Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung Galaxy Watch 6 Classic

Måns har tillbringat två veckor med Samsungs nya smarta klocka och är därmed redo att slänga ut ett betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Samsung har länge varit förstavalet när det kommer till Android-baserade smarta klockor men frågan är hur länge det kommer att vara så. Konkurrensen har nämligen ökat rejält de senaste åren med betydligt fler spelare på marknaden, där inte minst Google själva har slagit sig in med sin Pixel och man börjar också nå den där teknologiska gränsen där en ny produkt inte längre handlar så mycket om banbrytande innovation utan mer om små förbättringar här och där. Precis som när det gäller mobiltelefoner så är det inte direkt så att jag ramlar av stolen när en ny lansering av en smartklocka sker men jag vill inte heller göra samma misstag som så många innan mig gjort genom att säga att det är klart nu.

HQ

Att vi har nått vägs ände och det inte längre finns något mer att uppfinna. Rätt vad det är så sitter man där med en telepatistyrd holografisk smartklocka som bara blir synlig när jag tänker på den. Nej, det är klart att det kommer att hända mer inom området men just nu, där vi befinner oss på aktuell tidsaxel så känns det inte överväldigande direkt. Det är också den känslan som består när jag packar upp Samsung Galaxy Watch 6 Classic och sätter den på armen för första gången. Det allra första som slår mig, vilket alltid är fallet så fort jag slänger mig på mig en Androidklocka, är hur otroligt plastig den känns. Trots att just Classic-modellen är tillverkad i rostfritt stål så känns den så oerhört enkel, fjäderlätt och mjuk, nästan som en leksaksklocka.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Det finns redan massor av tillbehör som kan ge dig precis den klockan du vill ha.

Jämför jag Samsung Galaxy Watch 6 Classic med min Apple Watch i borstat stål så känns den sistnämnda betydligt mer gedigen och med en viss tyngd i boetten, trots att vikten på båda klockorna ligger på ungefär samma antal gram, det vill säga runt 60. Jämför jag med ett mekaniskt ur så är det förstås som natt och dag. Men det där är förstås en smaksak och även om jag personligen gillar gedigna klockor med ett urverk som känns på handleden så finns det definitivt tillfällen där en lättare klocka är att föredra och det är också här Samsung Galaxy Watch 6 trots allt excellerar på sin del av marknaden. För även om den känns simpel vid en första anblick så finns det en hel del att glädjas åt under skalet. Det är inga banbrytande nyheter, precis som jag var inne på. Inget paradigmskifte där folk kommer att tappa hakan vid blotta åsynen men i slutändan är det helheten som gör det. Precis som att Apple lever mycket på sitt ekosystem, där de olika enheterna samverkar på ett smidigt sätt så gör även Samsung det för även om man kan köpa klockan som en fristående produkt så är det ändå i samverkan med andra Samsungenheter den lyser som allra starkast.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Det bjuds också på mängder av olika bakgrunder men bara en är purrfect!
Detta är en annons:

Men om vi stannar kvar en stund vid den okulära besiktningen så fick jag ta emot ett exemplar i svart utförande men den finns också tillgänglig i silver. Det skall också sägas att Samsung har gått all-in på designval, där det redan finns mängder av tillbehör till samtliga nya modeller, både telefoner, klockor och surfplattor. På plats i Sydkorea, i samband med lanseringen fick vi som var på plats botanisera i en uppsjö av olika armband, fodral och skydd, i regnbågens alla färger och tack vare spännande samarbeten med olika globala företag så det finns alla möjligheter att kunna skräddarsy sin Samsung Galaxy Watch 6 Classic så som man vill ha den och då har jag inte ens nämnt alla de bakgrunder man kan välja mellan från start. Viktigt att poängtera är också att klockan säljs i två utföranden, Regular och Classic, där den sistnämnda är den större av dem. Regular kommer i 40 och 44 millimeters utförande medan Classic levereras i storlekar på 43, respektive 47 mm.

Classic har också den nyheten jag gillar allra mest och det är inte ens en nyhet per se utan snarare en gammal funktion som gör bejublad comeback, nämligen funktionsringen runt boetten, eller bezeln om vi skall svänga oss med adekvat klocklingo. Med den kan jag på ett mycket smidigt sätt bläddra genom olika inställningar och appar utan att behöva förlita mig på en navigation genom knappar och touchskärm. Varför man tog bort den från förra generationen är för mig en gåta i paritet med den heliga graalens lokation men nu är den i alla fall tillbaka, funktionsmässigt bättre än någonsin. 47 millimetersmodellen, som alltså är den modell jag fått testa är den största klockan Samsung har släppt och äntligen får jag ett digitalt ur med tillräckligt stor skärm för det skall sägas direkt, att det är ett av mina största problem med smarta klockor överlag, att de känns för futtiga. Det är förstås inget problem när det kommer till ett mekaniskt ur, där jag bara behöver se tiden men när jag plötsligt sitter med en informationscentral på armen så ställer jag helt andra krav. 47 mm kan låta groteskt stort men faktum är att tack vare den slimmade designen och den tunna funktionsringen så känns den aldrig klumpig. Snarare är den helt perfekt i storlek och det är inte heller några problem med att sova med den på. Inte heller har den fastnat i några skjort -eller kavajärmar som vissa väl tilltagna armbandsur ibland kan ha en tendens att göra. Den ser heller inte brutalt överdimensionerad ut när den väl sitter på handleden.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Det är inget jag skulle matcha med smoking men till business casual är det inte så pjåkigt alls.

Officiellt är dock det största dragplåstret Samsungs nya hälsosystem, Samsung Health. Här har man tagit hjälp av läkare och specialister för att utforma den perfekta hälsocoachen och det mesta är mätbart. Sömn, puls, blodtryck, stressnivå, EKG, menscykel, kroppsammansättning för att nämna några. I appen kan jag också dela mina framsteg med vänner i samma ekosystem om jag så skulle vilja. Dessutom finns det gott om stöd för synkronisering med andra träningsappar för den som vill dela sina träningspass med vänner som inte har Samsung. Viktigt att belysa i sammanhanget är dock att utan kombinationen Samsung mobiltelefon och Samsung smartklocka så kommer inte alla appar och funktioner att fungera, eller ens finnas tillgängliga. Just Samsung Health, betalappen Samsung Wallet och den smidiga kameraappen, Camera Controller är alla exempel på appar där det krävs att man har båda enheterna i sin ägo för att kunna dra nytta av samtliga funktioner så det kan definitivt vara värt att ta med i beräkningen om man är sugen på en Samsung Galaxy Watch 6. Likt Apple så fungerar helt enkelt Samsungs produkter allra bäst tillsammans med andra Samsungprodukter och det är inget nytt. Så har det alltid varit och så kommer det förmodligen alltid att vara. Helt enkelt för att det är på det sättet Samsung har designat dem. Även om det absolut går att använda andra Androidtelefoner tillsammans med Samsung Galaxy Watch 6 Classic och Health så kommer man inte att få ut den fulla potentialen och tvingas därmed avstå vissa funktioner, som EKG och blodtrycksmätare. Dessutom kommer installationsprocessen att vara både längre och mer komplex. Med ett Samsung-konto och en Samung-enhet så installeras nämligen allt automatiskt på klockan och den föreslår ihopkoppling med min telefon utan att jag själv först måste söka upp enheten. Det är ett självspelande piano. Med ett annat märke så måste jag i stället manuellt söka upp enheter och installera det jag vill ha.

Detta är en annons:
Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Men det är ändå som träningpartner jag uppskattar smartklockan som allra mest. Tillsammans med nya luren Samsung Galaxy Z Flip 5 och Samsung Health får jag tillgång till precis alla värden jag kan kan önska mig.

En av de vanligaste anledningarna till att välja en smart klocka är ju träning. Man vill kunna hålla koll på sina brända kalorier, antalet steg man har gått på en dag och hur pumpen mår. Ju fler mätbara värden desto bättre är mottot för många, inklusive undertecknad. Problemet jag alltid har haft är dock att jag inte riktigt känner att jag kan lita på siffrorna och då har jag ägt klockor från Samsung, Garmin, Fitbit och Apple. De har helt enkelt visat olika och likt en känd popsångare och poet så har jag ständigt frågat mig vem i hela världen kan jag lita på. Det är dock skillnad på träning och träning. När det gäller löpning så känner jag väl ändå att samtliga har haft rätt bra koll och i regel visar korrekta siffror. Samma sak när det gäller promenader men det kommer till styrketräning, cykling och mer svårlästa aktiviteter som inte primärt baseras på steg och distans så upplever jag forfarande att siffrorna är antingen för låga eller höga men det är klart att det är en utmaning för vilken klocka som helst att veta om jag kör crosstrainer på nivå 8 eller 12 eller om jag bänkar 30 kilo eller 130. Jag får helt enkelt fortsatt leva med att ju hårdare jag tränar, desto mer fel visar kaloriförbränningen. Känslan är ändå att det finns gott om potential i Samsung Health och att systemet kommer att bli ännu bättre med tiden.

Det kommer säkert inte som någon överraskning heller, att det ser ut så här. Att mäta faktisk kaloriförbränning har som sagt varit ett problem sedan tidernas begynnelse men jag körde två identiska pass i veckan med Apple Watch ena gången och Samsung Galaxy Watch andra och det diffade nästan 15 procent på cykeln och ännu mer på styrketräning. Samma sak gäller för sömn. Den är inte riktigt där till etthundra procent. Ibland påstår den att jag har somnat eller vaknat något tidigare eller senare än vad jag har gjort men det gör även min Apple Watch, dock med ännu större marginaler. För jag upplever trots allt att Samsung Galaxy Watch 6 Classic oftast visar rätt, även gällande fördelningen mellan lätt sömn och REM. Den ger också tips och råd om datan visar att jag inte sover tillräckligt länge, eller regelbundet. Då kanske meditation kan vara något. Eller så behöver jag helt enkelt bara hitta en kontinuitet i livspusslet. Inte sitta uppe och streama hela natten. Sluta dygna och börja lägga mig i tid. Som en vettig person. Eller som min ömma moder brukade säga. Gå och lägg dig och sov annars blir du dum i huvudet när du blir vuxen och nu har jag tillgång till ungefär samma råd på armen varje dag men med budskapet levererat snäppet mer pedagogiskt och med en något mildare ton.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Även om datan inte alltid är med sanningen överensstämmande. 27 kalorier är ändå 27 kalorier.

Men ju fler funktioner och komplex teknik desto sämre batteritid som det gamla ordspråket lyder. Det gäller dock inte alltid. Ibland innebär uppgraderingarna också att batteriet får sig en rejäl uppdatering för att klara de ökade kraven och visst har batteriet blivit starkare i Samsung Galaxy Watch 6 Classic men inte tillräckligt för att batteritiden skall imponera. Det blir en liten försynt partytuta men det regnar ingen konfetti om man säger så. Om jag kör displayen i läget "alltid på", det vill säga att klockan inte behöver väckas upp utan alltid är påslagen, har träningsappen igång, registrerar min sömn, kollar in notiser, kör musiken direkt via Bluetooth och fjärrstyr andra enheter, det vill säga gör just allt det där som klockan är designad för att göra på daglig basis så behöver jag ladda den varje dag innan jag går och lägger mig. Nu är det inte ett jätteproblem då laddningen går snabbt med den tillhörande plattan och det finns till och med en snabbladdning som ger åtta timmar på lika många minuter men här finns det klar förbättringspotential. Det skall dock sägas att jag aldrig har hamnat i ett läge där batteriet inte har räckt hela dagen och skulle det ändå inträffa så finns det gott om strömsparande inställningar man omgående kan tillämpa för att hinna hem och ladda.

Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Ett stabilt antal steg, rimlig puls och stressnivån i botten. Sömnen lämnar väl lite att önska förstås men gammal man gör så gott han kan. Informationen som visas på den stora OLED-skärmen går förstås att skräddarsy efter eget behag.

Är det värt att byta då? Om man redan äger en klocka från Samsung. Det beror helt och hållet på. Sitter man fortfarande och trycker på en gammal enhet med Tizen OS så är det helt klart värt att uppgradera till Watch OS för det är en enorm skillnad i både prestanda och funktion men jag har svårare att motivera ett byte från femman då det i princip är samma klocka men med ett par förbättringar och dessutom till ett något högre pris. Det är som sagt inga revolutionerande nyheter Samsung bjuder på här utan snarare ytterligare förädling av en produkt som redan tidigt visade potential och sedan har utvecklats efter varje ny modell. Samtidigt är förbättringarna starka i sig. Den större skärmen, funktionsringen, batteriet och Samsung Health är samtliga imponerande tillägg som verkligen tillför ett värde. Om det sedan är värt pengarna är väl mer osäkert och högst individuellt men oavsett om man är ny köpare eller väljer att byta ut sin befintliga klocka så är det en välutrustad produkt man får.

Det är svårt att peka på något vitalt som saknas i Galaxy Watch 6 Classic eller lyfta fram några direkta svagheter, i synnerhet tillsammans med andra Samsungprodukter, där jag använde den nya Samsung Galaxy Z Flip 5 som testkompanjon. Visst hade jag önskat mig en tydligare premiumkänsla och nog hade jag älskat att slippa lägga klockan på laddning inför varje natt och jag skulle förstås också gärna se en lösning på den gäckande problematiken med ojämna kalorimätningar men samtidigt är den så bra på så många områden och så fullproppad av funktioner att den nästan har gått och blivit oumbärlig och en viktig del av min vardag. Faktum är att jag inte har använt något annat ur sedan jag blev tilldelad testexemplaret och inte enbart av just den anledningen utan för att jag faktiskt inte har velat bära någon annan klocka och det är ett synnerligen gott betyg.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Den nya större och mer ljusstarka skärmen imponerar, bezeln är en välkommen comeback, väldigt skön att bära, Samsung Health har potential.
-
Få riktiga nyheter, en Samsungtelefon krävs för att kunna nyttja klockan fullt ut, batteritiden hade kunnat vara bättre.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content