Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

Inga kompromisser när Samsung levererar sin största och bästa surfplatta. Måns har gottat sig med kraftpaketet Galaxy Tab S9 Ultra och delar ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Med sina 14,6 tum är Samsung Galaxy Tab S9 Ultra en best. Det finns inget annat sätt att beskriva den koreanska teknikjättens senaste surfplatta på. Den är inte särskilt portabel men det den förlorar i mobilitet tar den igen i prestanda och funktion. Med råge dessutom. Nu är Samsung förstås inte ensam om att ha stora surfplattor med bra prestanda. Apple, med sin Ipad Pro 12,9. Eller Microsoft Surface Pro 8 med 13 tumsskärm, Lenovo med sin Duet 5 på 13,3 tum är alla exempel på det men 14,6 tum är något alldeles extra och då den dessutom kommer med S-pen som standard och är både vatten- och dammavvisande samt har den nya teknologin Vision Booster för förbättrad utomhusvisning så öppnas helt nya möjligheter. Då kan drömmen om Netflix i badet äntligen förverkligas på allvar. Eller att lira Call of Duty på stranden. Jag kan sitta ute och jobba på balkongen oavsett om det är dödshetta eller om Hans drar förbi. Jag kan köra på utan att göra avkall på något. Alla de där begränsningarna som tidigare fanns försvinner nu och jag älskar det mesta med Samsung Galaxy Tab 9 Ultra.

HQ
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra
Äntligen!

Vi börjar med det negativa, för att få det ur vägen för efter det är det idel glädje med stående ovationer och lovord som gäller. Android som operativsystem är inte alltid helt stabilt och det märks, inte minst när det kommer till tredjepartsappar. Då och då kraschar det och det är förstås inte kul när det händer. Under de två veckor jag har använt enheten så har det hänt en handfull gånger och det är förstås inte optimalt, i synnerhet inte för en produkt som kostar runt 16 000 med wi-fi och uppemot 20 000 med 5G-stöd. Nu är det inte nödvändigtvis Samsungs fel alla gånger utan problemet ligger annorstädes men det påverkar förstås ändå upplevelsen. Man ligger också efter när det kommer till professionella appar för produktivitet om jag jämför med Apple. Inom musikproduktion och videoredigering så är Apple ljusår före, vilket även är fallet när det kommer till att optimera sina mobilappar för att bättre matcha surfplattor. Inget nytt under solen egentligen, så har det varit genom åren men det är ändå värt att repetera. Jag kan också tycka att det borde ingå någon form av ställ vid köp eftersom vikten och storleken på Samsung Galaxy Tab S9 Ultra inte motiverar till handhållen aktivitet i första hand. Book Cover Keyboard, med tangentbord och styrplatta och staffli-liknande stödet Smart Book Cover finns visserligen att köpa separat men flera av konkurrenterna väljer att skicka med motsvarande lösningar från start. Vi snackar trots allt en pjäs på 732 gram och dimensioner på 326.4 x 208.6 x 5.5 millimeter.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra
Dagens agenda. Cliffhanger på punkt nummer två.

Att välja en Androidplatta som sitt primära produktivitetsverktyg är alltså något vanskligt. I synnerhet med tanke på priset, som motsvarar en Macbook Air och till och med ligger högre än vad en Chromebook eller Windowsburk gör och är det så att man ämnar använda sin Samsung Galaxy Tab S9 Ultra som en ren ersättare för sin jobbdator så är det kanske inte direkt bortkastade pengar, men heller inte långt ifrån. Här gäller det nämligen att ta vara på alla magnifika egenskaper som ryms inom det gedigna chassit av det som Samsung kallar Armour aluminium, det som skyddar surfplattan från från stötar och fall för det här är så mycket mer än bara en surfplatta. Med det sagt så är det definitivt ett fullgott alternativ till en arbetsstation. Ingen annan surfplatta levererar så mycket direkt från kartong. Pennan ingår som sagt var, dessutom Samsung DeX, ett produktivitetssystem som tillåter användaren att trådlöst ansluta till en extern bildskärm eller dator och multitasking är som en dröm. Jag kan surfa, chatta, skriva mail, ansluta till videosamtal utan några som helst problem. I synnerhet genom att använda S-Pen där jag snabbt och smidigt kan växla mellan olika fönster och skriva korta noteringar från exempelvis ett online-möte. Jag kan till och med använda den för att rita och måla fritt eller från färdiga mallar, precis som med en Wacom-produkt eller XP-PEN Artist22 Pro för Apple men båda de alternativen är förstås fristående produkter som kostar en rejäl slant. Det finns med andra ord gott om möjligheter för produktivitet direkt vid uppackning.

Detta är en annons:
Samsung Galaxy Tab S9 UltraSamsung Galaxy Tab S9 UltraSamsung Galaxy Tab S9 Ultra
Barbenheimer och anime. Allt ser ljuvligt ut på Samsung Galaxy Tab S9 Ultra.

Men så har vi ju då allt det andra. Det som tillsammans med ovanstående möjligheter gör Samsung Galaxy Tab S9 Ultra till en av de bästa surfplattorna på marknaden. Mycket av det ligger i skärmen. Jag har tidigare recenserat både Samsung Galaxy Z Flip 5 och Samsung Galaxy Z Fold 5 och gemensamt för båda telefonerna är att de har imponerande skärmar och Samsung Galaxy Tab S9 Ultra är sannerligen inget undantag. Snarare är det en av de bästa skärmar jag haft nöjet att utforska och då pratar vi inte enbart skärmstorleken även om det tål att upprepas. 14,6 tum är mäktigt men det är heller inte vilken skärm som helst. Det är en dynamisk AMOLED 2X display, med 120 Hz bilduppdatering. Den har dessutom stöd för HDR10+ och tillsammans med högtalare från AKG med Dolby Atmos-surroundljud så är det en ynnest att se på film och spela spel på Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. Jag har provat allt från bombastiska trailers, med Oppenheimers dova mörker och färgexplosionen i Barbie till animerad film och allt ser fantastiskt ut. Jag har spelat, jag har målat och jag lyssnat på musik och njutit av varje sekund. Som multimediamaskin är det här en ren fullträff.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra
Att spela spel med S-pen är en härlig känsla. Vissa kallar den till och med gaming-pennan och det kan jag förstå.

Kameramässigt gör den inte heller bort sig. Det är en stabil uppsättning optik bestående av en 13 Megapixel huvudkamera och en 8 Megapixel vidvinkellins på baksidan och två 12 Megapixelkameror på framsidan, där den ena är vidvinkel. Nu är inte Samsung Galaxy Tab S9 Ultra någon optimal enhet för fotande utan för egen del har det mest handlat om kamerafunktionen i videosamtal och den är lysande. Både i bra och dåligt ljus.

Detta är en annons:

Allt det här hade förstås inte varit möjligt att uppnå utan rejält med processorkraft och till min förvåning finner jag att det är exakt samma Snapdragon 8 Gen 2-chipset som i mobiltelefonerna och det är imponerande att den levererar sådan kraft som den gör här. Bland Androider hittar du inget snabbare. Apple leder fortfarande racet i ren kraft med sitt M2-chip men deras operativsystem för iPad är inte riktigt anpassat för multitasking på samma sätt. Samsung Galaxy Tab S9 Ultra är byggd för att passa ett varierat användande. Batteriet räcker utan problem en hel dag med just varierat användande. Jag körde en film, spelade en timma, Youtubade kattvideos, plöjde igenom en spellista, redigerade några bilder, satt igenom ett par videosamtal, skrev några mail, googlade recept och färglade ett vikingaskepp och jag hade fortfarande nästan 20 % batteri kvar. En annan testdag körde jag enbart film, i 4K och då var det dags att ladda efter knappt 11 timmar. Sammantaget, riktigt bra.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra
Alla riktiga konstnärer signerar sina verk.

Så den stora frågan är väl då om man skall välja en Samsung Galaxy Tab S9 Ultra eller en Apple Ipad Pro 12,9. Jag har inget enkelt svar på det tyvärr. Det handlar till mångt och mycket om personliga preferenser. Jag älskar Apples design, enkelhet och appar men jag älskar också Samsungs mångsidighet, tålighet och med risk för att låta tjatig, enorma skärm. Det har aldrig varit enkelt att jämföra och det är ännu svårare nu. I slutändan handlar det om vilket operativsystem man själv föredrar och inte minst vad den skall användas till. Vet man med sig att man skall använda plattan till 3D-modellering eller musikproduktion så är det inte mycket att fundera på. Då är det Ipad som gäller. Mjukvaran är överlägsen och M2-chipet som för den vanliga konsumenten nästan kan kännas overkill är oumbärlig här. Den kan dessutom lagra upp till 2 TB, vilket inte är oviktigt i sådana sammanhang. Samsungen når "bara" upp till hälften.

Båda alternativen känns oerhört gedigna i konstruktionen men Galaxy Tab S9 Ultra klarar som sagt både väta och damm. Den kan ligga upp till 30 minuter på 1,5 meters djup så vill man kunna plocka med sig plattan ut i svampskogen, på fjällvandringen, vid poolen eller om man bara är allmänt klumpig i närheten av elektroniska prylar så är Samsung ett säkrare val. Det är helt enkelt två otroligt kompetenta surfplattor och oavsett vilken man väljer så har jag svårt att se att man skulle bli besviken. Det svåra är väl att fundera ut vilken man faktiskt föredrar för skall man köpa båda så får man nog pricka in en Harry Boy först.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra
Det blev till att köpa nytt vin men Samsung Galaxy Tab S9 Ultra hade inga som helst problem med att agera ostbricka en kväll.
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Makalös skärm, grymt ljud, kompromisslös prestanda, S-pen, multitasking är en dröm, vatten och dammavvisande
-
Tung och otymplig, Android som operativsystem brottas fortfarande med instabilitet och ej optimerade appar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Måns Lindman

Inga kompromisser när Samsung levererar sin största och bästa surfplatta. Måns har gottat sig med kraftpaketet Galaxy Tab S9 Ultra och delar ut betyg...Loading next content