jag har sett på länge, alla som använder OBS vet hur hemskt vissa streamingprogram kan vara. Det ger dig också full manuell kontroll över var och en av de fem ingångarna och utgångarna, inklusive en helt separat equalizer. Och medan vissa kanske köper den för Streamer Mode som ger en lösning med en app, tycker jag att deras spelspecifika EQ är av stort värde, på gränsen till fusk eftersom ljudoptimering i e-sportspel verkligen gör en betydande skillnad för att hitta fienden och det klassiska "höra före se".

Så, en överlag bra produkt, faktiskt ett fantastiskt första försök till en mikrofon med den användarvänlighet och inställning som vi ärligt talat borde få varje gång, oavsett märke.

HQ
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Bra knappar, välgjord mjukvara, hög användarvänlighet
-
Lite plastig mikrofon
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content