Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung S95C QD-OLED (65")

Samsung har släppt lös uppföljaren till 95B och under de gångna två veckorna har Hegevall hårdtestat den...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Under 2022 recenserade jag Samsungs första riktiga Oled-TV (S95B) som på många sätt var väldigt bra, men inte riktigt kunde tävla med produktsegmentets allround-regent LG C2 på grund av Samsungs stökiga operativsystem och en smula för plastig byggkvalitet. S95B var och är en riktigt bra TV, men det fick smisk av LG Oled i stort sett rakt igenom och de på förhand haussade ljuspunch-siffrorna visade sig i kalibrerad form mest handla om överskruvade inställningar för att kunna skryta med specifikationer utöver det vanliga.

HQ

S95C stödjer precis som sin föregångare inte Dolby Vision vilket är en besvikelse, i år igen. Det som däremot inte är en besvikelse är att Samsung bättrat på byggkvaliteten och materialvalen i år vilket gör att denna skärm inte känns fullt lika knakigt, knarrigt "billig" som möbel som S95B gjorde. Designen är snygg och jag gillar det något överdesignade bordsstativet som monteras på ett mycket udda sätt, något som jag uppskattar.

Samsung S95C QD-OLED
Det är en snygg TV detta och Ambient Mode gör den till en ursnygg "tavla" för den som vill.

Bildkvaliteten är såklart strålande när det gäller S96C. Oled-svärtan är fantastisk, det finns mängder av nyanser i gråskalan här och otrolig färgåtergivning tillsammans med bättre rörelsehantering än förra året. Snabba bilder flyter bättre och framförallt spel i 120Hz känns bättre än vad det gjorde på fjolårets flaggskepp. Sägas ska dock att Samsungs eget Game Mode är lite för uppskruvat sett till ljus och gör att bland annat The Crew: Motorfest samt Call of Duty: Warzone 2.0 ser "utbränt" ut och på köpet får man lite artefakter i bilden som inte borde existera i en 2023-TV med ett dedikerat 120Hz-läge optimerat för gaming. Med det sagt ser film och TV alldeles förkrossande bra ut här och Samsung tävlar i topp med Sony, Panasonic och LG utan större bekymmer. Jag brukar oftast kika på Star Wars: Rogue One samt Se7en på Blu-ray när jag precis packat upp en ny test-TV och båda dessa ursnygga filmer ser fenomenalt tjusiga ut, här.

Samsung S95C QD-OLED
Massor och ljuspunch gör sitt till den redan klockrena Oled-bilden med perfekt svärta.
Detta är en annons:

Spelar du via en PC går det att kräma ur 144Hz ur denna TV och precis som i fallet med flera TCL-modeller är det enkelt att tycka om. Responstiden är rapp och mängden input lag i 120Hz-läget ligger på nio millisekunder vilket såklart är strålande. Det måste dock sägas, igen, att det krävs att man ställer ned mängden ljus samt drar ned kontrasten i Game Mode om man vill ha en någorlunda "Korrekt" bild utan överskruvade värden som gör att spel med Ray tracing samt Global illumination ser bitvis sönderbrända ut.

En grej som Samsung pysslar med som jag gillar är deras One Connect-box som jag önskar att flera tillverkare kopierade. Att kunna dra den mycket tunna och smidigt nog vita minikabeln från denna praktiskt dosa ned i mediamöbeln och väl där koppla in alla källor möjliggör såklart en ren och minimalistiskt set-up som harmonierar svinfint med den övergripande designen på denna TV. Det egna operativsystemet Tizen har också blivit bättre inför årets modeller även om det inte är så pass smidigt och pedagogiskt som det borde vara. Jag favoriserar fortfarande LG:s WebOS med nya Google TV på andraplats och skulle väl vilja sätta Tizen kanske på fjärdeplats efter Apple TV OS samt de redan nämnda. Tizen är inte tillräckligt snabbt, det är inte tillräckligt pålitligt och ibland tvingas jag fortfarande leta efter enklare åtgärder alldeles för länge, men det är såklart också en ren vanesak. Det har blivit bättre dock och för dig som redan är van vid Samsungs gränssnitt, är detta enbart en förfining av det du redan använt dig av.

Samsung S95C QD-OLED
Tizen har blivit bättre men kan fortfarande inte tävla med WebOS eller Google TV.

Ljudmässigt är det väldigt få av dagens pannkaksplatta Oled-skärmar som presterar särskilt väl men Samsung S95C är extra dålig på audiobiten, tyvärr. Jämfört med framförallt LG C3 ligger de långt efter och detta trots att Samsung nu stoppat in sex stycken högtalarelement på skärmens baksida som som drivs av en förstärkare på 70 watt. Ljudet är mufflat och burkigt på ett sätt som inte borde få tillåtas när vi pratar om en 65-tums-TV för 42 000 kronor och till skillnad från LG:s motsvarighet är det här ett absolut måste att koppla till en ljudanläggning eller åtminstone en vettig limpa.

Detta är en annons:
Samsung S95C QD-OLED
Färgerna, ljuset och kontrasten är för överstyrd i Game Mode och behöver justeras, ur kartong.

Det råder ingen tvekan hos mig om att Samsung S95C QD-OLED är en bra TV, för det är det. Bildkvaliteten särskilt när jag kikar på film/serier är superb, och den extra QD-ljusstyrkan är såklart mycket trevlig. Det går heller inte att blunda för att denna TV i 65" kostar 42 000 kronor idag medan LG C3 65" går att hitta för 25 000 kronor hos alla våra stora återförsäljare, och med tanke på att LG:n är den bättre skärmen stannar betyget även i år på en svag åtta för Samsungs del.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Riktigt bra bildkvalitet, tjusig design, finurligt stativ, smart One Connect-box, förbättrat operativsystem
-
Saknar stöd för Dolby Vision, överskruvade nivåer i Game Mode, för dyr
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Samsung S95C QD-OLED (65")

Samsung S95C QD-OLED (65")

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Samsung har släppt lös uppföljaren till 95B och under de gångna två veckorna har Hegevall hårdtestat den...Loading next content