Svenska
Gamereactor
artiklar

Sportåret 2023

Efter att ha sammanfattat det som komma skall inom racinggenren, rollspel, action och strategi är det nu dags för sporten...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Turen har kommit till årets sportspel. Vilka släpps egentligen i år? Förutom de självklara årliga lanseringarna av topptitlarna finns det också några mindre spel att hålla koll på. Racingåret har vi dock redan skrivit, så om du är sugen på vilka racingspel som kommer kan du kolla in vår artikel HÄR.

Sportåret 2023

Undisputed
Release: Ute nu (Early Access) / Plattform: PC (Playstation 5 samt Xbox Series X/S kommer vid full release)
Boxningen har varit nere för räkning länge nu, men den ser ut att kunna resa sig på nio med titeln Undisputed. Vi har testspelat och var mycket imponerade av det vi fick se. Spelet finns tillgängligt på Steam i Early Access och under årets gång kommer saker som ett karriärläge och möjligheten att skapa din egen boxare läggas till. Boxningen känns kanon och vi har stora förhoppningar på spelets fulla release.

Sportåret 2023
Detta är en annons:

Blood Bowl III
Release: 21 februari / Plattform: PC, Playstation, Switch, Xbox
Super Bowl har precis gått av stapeln och medan många spelare säkert har ont på flertal ställen är det inget mot vad som erbjuds i Blood Bowl III. Det här är den ytterst våldsamma versionen av amerikansk fotboll med turbaserade matcher som utspelas i Warhammer-världen. Sparkas, slåss och använd vapen för att ta dig hela vägen till segern. Allt som du inte kan göra i Madden-serien. Känner du för ett lite mer taktiskt och mycket mer våldsamt sportspel kan detta vara nåt att kolla in.

Sportåret 2023

WWE 2K23
Release: 17 mars / Plattform: PC, Playstation, Xbox
Det kan ju diskuteras om wrestling egentligen är en sport, men faktum är att spelet WWE 2K23 faller under sportkategorin och därför är den med i den här listan. Det har varit några svåra år för WWE 2K-serien med überfiaskot WWE 2K20. Det krävdes ett års paus efter det och förhoppningsvis har de nu börjat värma upp maskinen för att äntligen bjuda på ett välpolerat wrestlingspel igen. Som vanligt kommer vi att få se stora delar av den nuvarande uppställningen brottare tillsammans med legender och legendarer som Hulk Hogan och "Macho Man" Randy Savage.

Sportåret 2023
Detta är en annons:

EA Sports PGA Tour
Release: 24 mars / Plattform: PC, Playstation 5, Xbox Series X/S
Det är väl ingen hemlighet att golfspelens glansdagar var när Tiger Woods-serien var som störst. Den serien stagnerade och därefter var det tuffa tider. 2K lyckades dock vända den trenden med PGA Tour 2K21, men det kom inget spel året efter. Istället kom PGA Tour 2K23 förra året till helt okej kritik. Nu är det dags för EA Sports att försöka med konsten att skapa ett golfspel med helt nya EA Sports PGA Tour, vilket blir företagets återkomst till sporten efter åtta år (Rory McIlroy PGA Tour släpptes 2015).

Sportåret 2023

MLB The Show 23
Release: 28 mars / Plattform: Playstation, Switch, Xbox
MLB The Show bjuder år efter år på sportspelens kanske bästa gameplay. Tyvärr är sporten inte speciellt stor utanför ett fåtal länder och spelet är inte lika populärt som det borde vara. Vi kan förvänta oss att få se Diamond Dynasty-läget (sportspelens bästa Ultimate Team-läge) tillsammans med förhoppningsvis lite nytt i karriärläget och Franchise-läget. Årets omslagspojke är Miami Marlins-stjärnan Jazz Chisholm och vi har på känn att spelet kommer bli lika spännande som Chisholm.

Sportåret 2023

eFootball 2024
Release: 29 september / Plattform: PC, Playstation, Xbox
Pro Evolution Soccer är begraven och eFootball är vad Konami nu väljer att kalla sin en gång i tiden klassiska fotbollsserie. Det var länge sedan de kunde ta upp kampen med EA Sports FIFA-serie och det är inget vi räknar med i år heller. Det är inte längre en ny årlig release utan serien har ett grundspel med årliga uppdateringar av laguppställningar och liknande. Utseendet måste verkligen bli bättre än vad vi har fått se sedan serien bytte namn, men på planen har det inte varit helt horribelt.

Sportåret 2023

Madden NFL 24
Release: 2023 (Troligtvis augusti) / Plattform: Multiplattform
Madden-serien har släppts i augusti de senaste 22 åren, så vi vågar oss på en gissning att det är då spelet kommer släppas även i år. Super Bowl har, som tidigare nämnt, precis avgjorts efter en rysare, men vi kommer få vänta ett halvår tills vi kan spela nästa spel i serien. Det betyder naturligtvis att det kommer finnas uppdaterade laguppställningar och ett spel i serien som inte innehar pensionerade Tom Brady (för nog har han väl slutat på rikigt nu?). Madden-serien har kritiserats för att stå stilla på många punkter och vi behöver nåt nytt i år. Ultimate Team kommer givetvis finnas och vi hoppas på ett mer välpolerat Franchise-läge.

Sportåret 2023

NBA 2K24
Release: 2023 (Troligtvis september) / Plattform: Multiplattform
Liksom madden har NBA 2K-serien släpps samma månad i flera år. Åtta år i rad har spelet nämligen kommit i september, så det är där vi sätter in det i kalendern även i år. Vi räknar så klart med att få se sportspelens bästa (och snart enda) berättelseläge i karriärläget. De senaste åren har 2K bakat in detta som en hubb till onlinespelande också, så det är svårt att se att denna stora del tas bort. MyTeam (Ultimate Team-läget) finns garanterat där tillsammans med andra spellägen. Presentationen har varit på topp länge, så vi kan förvänta oss ett riktigt snyggt spel med förhoppningsvis bra basket.

Sportåret 2023

NHL 24
Release: 2023 (Troligtvis oktober) / Plattform: Multiplattform
Oktober har de senaste åren bjudit på årets hockeyupplevelse, NHL-serien. Ishockey är liksom baseboll inte speciellt populärt utanför ett fåtal länder. Som tur för oss är Sverige ett av dessa hockeytokiga länder och serien är alltid populär när vintern börjar smyga sig på. Vi fick äntligen en ny grafikmotor för några år sedan efter att den föregående använts i en evighet för länge. Vi ser fram emot World of Chel, som är ett utmärkt och fartfyllt onlineläge som är väldigt roligt att spela, speciellt med vänner. I övrigt förväntar vi oss de vanliga spellägena, men vi måste få se något nytt. NHL 23 var nämligen en ren och skär kopia på NHL 22, vilket inte är okej när spelet ska slå sig in på den nya konsolgenerationen.

Sportåret 2023

Football Manager 24
Release: 2023 (Troligtvis november) / Plattform: Multiplattform
Varje år i november försvinner mängder av timmar mystiskt. Vi sitter vid vår dator eller konsol och helt plötsligt är klockan 4 på morgonen och solen börjar gå upp. Det är vad Football Manager-serien gör med sina spelare. Det beroendeframkallande "bara en match till" eller "jag ska bara försöka värva en ny mittback" tar mycket längre tid än man kan tro. Vi vet vad vi kommer få från serien varje år och det är en djup, djup managerupplevelse där vi kan kontrollera allt vad vår klubb gör. Mängder av statistik och andra siffror ska kollas och matcher ska avverkas. Det här är kungen när det gäller managerspel.

Sportåret 2023

EA Sports FC
Release: 2023 / Plattform: Multiplattform
Skilsmässan mellan EA Sports och FIFA är ett faktum och från och med detta år kommer vi behöva vänja oss med EA Sports FC. Frågan är hur mycket spelet kommer skilja sig från det vi vant oss med i FIFA-serien. Känslan är dock att det mesta kommer vara sig likt med samma spellägen, men med en ny logotyp och färre licenser. EA Sports snappade dock för några dagar sen upp licensen till Premier League för motsvarande 6,15 miljarder kronor. Inga småpengar direkt. Räkna med en FIFA-upplevelse, med tillhörande Ultimate Team, under ett annat namn. FIFA har under många år släppts i månadsskiftet mellan september och oktober och EA Sports FC borde också komma däromkring, men med en helt ny spelserie är ingenting helt säkert.

Sportåret 2023

UFL
Release: 2023 / Plattform: PC, Playstation, Xbox
Eftersom Konami valt att kliva bort från kampen med EA Sports behövs det nya rivaler. Den helt nya spelserien UFL vill åtminstone försöka. Spelet från utvecklarna Strikerz kommer att vara free-to-play ("utan pay-to-win") och har slagit sig ihop med FIFPro (en internationell facklig organisation som representerar 65 000 professionella fotbollsspelare). Vi har fått se några små teasers och det verkar lovande. Något oroande är att spelet blev försenat från augusti förra året och har ännu inget lanseringsdatum förutom att det kommer någon gång i år.

Sportåret 2023

AEW Fight Forever
Release: 2023 / Plattform: PC, Playstation, Switch, Xbox
Liksom WWE-spelet längre upp faller AEW Fight Forever under sportkategorin, oavsett om du vill eller inte. AEW har i verkliga livet varit ett bra alternativ till WWE och har under stora perioder till och med varit den bättre produkten. Både WWE och dess spelserie WWE 2K har verkligen behövt lite konkurrens och vi hoppas att AEW Fight Forever kan ta upp kampen i wrestlingens spelvärld. Det ska vara en andlig uppföljare till titlar som WWF No Mercy och Virtual Pro Wrestling och bjuder på ett karriärläge och nio olika matchtyper. Vi har ännu inget datum, men spelet ska släppas någon gång under detta år.

Sportåret 2023

Tape to Tape
Release: 2023 / Plattform: PC, PS4, Switch, Xbox One
Efter alla stortitlar med den nyaste grafiken är det uppfriskande med ett spel som Tape to Tape. Detta retrodoftande hockeyspel kommer bjuda på en riktigt charmig grafik där matcherna är helt utan regler. Tacklas och stå offside hur mycket du vill. Vi kommer att kunna spela mot flera olika mer eller mindre roliga lag med roliga logotyper. En av matcherna vi kunnat se online är mot ett lag med domare där de kan döma bort ett av dina regelrätta mål, skratta åt det och sedan ge sig själva ett mål istället. Utvecklarna Null Games beskriver spelet som ett "roguelite hockey game where every choice matters on your journey to build the best hockey team". Hur lockande låter inte det? Spelet släpps någon gång under detta år.

Sportåret 2023

Skate 4
Release: möjligtvis 2023 / Plattform: Ej utannonserat
När kommer egentligen nästa del i Skate-serien? Vi har väntat i 13 år nu och många undrar om Skate 4 någonsin kommer att släppas. Efter många om och men och Twitter-inlägg och diverse bilder verkar det som att i år kan vara året som Skate 4 äntligen kommer. Vi vet att spelet är på väg då EA utannonserade det redan år 2020 på ett EA Play-event. Det skulle dock inte förvåna om vi inte får se spelet i år och att det istället blir en lansering nästa år.



Loading next content