Svenska
Gamereactor
artiklar

Resident Evil 2 Remake vs Resident Evil 3 (2020)

Klassiker återskapade för det moderna eran, men vilket spel gör detta bäst? Adam har ställt dessa mot varandra!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Capcom har haft i högsta växeln nu de senaste åren med flera storspel och välbehövda återkomster. Resident Evil 7: Biohazard, Monster Hunter: World och Devil May Cry 5 är nya spel som med kvalitet hittat sin publik. Men det är inte bara nya spel som varit på tapeten, utan även nysläpp av gamla klassiker. 2019 fick vi smaka på Resident Evil 2: Remake, som tog den klassiska PSX-upplevelsen inom överlevnadsskräck med en modern spin och levererade något många fans bara kunde drömma om. Till mångas förvåning så behövde vi inte heller vänta mycket längre innan Resident Evil 3 också fick sig en liknande översyn bara ett år senare. Men vilket av dessa spel gör sitt jobb bäst? Vad är de olika fördelarna och vem är herren på täppan av nyversioner? Låt oss kolla!

Resident Evil 2 Remake vs Resident Evil 3 (2020)

[1] Mr. X vs Nemesis
Dessa två giganter har båda satt sina spår bland fansen och de är spirituellt lika varandra. Två stycken odödliga hinder som jagar spelaren genom spelets gång, vilket sedan leder upp till spelets klimax. Men vilken av dessa är bäst i respektive nyversioner och vem bidrar till spelen på det mest effektiva sättet?

Nemesis är redan från start en fiende som är på jakt efter spelaren och han har många fler trick i sitt utbud med färre möjliga hinder mellan honom och dig själv. Han är en ostoppbar kraft vars enda mål är att likvidera alla medlemmar i S.T.A.R.S.. Han har tentakler som kan greppa en och att skjuta raketer efter dig är också en del av hans arsenal. Det är en vandrande stridsvagn av kött, som dessvärre oftast används som en gimmick eller under mer uppstyrda händelser i spelet. Han är ofta mera en attraktion än ett tryckande hot. Det är här Mr. X kommer in.

Detta är en annons:

Mr. X är inte bara en bländande jätte med fedora och en präktig blottarrock. Han är också målmedveten och kusligt tyst bortsett från hans dunsande fotsteg. Vare sig du spelar som Leon eller Claire, när Mr. X äntrar spelet, så är det omöjligt att missa hans närvaro. Oavsett om han är våningen över och sparkar in toalettdörrar i jakten på dig, eller på andra sidan rummet, så vet du att han kommer. Han kanske väljer att runda ett bord, men du vet att han aldrig någonsin ger upp. Han är mycket mer av ett dynamiskt hinder och en del av den skräckfyllda beräkningen som man måste göra när man navigerar genom polisstationen i Resident Evil 2. Detta gör honom mycket mer tematiskt passande. Jag själv kanske är livrädd för Mr. X till den grad att jag får panik av att spela Resident Evil 2, men jag vet också att spelet skulle vara så mycket tråkigare utan honom. Och den kanske största triumfen med Mr. X är att han många gånger är mer knäckande skrämmande när han inte är i samma rum som dig och du bara väntar på att han ska dyka upp när det är som mest olägligt. Bara av den anledningen kan Nemesis omöjligt konkurrera med honom, särskilt när man tar i åtanke att spelet låter Jill väja för alla hans attacker med ett simpelt knapptryck.

Vinnare: Mr. X

[2] Innehåll
Resident Evil-spelen har aldrig varit av det längsta slaget (vilket är bra, för många spel idag vet man aldrig när de ska sluta), men det är alltid kul när man har det där lilla extra. Här är det två markanta skillnader som påverkar de två spelens innehåll. Tempo och kampanjer.

Resident Evil 2 är mera åt det lite långsammare hållet, ren action är mest bara ett slöseri på resurser, zombies vi mejar ner kanske reser sig igen andra gången vi springer förbi en korridor, så det kan ofta vara lättare att navigera runt dessa mobila hinder istället för att peppra de odöda fulla med bly. Sedan så har vi också ett par områden vi sakta men säkert låser upp, både genom att hitta nycklar, men också pussel som kräver att vi noggrant utforskar polisstation och dess hemligheter. Detta är en stor skillnad gentemot Resident Evil 3, för det sistnämnda spelet är inte så mycket ett pusselfyllt överlevnadsspel utan istället mera en linjär berg-och-dalbana där action är ens enda överlevnad. Racoon City och dess gator är i mycket större utsträckning än vad vi får i föregångaren en räls som fortsatt leder framåt till nästa område och moment av pangande. Det är inte nödvändigtvis något negativt, men det är också en bidragande faktor till att det känns som att man rusar igenom spet.

Detta är en annons:

Sedan har också Resident Evil 2 också två olika kampanjer. Nu är de inte så extremt olika varandra, men de kompletterar också varandra med två parallella historier. Leon och Claires historier har också två versioner, A och B, med små skillnader som också ökar spelets omspelningsvärde aningen. Detta bidrar till att Resident Evil 2 känns mer som en komplett upplevelse, medan Resident Evil 3 ibland hade kunnat kännas som en häftig expansion till tvåan.

VinnareResident Evil 2

Resident Evil 2 Remake vs Resident Evil 3 (2020)

[3] Story
Med "story" avser jag inte bara manuset och hur väl berättelsen presenterats, utan kanske ännu viktigare den resan som respektive spel tar våra protagonister på. Vilka platser vi får utforska och vilka händelseförlopp vi får ta del av. Även här blir det svårt för Resident Evil 3 att konkurrera med sin föregångare.

För visst känns det ändå som att bara polisstationen i Resident Evil 2 är mer ikonisk och spännande att navigera sig igenom än något vi serveras i trean? Där finns det så många skrymslen och olika sorters pussel, läbbiga zombies och överväldigande möten med Lickers. Capcom har gjort mycket för att berätta små sidohistorier bara med miljöerna i polisstationen och det görs mer effektivt här än på någon annan bana i dessa spel - kanske hela serien. Sedan uppmuntras du att återvända till polisstationen för att öppna tidigare låsta dörrar och skåp, och du belönas om du beslutar för att göra det. Att vi får återbesöka samma polisstation med Carlos i Resident Evil 3, den här gången med mycket mer fokus på att hålla in avtryckaren på ditt helautomatiska stormgevär än den tryckande känslan av utsatthet från tidigare, kändes med facit i hand lite snopet - och fick mig att känna mig som Bill Murray i Groundhog Day.

Istället kan man tycka att Capcom kunde ha lagt lite extra resurser för att få in klocktornsbanan i spelet, en bana från originalet vars frånvaro i remaken fick mången gamla fans att klia skalpen förbryllat. Den inledande stadsbanan lovade gott men sjukhuset kändes lite oinspirerat och efter att ha skjutit sig genom det med Carlos var jag lagom sugen på att göra samma sak igen med Jill.

På tal om Jill känns hennes kamp mot spelhistoriens ihärdigaste stalker mycket tamare i remaken än den gjorde i originalet, och det är svårt att säga att Resident Evil 2 lider av samma problem. Tillkommer gör det redan nämnda faktumet att Leon och Claire får varsin egen kampanj där de båda har sina alldeles egna banor och händelseförlopp. Det gör att storyn kan ge plats åt olika karaktärer beroende på ditt val av protagonist, där Leon får sällskap av hans favorit av femme fatales Ada Wong medan Claire tar på sig ansvaret att ge en ung Sherry Birkin en chans att ta sig levande ut ur mardrömmen de båda funnit sig i.

I slutändan står sig Resident Evil 2 som en betydligt mer tillfredsställande och minnesvärd resa än dess uppföljare. Jills eldprov är fortfarande spelvärt för alla som anser sig vara ett fan av serien, men det förlorar oundvikligen en hel del på att det känns mer som en förlängning av vad Capcom åstadkom med den briljanta föregångaren ett år tidigare än något som satte en ny standard för hur en remake ska göras. Och det är ju precis vad många av oss känner att Resident Evil 2 gjorde.

VINNARE: Resident Evil 2

Du har väl inte missat de andra delarna:
Tekken vs Soul Calibur VI
Forza Motorsport 7 vs Gran Turismo Sport
Rogue One: A Star Wars Story vs Solo: A Star Wars Story
Avengers vs Justice League
Horizon: Zero Dawn vs Red Dead Redemption 2
Playerunknown's Battlegrounds vs Call of Duty: Blackout
The Witcher 3 vs Red Dead Redemption 2
Destiny 2 vs Monster Hunter: World
Far Cry 4 vs Far Cry 5
The Last of Us vs God of War
Spider-Man: Homecoming vs Spider-Man 2
Rainbow Six: Siege vs Overwatch
Detroit: Become Human vs Heavy Rain
Tekken 7 vs Injustice 2
Captain America: Civil War vs Avengers: Infinity War
Playerunknown's Battlegrounds vs Fortnite: Battle Royale
Watch Dogs 2 vs Assassin's Creed Origins
Starcraft II vs Halo Wars 2
The Witcher 3: Wild Hunt vs Fallout 4
Half-Life vs Halo
Super Mario Galaxy vs Super Mario Odyssey
Captain America vs Wonder Woman
Vikings vs Game of Thrones
Zelda: Ocarina of Time vs Breath of the Wild
Avengers: Infinity War vs Avengers: Endgame
Assetto Corsa Competizione vs Project Cars 2
eFootball PES 2020 vs FIFA 20
Ghost Recon: Breakpoint vs Gears 5
Zelda: Link's Awakening vs Zelda: Breath of the Wild
Lejonkungen (1994) vs Lejonkungen (2019)
Fallout 4 vs The Outer Worlds
CS: GO vs Valorant
Animal Crossing: New Horizons vs Stardew ValleyLoading next content