Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Sonos Roam

Sonos senaste högtalare är en söt liten sak men den låter inte bra och funktionaliteten är tyvärr under all tänkbar kritik. Petter är inte imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Med den bärbara, vattentåligt stötabsorberande Sonos Move lyckades ljudjätten ta sitt trådlösa multiroom-ljud ut på badstranden under 2019 och personligen kände jag aldrig att Move skulle behöva vara mindre. Men det gjorde tydligen många andra, vilket nu lett till att Sonos släppt Roam, deras minsta lilla wifi-högtalare någonsin, som inte är särskilt mycket större än en väl tilltagen frukostkorv. Under den gångna veckan har vi här på Gamereactor hårdtestat den, och är inte särskilt imponerade - trist nog.

HQ
Sonos Roam
Designen är som alltid med Sonos riktigt läcker och Roam kan både ligga ned och stå upp.

Det första som jag måste få ur mig, som är så talande för vad jag i stort anser om denna högtalare - är att jag helt enkelt inte begriper vem den skapats för, för vilken typ av användare eller för vilka typer av ändamål. Sonos för mig är en superb multi-room-lösning för den musiktokige som dessutom hatar sladdar och vill köra snyggt designade, smidiga högtalare som pratar med varandra via ditt wifi-nätverk. De expanderade ju som sagt sitt produktbibliotek under 2019 med Move och det var en bra produkt, men Roam hamnar i något slags frustrerande ingenmans-land som jag tror att högtalaren i sig aldrig kommer att kunna undkomma.

Till att börja med är den för liten. För minkigt minimal. Detta resulterar i att den naturligtvis låter väldigt minkigt. Ljudet är trångt, begränsat, litet. Det finns ingen egentlig basåtergivning här, att tala om, och volymstyrkan är långt under det som jag förväntar mig idag av denna typen av produkt, inte minst jämfört med JBL:s klassledande minihögtalare i samma storlek/prisklass. Roam kan inte spela "stort"; den kan inte spela högt, eller starkt utan blir någon slags försiktigt mesig halvmesyr som på sin höjd kanske kan förstärka ljudet från din Ipad när du visar kollegorna någon rolig kattvideo på Youtube. Sonos Roam är tyvärr inte alls lika musikalisk som Move eller Play 1 och även om det vore orealistiskt att förvänta sig det av en så pass liten högtalare, borde Sonos gjort den dubbelt så stor, rakt av.

Sonos Roam
Det finns bisarrt nog ingen indikator på hur mycket batteritid som finns kvar, vilket gör att man som användare måste gissa.
Detta är en annons:

Vidare anser jag att funktionaliteten är i det närmaste usel. På baksidan av Roam sitter det en huvudknapp utan egentlig indikator, som gör fyra olika saker beroende på hur länge du pressar in den. Att lära sig, som användare, hur länge du måste trycka på den för att Roam ska koppla upp sig på wifi, skifta till Bluetooth eller stänga av sig - är en absolut mardröm och det enskilt mest frustrerande momentet i hårdvaruvärlden som jag stött på under hela 2020-2021. Varför i hela friden lade ni inte in förslagsvis tre små knappar med riktiga ikoner på dem, där bak - för, Sonos? Varför i hela friden finns det inte tydliga dioder som visar mig vad jag tryckt på, eller precis aktiverat? Ännu värre blir det faktum att det inte finns någon indikator för hur mycket batteritid jag har, eller inte har - kvar. I fallet Roam tvingas jag helt enkelt gissa. Att Sonos envisas med att slaviskt låsa alla sina produkter till sin egen app och därmed omöjliggör snabb uppkoppling via Bluetooth i telefonen, känns också helt hjärndött idag, 2021. Roam måste dessutom alltid synkas med ditt wifi innan man kan nyttja Bluetooth-funktionen vilket också känns absurt. Om du nollställer högtalaren när du är ute på vift går det inte bara att starta den och aktivera Bluetooth, nej, du måste hem och synka Roam med ditt hemma-nätverk för att sedan slå över till Bluetooth. Obegripligt korkat, inte minst då varenda konkurrent fungerar mycket enklare och smidigare.

Sonos Roam
Sonos brukar vara riktigt bra men Roam är en rätt ordentlig besvikelse, trist nog.

Mer då? Batteritiden är klen, som bäst. Sonos menar på att batteriet räcker i tio timmar men här på redaktionen har vi inte fått ur mer än strax under sju timmar ur den Roam vi testat och med tanke på att de närmaste konkurrenterna erbjuder det dubbla, är jag kritisk även till den här aspekten av Sonos senaste. Nu är den ju vattentät, vilket är trevligt, men att placera Roam i duschen är inget jag känner mig lockad av direkt, även om det givetvis går. Priset då? 1995 kronor, är dyrt. För vad man får här. JBL Charge 5 kostar 200 kronor mindre och är mycket, mycket, mycket bättre på precis allt. Gör om, gör rätt - Sonos. Detta är under all kritik.

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Snygg design, vattentät och stryktålig
-
Burkigt klent ljud utan dynamik, extremt tunn bas, bedrövlig funktionalitet, slaviskt beroende av Sonos app, ingen vidare batteritid
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Sonos Roam

Sonos Roam

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sonos senaste högtalare är en söt liten sak men den låter inte bra och funktionaliteten är tyvärr under all tänkbar kritik. Petter är inte imponerad...



Loading next content