Svenska
Gamereactor
artiklar

Sony @ E3 2018

Sony satsade på säkra kort och visade mer av sina kommande dunderspel på sin E3-presskonferens snarare än att vräka på med nyheter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Sony brukar alltid köra sin presskonferens på, för oss européer, smått okristliga tider vilket jag alltid brukar tycka tillför ett extra lager nördaura av att få vara uppe och följa. Dessutom brukar Sony ha svart bälte på det här med presskonferenser och i de absolut flesta fall brukar jag har dem eller möjligen Nintendo som vinnare när det kommer till bäst tillställningar. En motivation så god som någon att hålla sig vaken.

HQ

Inför E3 har det ryktats flitigt om Playstation 5, så till den milda grad att företrädare redan innan presskonferensen förklarade att det inte blir någon hårdvara denna gång och överhuvudtaget försökt hålla förväntningarna tillbaka. Det var för övrigt något Shawn Layden också gjorde under det första minuterna genom att deklarera att vi inte skulle vänta någon stor överraskning från presskonferensen och att de istället skulle satsa på djupare speltittar.

Det är ett uttalande jag hade betraktat som en smärre katastrof om det hade kommit från Microsoft. Inga nyheter från dem hade blivit en väldigt mager presskonferens eftersom de inte hade så mycket på gång innan söndagens tillställning som de kunnat visa istället. Men Sony är inte Microsoft och har massor med spel på gång så jag förberedde mig på en tillställning med The Last of Us: Part II, Spider-Man, Ghost of Tsushima och Death Stranding - och det är ju faktiskt inte det sämsta.

Detta är en annons:
Sony @ E3 2018
Demot för The Last of Us: Part II skvallrar om ett osannolikt påkostat spel.

Efter ett intro med The Last of Us-musik framfört live på banjo av Gustavo Santaolalla i ett kyrkoliknande tält, tog en trailer vid som kastade oss rakt in i samma miljöer i spelet där Ellie hänger med vad som verkar vara hennes flickvän. Det är oerhört snyggt klipp och en kyss byts raskt ut mot vad som tycks vara en tillbakablick där Ellie istället blir vittne till ett bestialiskt mord och dras så småningom in i stridigheter.

Det ska sägas direkt och utan omsvep att grafiken är direkt makalös, från detaljrikedom till utformningen på miljöerna och animationer (kolla till exempel hur hon sätter tillbaka en upplockad pil i kogret istället för att den automatiskt dyker upp där). Ellie är inte alls samma lilla tjej som sist vi såg henne och börjar snart dräpa illbattingar som om hon aldrig gjort annat. Scenen får ett väldigt våldsamt slut, och det skrivs ingenting i redaktionens grupp-chatt på Skype, ett tecken på att det tappats kollektiva hakor som lett till mållöshet. Ett premiärdatum hade varit trevligt dock, men det är en ren petitess för mässans, i konkurrens med Cyberpunk 2077, fränaste trailer.

HQ
Detta är en annons:

För oss hemma vankas en paus med en diskussion mellan Sony-värdarna, medan publiken som finns på plats (däribland Gamereactors utsända som meddelar att de gick förbi en japansk trädgård på vägen ut, en ledtråd och Tsushima kanske?). Och jodå, efter pausen och information om att Call of Duty: Black Ops-banor ska göras om till Call of Duty: Black Ops 4 vankas just Ghost of Tsushima, vilket alltså är Insomniacs samurajspel som utannonserades på Playstation Experience december förra året. Då fick vi inte veta särskilt mycket om det, medan det nu visas desto mer.

Även detta spel presenteras med lite musik först, i form av japansk flöjt. På så sätt vaggas vi in i den underbara världen med fält av gräs som böljar i vinden och får veta att det är ett uppdrag som kretsar kring mongolisk invasion som ska visas. Historienörden i mig blir genast på gott humör, och när vår protagonist kommer ridande vill jag bokstavligt talat slita handkontrollen ur händerna på den som spelar. Det är så levande med djur, partiklar, berg och liknande - samt såklart kulörta blomsterblad som är så vanliga i samurajanimé.

Sony @ E3 2018
Med ett välriktat hugg kan du sänka en fiende direkt i Ghost of Tsushima.

Under första striden får vi se en person dräpas i ett nafs medelst ett välriktat hugg, något jag verkligen gillar eftersom det känns klassiskt samurajröj snarare än långt och utdraget fäktande. Under demot får vi sedan se fler strider där det ibland nästan påminner om Soul Calibur. Här och var syns små imperfekta detaljer som avslöjar att det faktiskt verkar vara äkta gameplay som visas, och det är något jag föredrar framför hårt scriptade grejer med grafik som ibland inte håller vad den lovar när det färdiga spelet kommer. Här vet att jag att grafiken snarast lär förbättras ytterligare innan det släpps.

HQ

Efter Ghost of Tsushima är det dags för något så trevligt som en ny utannonsering, och det från Remedy. Äntligen ska vi få veta vad deras titel P7 är för något. Till skillnad från de flesta andra har finnarna faktiskt lyckats hålla ganska tätt, och därför är det spännande att få se Control - som spelet heter - visas på skärmen. Spelet tycks påminna en hel del om Quantum Break enligt en tämligen kollektiv redaktion, och det är ju inte det sämsta. 505 Game ger ut spelet som är multiformat.

I rask takt byts Control ut mot nästa spel på schemat och det är Resident Evil 2, remaken alltså. För mig är det tillsammans med del fyra bäst i serien och det som visas ser riktigt bra ut med gott om köttigt zombieslafsande. Tydligen kan vi se fram emot skräcken i Capcoms regi den 25 januari. Ett spel kallat Trover Saves the Universe tar vid och visas i en kortis, vilket ser ut att vara ett charmigt äventyrsspel som dock känns lite inklämt mellan Sonys giganter.

Sony @ E3 2018
Kingdom Hearts III ser våldsamt läckert ut.

På tur väntar Pirates of the Caribbean... trodde jag iallafall tills det gick upp för mig att det var Kingdom Hearts III jag kollade på. Grafiken i detta spel är helt magiskt bra. Jag är verkligen tacksam att jag får se detta hos Sony, men kan inte låta bli att undra varför de inte visade detta eller det vi fick se hos Microsoft på sin egen sparsmakade presskonferens igår? Det vankas hur som helst piratstrider och ser genuint mysigt ut. Jag är inte helt såld på Kingdom Hearts-serien själv, men utgår från att fansen kommer dyrka detta.

Ett riktigt märkligt klipp avlöser sedan Kingdom Hearts III och jag fattar snabbt att det handlar om Hideo Kojimas kommande Death Stranding. Ett spel som visats flera gånger förr, utan att vi fått se faktiskt gameplay. Nu får vi se Norman Reedus på en lång promenad över vad som verkar vara Island (som det ryktats om). Miljöerna är otroligt läckra och diverse utmaningar väntar längs vägen. De mystiska fiender vi fick se förra året lyser initialt med sin frånvaro och dyker upp i sluttampen av videon. Det visar sig att spädbarnen som skymtats till i marknadsföringen faktiskt fyller ett syfte i spelet, men vad ska jag låta er upptäcka själva i trailern här nedan.

HQ

Ytterligare en ny utannonsering står på tur då Nioh 2 presenteras. Vi fick inte se särskilt mycket från spelet mer än att vi nu vet att det är på väg. Precis som hos Microsoft är det medvetet otydligt om hur det ligger till med eventuella andra format, men det nämns inte att det är exklusivt och med tanke på att ettan kom till PC, kan jag tänka mig att även detta gör det. Oavsett hur det är med den saken så gillade jag originalet och ser fram emot mer av denna vara.

Förra årets E3-presskonferens från Sony avslutades med Spider-Man som fick ett bejublat demo med massor av action. Att det skulle visas även denna gång kändes rätt givet och var något jag hoppades på då det är ett av de spel jag ser mest fram emot. Och den uppfattningen blev inte direkt mindre denna gång med härliga slagsmål (i ett fängelse mot folk som avskyr honom), en närmare titt på specialattacker och det var roligt att få se hur nätsvingandet fungerar.

Sony @ E3 2018
Någon information om spelet fick vi inte, men Nioh 2 utannonserades på Sonys E3-presskonferens.

I demot slåss Spindelmannen framför allt mot Electro och vi får se flera exempel på hur dynamiska slagsmålen är i detta spel. Jag verkligen älskar animationerna och hur Insomniac fått det att se så galant och sömlöst när han hoppar och kring och delar ut stryk. Spider-Man är en av få superhjältar som har flera bra spel, och det ska till en smärre katastrof för att detta inte ska bli underhållande.

I och med det avslutar Sony sin presskonferens på E3 för 2017. Lite kortare än vanligt med färre spel och stora överraskningar - vilket ju var exakt vad Sony flaggat för. Mer kvalitet istället för kvantitet och det säkra (kända spel) före det osäkra (nya utannonseringar), om man så vill. Jag är inte helt såld på presentationen med live-musik inför spelen och saknade en riktig konferencier, men det går liksom inte att värja sig för det faktum att den som har Playstation 4 har riktigt fina titlar att se fram emot.

HQ

Som jag skrivit så många gånger förr har Sony svart bälte i presskonferenser, men jag tvivlar på att det här kommer betraktas som en av deras mer minnesvärda sådana. Åsikterna gick isär i redaktions-chatten där några tyckte det var rätt fokus från Sony och andra hade velat ha mer nyheter - där vi alla dock i slutändan var överens om att det som visades gav mersmak. I synnerhet The Last of Us: Part II har verkligen otrolig potential och jag hoppas Naughty Dog och Sony kan kommunicera ett premiärdatum förr snarare än senare.



Loading next content