Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Shadow of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raider (E3)

Vi fick en närmare titt på Lara Crofts avslutande äventyr i reboot-trilogin...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Även om vi nyligen fick provspela Shadow of the Tomb Raider, så hade Square Enix såklart planerat att visa ännu mer i samband med E3, coh Gamereactor var såklart inbjudna. Det första vi fick se var spelets hubbvärld som heter Paititi och ligger avsides i Peru. I Rise of the Tomb Raider fick vi som bekant en halvöppen värld där vi kunde prata med folk, hitta hemligheter och anta sidouppdrag, och det är detta som Eidos Montreal byggt ut ytterligare för att skapa vad de kallar den största hubbvärlden i seriens historia.

Shadow of the Tomb Raider
Snyggt och lovande, håll utkik efter Shadow of the Tomb Raider.

Eidos Montreal guidar oss genom denna plats som Lara för att visa hur de arbetat med den, och det känns spontant väldigt levande med folk som ränner runt och har sina egna liv att ta itu med. Nästan som i ett rollspel kan du samla på dig uppdrag att göra (som att hitta försvunna tärningar till en ledsen pojke) samt lära känna Lara bättre och vi får till och med smaka på hennes humor. Även om det såklart är tidig kod ännu, måste vi dock säga att ansiktsanimationer och interaktioner Lara och byborna emellan inte övertygar ännu. Däremot är det trevligt att det finns så många olika distrikt i Paititi med saker att göra, och utvecklarna lovar att alla de tempel och liknande som syns i horisonten går att besöka.

Härnäst vankades ett besök i en Cheallenge Tob ute i djungeln, och jag får veta att det kommer vara svårt och farligt att hitta ingångarna till dessa. Annars verkar de handla om klassisk Tomb Raider av det slag vi gillar med pussel, farliga omgivningar, precisionshoppande och så vidare. Själva skattkammaren är heller inte enda målet denna gång utan det finns mer att upptäcka i tunnlarna. Utvecklarna har även sett till att Lara inte bryter mot lagen denna gång, och allt hon hittar tillfaller folket i Paititi snarare än rika samlare eller något annat. Det verkar även vara mer simmande denna gång, och det krävdes crawlande bland pirayor för att ens ta sig till ingången av denna Chalenge Tomb.

Detta är en annons:
Shadow of the Tomb RaiderShadow of the Tomb Raider
Hubbvärlden är större och mer levande denna gång.

En intressant detalj gällande Lara Crofts kläder i Paititi är att hon slopar sin mer stridsanpassade utstyrsel till förmån för något mer passande i den Sydamerikanska kulturen. Det är en trevlig detalj jag gillar och visar en mer mänsklig sida hos Lara snarare än den knivbeväpnade mordmaskinen vi fått se så mycket av tidigare. Hon är ett med kulturen hon utforskar och det känns passande.

Shadow of the Tomb RaiderShadow of the Tomb Raider
Spelvariationen är det inget fel på.
Shadow of the Tomb RaiderShadow of the Tomb Raider
Räkna med att Lara Croft kommer sättas på enormt hårda prov.
Detta är en annons:

I den nästföljande passagen från spelet vi fick se vankades ett besök i ett gammalt oljeraffinaderi, där det gällde att hålla sig undan Trinity-soldater. Här var Lara endast knivbeväpnad och det gällde att spela försiktigt för att undgå att bli upptäckt. Att nyttja omgivningarna till sin fördel var en självklarhet, precis som i djungeln. När Trinity-soldaterna spred ut sig, fick Lara hoppa runt högt ovanför dem och försöka slå ut dem från ovan samt försöka slå ut strålkastare för att få bättre skydd av mörkret där funktionen Discovery Vision hjälper till att hålla koll på ruskprickar.

Shadow of the Tomb RaiderShadow of the Tomb Raider
Vatten verkar överlag spela en större roll denna gång.

I demot som spelades blev Lara ändå upptäckt, men det betyder inte att det därmed är eldstrid som gäller, utan det går att ta sig tillbaka uppåt igen för att så sitt mer osynliga övertag igen. Det går även att använda sig av rökgranater för att på så sätt göra det ännu lättare att hålla sig gömd och slå till mot fienden.

Efter att ha fått kolla in dessa aspekter av Shadow of the Tomb Raider, var det dags för något rejält annorlunda och det vankades en jaktsekvens efter att Lara upptäckts av en beväpnad bil och en helikopter. Bara att klättra runt och utöva omänsklig parkour för att hålla sig vid liv medan allting smällde runt omkring, och efter att ha gjort det träffades ett rör hon stod på av en missil varpå hon föll ner i vatten. Lara kan dock det här med överlevnad och klättrar upp ur vattnet med kniv och ger sig av på nya äventyr.

Shadow of the Tomb Raider
Den 14 september är det premiärdags.

Det var intressant att få se två så olika aspekter av spelet, och hubbvärlden verkar intressant. Överlag verkar det som att Eidos Montreal har en höjdare på gång och vi ser fram emot att få spela det färdiga äventyret i höst, för detta verkar bli en ursnygg och underhållande pärla väl värd att hålla utkik efter.

HQ

Relaterade texter

Shadow of the Tomb RaiderScore

Shadow of the Tomb Raider

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Lara Crofts nya trilogi avslutas med jordens undergång. Vi har satt betyg på det mörkaste kapitlet i sagan om gravplundraren hittills...Loading next content