Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Rift

Rift

Rift fortsätter arvet med översnygga äventyr. Här hittar vi både episka krig och snygga alver, och det verkar även som att en del riktigt avancerat rollspelande kommer att erbjudas...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Som spelare gäller det att rädda världen, antingen på Guardians eller Defiants sida. Naturligtvis kommer fraktionerna inte överens och deras största trätoämne är en sorts tech-magi som de otroligt propra Guardians inte vill se användas av de härdade och barska Defiants. Båda fraktionerna vill förhindra världens undergång, men diskussionen om hur detta ska göras orsakar alltså konflikter.

Raserna i Rift är nya men ändå välbekanta. Du har till exempel de snygga högalverna, släktet Bahmi, ökenfolket Eth och till sist Mathosians, som i grunden är precis som människor fast med ett häftigare namn. I likhet med onlinespelet Aion har Rift välgjorda möjligheter i karaktärsskapandet, och ger massor med alternativ att välja mellan. För de spelare som gillar att spendera mycket tid på att designa sin karaktär är Rift ett Shangri-La, då både grafiken och designen i spelet är väldigt polerad. Rift representerar väldigt snyggt manipulerad verklighet, där 3D-solnedgångar skiner på vackra rustningar, sköldar och kindben. Sällan har läderremmar dragits åt så stillfullt en jägares lår.

Trots den visuella skönheten är det väsentliga med Rift något som spelföretaget kallar "dynamiskt innehåll". Det betyder att du kan gå på vandring var som helst och se en dimensionell portal, en spricka som riven ur tomma intet, varefter du ska försöka döda utrusande fiender tillsammans med någon annan spelare i din närhet. Även en nybörjare kan i teorin ansluta sig till karaktärer med högre level och rättmätigt kräva sin belöning efteråt, vars storlek beror på hur mycket deras karaktär gett fienden på moppen.

Den typ av frihet Rift främjar innebär ett undantag från det normala onlinerollspelet, där andlöst vackra områden ofta lätt blir överflödiga efter hand som man går upp i level. Fienderna i Rift, där den störste är en drakgud vid namn Regulos, framträder från sex olika elementärplan och är de som är tänkt att ge historien existensberättigande. Men att världen håller på att gå under räcker dock inte riktigt för ett rollspel.

Detta är en annons:

Där en World of Warcraft-nybörjare startar som en vanlig "arbetare" föds du i Rift som kungarikets enda hopp, en uppstigen som har makten att specialisera sig inom kategorin fallna hjältar. Detta fungerar som ett sätt att välja och växla mellan klasser och underklasser. Trädsystemet med tre talanger låter gammalt och känns bekant, men här finns många val och kombinationer - det finns nämligen åtta olika träd att välja bland. Du får bara välja tre underklasser och dessa kommer i sin tur att definiera dig. Dessutom finns det något som kallas rotegenskaper, passiva färdigheter som låses upp i takt med att du avancerar.

Idag översvämmas spelvärlden av onlinerollspel och nya titlar har svårt att sticka ut. Rift antar utmaningen på dagens marknad genom att plocka goda egenskaper från sina konkurrenter och försöka förbättra dem. Hur bra det blir i slutändan beror på hur det dynamiska innehållet och spelets frihet samarbetar med traditionella uppdragssystem, samt hur pass tidsvärt det är att leta efter portalerna.

I bästa fall kan det innebära ett nytt sätt att spela onlinerollspel, ett som inte grundar sig i hjärndöd repetition, i värsta finns ingen målgrupp för det annorlunda äventyret. Onlinespel så som Sagan om Ringen, World of Warcraft och Warhammer har en otrolig mängd historia och bakgrund som bidrar till att blåsa liv till den virtuella verkligheten. Trots sin skönhet har Rift inte råd att reducera sin värld till en plastig kuliss, omgiven av trollkarlar och paladins som utbyter lol-speak.

Rift
Detta är en annons:
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
Rift
HQ

Relaterade texter

Ryska Rift-servrar stängdes ned igår

Ryska Rift-servrar stängdes ned igår

NYHET. Skrivet av Oskar Nyström

Ryska Rift-servrar stängdes ned igår som resultat av att Trion Worlds inte längre stöder den lokaliserade versionen skapad av Belver Online. Belver Online kompenserar nu...

Rift blir Free to Play

Rift blir Free to Play

NYHET. Skrivet av Oliver Thulin

Rift är ett MMO-rollspel till PC som från och med den 12 juni kommer vara helt gratis att spela enligt utvecklarna Trion Worlds själva. Creative Director Bill Fisher...Loading next content