Vikbara mobiltelefoner var inte någon omedelbar succé när de lanserades för ett antal år sedan trots vi pratat och drömt om hopfällbara telefoner i decennier. Det vilar trots allt något futuristiskt över en telefon som går att vika ihop, det blir lite retrofuturistiskt Star Trek-aktigt sådär men samtidigt är verklighet och dröm två helt skilda saker och det fick vi om inte annat erfara år 2018, när kinesiska Royole lanserade världens första vikbara mobiltelefon, FlexPai. Även om den inte nådde våra breddgrader så lämnade den enligt samstämmiga uppgifter en hel del att önska med svag konstruktion, en klumpig design, dålig mjukvara och usel batteritid. Men det skulle inte dröja många veckor innan Samsung visade upp sin framtidsvision på ett utvecklarevent. Konceptet som gick under namnet Infinity Flex Display fick teknikvärldens alla ögon att riktas mot den koreanska teknikjätten som mer eller mindre från ingenstans plötsligt visade upp en fullt fungerande prototyp och avslöjade en telefon med en stor inre skärm som kunde fällas upp för att visa en sekundär display på framsidan. Det var med andra ord embryot till det som sedan skulle bli Galaxy Fold.
Samsung hävdade där och då att de skulle vara redo att börja massproducera sin Infinity Flex Display inom "ett par månader", och även om företaget höll fast vid det löftet så gick processen efter det inte fullt så smidigt som förväntat eftersom det visade sig att telefonen gick sönder alltför lätt. Testexemplaren som skickades ut till media rasade ihop på löpande band och distributionen fick skjutas upp ett halvår tills problematiken var löst. Spola fram ytterligare sex månader och Samsung Galaxy Flip föds. Med en design inspirerad från de gamla GSM-telefonerna som man "flippade" upp, där Motorola var tidig stilbildare med sin StarTAC redan 1996 och som sedan revolutionerade marknaden med Razr, med sin remarkabelt tunna och fashionabla look. Här hittade Samsung en möjlighet att täcka ett behov vi inte ens visste att vi hade och som nu ligger mer rätt i tiden än någonsin. Med sin snabba processor, långa batteritid, högupplösta display och multipla kameror, kombinerat med en låg prislapp så blev Galaxy Flip snabbt en favorit bland unga användare och nu är vi framme vid den femte generationen vikbara telefoner och det som kan vara den snyggaste vikbara luren hittills.
Vid en första anblick är det nästan omöjligt att se skillnad på Flip 4 och 5 men det står snart klart att det framför allt är två förändringar som sticker ut, den yttre skärmen och "gångjärnen", eller Flex Hinge som teknologin heter. Det innebär helt enkelt att telefonen går att stänga helt. På tidigare modeller har det alltid funnits en liten glipa mellan skärmarna i hopvikt läge men det är nu ett minne blott. Något som dels gör telefonen något tunnare men framför allt att den känns mer robust och säker i konstruktionen. Det där glappet har alltid kommit med en viss oro att något vasst skall leta sig in mellan skärmarna och ställa till det ordentligt för trots att tekniken onekligen har gått framåt när det kommer till vikbara telefoner så är det något jag alltid funderar på. Hur ömtålig är en vikbar telefon egentligen? Hur många gånger kan jag vika luren innan den går av på mitten och vad händer om något skräp hamnar mellan skärmarna? Något som av naturliga skäl aldrig känns som ett problem när det kommer till "vanliga" telefoner. Med Flex Hinge känns det något bättre men tanken finns ändå där, hela tiden. Hur länge kommer den att hålla? Och inte bara när det kommer till antalet gånger den kan vikas ihop utan också andra yttre påfrestningar. Den är dock IPX8-klassad för väta så regn klarar den men saknar än så länge klassning för damm så där finns det fortfarande visst fog för oro även om risken känns betydligt mindre nu, när glipan är borta.
Den yttre skärmen, eller Flex Window är dock den allra bästa nyheten och det är inte bara på grund av att storleken på skärmen har ökat markant, till hela 3.4 tum utan också för att den faktiskt har ett riktigt syfte nu och inte bara är en notifikationscentral som tidigare. Jag kan numera aktivt använda den för enklare uppgifter som jag tidigare har varit tvungen att vika ut telefonen för att kunna göra. Som att styra musiken, avvisa eller svara på samtal, kolla vädret, kalendern, börsen och skicka korta svar på meddelanden. Med Samsung Good Lock installerat så finns också möjligheten att addera andra appar, som YouTube, Netflix och Google Maps till exempel men viktigt att poängtera här är att alla appar kommer inte att fungera i hopvikt läge. Det är dock inte syftet. Att scrolla igenom Instagramflödet eller svara på långa email är inte optimalt på den lilla skärmen med en klart begränsad upplösning på 720 x 748 utan då är det dags att fälla ut telefonen i fullskärmsläge.
För den som vill ta en snabb selfie eller gruppselfie går det däremot alldeles utmärkt, i synnerhet tillsammans med Camera Controller-funktionen på Galaxy Watch 6 där man kan zooma in och ut på avstånd och det är också tydligt att här är den primära målgruppen. Den yngre generationen som alltid är på språng och gillar att uttrycka sig. Samsung Galaxy Z Flip 5 går nämligen att designa precis som man vill och det finns också ett designerläge där man kan byta utseende helt och hållet med hjälp av olika motivkort, eller samarbetskort där man kan få till exempel ett Marveltema, eller Pringles. Kanske en liten katt om man hellre vill det. Vill man designa något eget och få en helt egen touch på sin telefon så går det också bra. Eller det går i alla fall i Sydkorea, på plats i deras butiker. Huruvida man kan göra samma sak på andra marknader eller ej låter jag vara osagt men det saknas i alla fall inte urval och fler samarbetspartners kommer garanterat att ansluta med tiden för det är förstås en ypperlig marknadföringsplats för företag som vill synas.
Det är också i hopvikt läge som jag personligen uppskattar Samsung Galaxy Z Flip 5 som mest för så fort jag skall fälla ut telefonen i fullskärmsläge så blir det genast lite mindre roligt. För det första så måste jag använda båda händerna då det är ordentligt med motstånd i gångjärnen. Det innebär att jag går från smidigt enhandsläge där jag har kunnat sköta allt snabbt och smidigt till att behöva greppa telefonen med båda nävarna och vika ut den. Dessutom måste jag låsa upp luren varje gång, något som kan göras på en rad olika sätt. Med ansiktsigenkänning, fingeravtryck, mönster eller pinkod. Eller en kombination. Framför allt fingeravtrycksläsaren lämnar en del att önska då den dels tenderar att enbart fungera sporadiskt men också låser sig om jag skulle komma åt den för många gånger med fel finger, vilket är ordentligt irriterande. Så fort jag har låst upp telefonen och fällt ut den i fullskärmsläge är den som vilken mobiltelefon som helst men med sämre prestanda än de flesta i samma prisklass, dock med en väldigt fin dynamisk 120 Hz AMOLED-skärm på 6,7 tum och med 2640 x 1080 i upplösning.
Viker jag den däremot i "L-läge", eller Flex Mode så öppnas det plötsligt helt nya möjligheter. Då kan jag titta på film på den övre delen av skärmen och använda den nedre för att kontrollera spelaren. Jag kan också använda telefonen för videosamtal på samma sätt. Kamera upptill och kontrollpanel undertill. Möjligheterna är många och det är som sagt här Samsung Galaxy Flip 5 har sin styrka, just när det kommer till mediainnehåll. Film, musik, foto och video. Det är inget för proffsfotografen men bilderna blir skapliga. I synnerhet i Flex Mode, där båda kamerorna på 12 Megapixlar används. Prestandamässigt är den helt okej. Det är inget monster direkt men med en Snapdragon 8 Gen 2-processor så är den ändå betydligt snabbare och bättre än sina föregångare. Batterinivån är också klart godkänd. Vid normalt användande klarade jag mig i drygt två dygn men när jag provade att använda den som min primära källa för all uppspelning, fotade mängder av bilder, körde videosamtal och hade full styrka på displayläget så var det en helt annan femma, då var jag tvungen att ladda den redan samma eftermiddag.
En vikbar telefon passar inte alla men för den som söker en snygg och smidig modell som lätt får plats i fickan eller handväskan så är Samsung Galaxy Z Flip 5 ett utmärkt val. Vet du dessutom med dig att dina huvudsakliga önskemål kretsar kring media så är det en ännu bättre match då den i Flex Mode nästan blir som en liten TV som du kan ställa upp var du än befinner dig. Det är också den ultimata selfiemobilen, eftersom den inte bara har den yttre skärmen som använder båda huvudkamerorna utan den är också underbart diskret. Ihopvikt kan du hålla den kupad i handen, så det är inte så uppenbart att du fotograferar dig själv. Ett kul litet partytrick som inte skall underskattas.