Svenska
Gamereactor
nyheter

Sony tar patent på nytt sätt att sälja mikrotransaktioner

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Patent behöver inte nödvändigtvis garantera framtida funktioner eller produkter, men de är samtidigt också en potentiellt god indikator på vad som komma skall. Ett patent från Sony själva nu antyder att konsoltillverkaren kanske har stora planer för framtida titlar vad gäller integration av speltips, hjälp men också tillhörande mikrotransaktioner.

Sonys patent beskriver, med bland annat God of War som exempel, att spelare som stöter på förhinder under spelets gång, ett mätverktyg som jämför olika spelares framgångar. Med detta så kan de dynamiskt ge spelare råd eller information där till exempel majoriteten av spelare som klarat den möjliga sektionen eller striden med hjälp av kanske en viss resurs, vapen eller föremål. Detta kan i sin tur förmedlas genom ett tips till den aktiva spelaren.

Det som i patentet dock kan verka potentiellt illasinnat är att det även talar om hur det kan kopplas till digitala butiker, som till exempel Playstation Store, där möjligheten beroende på spel, att köpa de resurser, föremål eller förnödenheter som systemet rekommenderar. Det har redan börjat dyka upp flera kritiker mot detta patent, med rädslan för att detta kommer användas till att försöka motivera fler spelare till att lägga pengar på möjliga mikrotransaktioner och genvägar i spel, eller i värsta fall att utvecklare skapar onödigt svåra passager för att spelarena sedan ska uppmuntras betala för att ta sig vidare.

Detta är knappast det första problematiska patentet vi snubblat över. Det var inte för länge sedan Activision hade ett mjukvarupatent där till exempel nya eller lågutrustade spelare i onlinelägen hamnar i matcher med spelare som har bättre utrustning eller mer extravaganta kosmetiska tillägg kopplade till en mikrotransaktionsekonomi. Detta var för att öka exponeringen av dessa mikrotransaktioner för spelare i hopp om att de ska vika sig och spendera själva. Activision gick själva ut och sade att detta endast var i forskningssyfte och inte använts i något spel eller planerats att användas i en kommande titel, något som många tar med en nypa salt.

Hur detta gäller i fallet med Sony återstår att se. I skrivande stund har vi inte sett några kommentarer från Sony själva i relation till deras specifika patent. Det är bara att vänta och se om denna funktion kommer presenteras tillsammans med Playstation 5 eller inte i framtiden.

Sony tar patent på nytt sätt att sälja mikrotransaktioner

Tack InverseLoading next content