Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Resident Evil 2

Resident Evil 2

Ondskan återvänder äntligen hem. Mathias fick sätta tänderna i Capcoms tokhypade remake under årets E3-mässa...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det har gått 20 år sedan jag besökte Raccoon Citys polisstation för första gången, och det jag fick uppleva då bär jag med mig än idag. Resident Evil 2 förblir ett av mina favoritspel genom alla tider, så ni kan säkert förstå hur lycklig jag blev när jag besökte årets E3-mässa och såg att Capcom byggt upp en replika av det hemsökta polishuset. Zombiesminkade skådisar välkomnade mig vid dörren, och inuti fanns såklart ett spelbart demo av Capcoms hett efterlängtade Resident Evil 2-remake.

Precis som i Playstation-originalet från 1998 träffar vi här den färska polisen Leon S. Kennedy, som har kanske den sämsta första-dagen-på-jobbet någonsin, samt den studerande motorcyklisten Claire Redfield. De har varsin kampanj med egna bi-figurer och unika perspektiv på spelets händelser, och medan originalet hade två spelbara scenarion per karaktär vill Capcom att vi ska kunna uppleva alla minnesvärda sekvenser i samma genomspelning den här gången. Demot jag fick spela var bara 20 minuter långt, men det framgick väldigt tydligt att det är en välregisserad och snortight sammansvetsad story. Det återstår att se vilken karaktär som ställs mot just vilket hot, men trailern utlovar att supermonstret Mr. X återvänder.

Resident Evil 2Resident Evil 2
Alla klassiska rum, korridorer, gatuhörn och pussel får sig rejäla ansiktslyft tack vare denna remake.

Förrådslådorna som gjorde storslagen comeback i fjolårets mästerliga Resident Evil 7 är såklart tillbaka även denna gång, precis som de gröna och röda växterna samt skrivmaskinerna som används för att spara spelet. Och på många sätt är det just Resident Evil 7 som Capcom anammat i deras remake. Gränssnittet är detsamma och spelmotorn likaså, vilket innebär hög detaljrikehet och atmosfärisk ljussättning över hela polisstationen. Medan originalet alltid hade upptända rum tvingas Leon och Claire denna gång navigera sig genom mörker med ficklampor, vilket var både mysigt och läskigt.

Detta är en annons:

Och som ni kanske minns så är RE Engine dessutom väldigt bra på det där med grafiskt våld. Zombierna reagerar på vartenda skott som avlossas från spelarens vapen. Deras makabra ansikten smulas sönder, bit för bit, och kniven kan användas för att lemlästa dem. En sak jag märker tidigt är att de tål väldigt mycket stryk, och att de är många fler än förr. Detta är troligen av balanserings skäl, eftersom det är samma sega, tröga zombier vi minns från survival horror-genrens guldålder. Ni vet, innan de blev kapplöpningsmästare. De som är ute efter just survival horror kommer kunna skruva upp svårighetsgraden och göra skrivarbläck obligatoriskt för sparning, medan spelets normala inställning är obegränsat med sparningar och checkpoints.

Resident Evil 2Resident Evil 2
Den nya kniven kan användas så som i remaken av det första Resident Evil-spelet. Blir du påhoppad av en zombie kan du plantera bladet djupt i tinningen på motståndaren. Vapnet kan sedan plockas upp igen när fienden helt omhändertagits. Men var försiktig, för den håller inte för alltid.

Det är kul att återse dem, och det nya kameraperspektivet gör minsta lilla strid intensiv. I demot tvingades jag snåla rejält med ammunitionen, och även fly från större grupper av zombier. Det är alltså precis så som det ska vara i Resident Evil, och denna remake tycks vara ytterliga ett steg i rätt riktning för serien. Jag blev även positivt överraskad över hur många nya inslag som tycks vara inbakade här. Helt nya bifigurer kommer dyka upp, och jag hittade ett antal sprillans nya rum inuti polisstationen. En sak som aldrig fanns med i originalet var toaletter, och jag hoppade faktiskt till rejält under demot när jag hittade en döing som försökt gömma sig inuti ett omklädningsskåp.

Capcom utlovar dock att alla minnesvärda ögonblick från originalet återfinns i deras remake - även om det blir i ny tappning. Jag träffade på polismannen Marvin Branagh i demot, och den här gången lät han faktiskt som en riktig människa. Ingen mer ostig Playstation-era dialog med andra ord. Den första Lickern lyste dock med sin frånvaro, men han gömmer sig någonstans vilket innebär att de som tagit sig levande ur Raccoon City förr tvingas sitta på spänn. Legokneckten Hunk och hans spelläge The 4th Survivor kommer göra comeback likaså - och självklart finns det även plats för den hemliga karaktären Tofu. Det hade inte förvånat mig om alla dessa saker hade plockats bort, eller omvandlats till nedladdningsbart material, men Capcom visar än en gång att de förstår vad Resident Evil-fansen vill ha.

Detta är en annons:
Resident Evil 2Resident Evil 2
Zombier känns ungefär lika hett år 2018 som Jonas Mäkis klädmode, men nu snackar vi faktiskt om de lite mer nostagliska odöda från 90-talet. De är många, de är seglivade och oerhört farliga på nära håll.

Om du ännu inte är övertygad om deras hängivenhet till fanservice är det bara att titta på en av dräkten som följer med spelets deluxe-utgåva. Claire kommer nämligen kunna klä ut sig till karaktären Elza Walker, protagonisten från den tidigaste versionen av Resident Evil 2 som Capcom valde att skrota trots att spelet var 70 %. Denna mytomspunna prototyp kallas idag för Resident Evil 1.5, och vi tycker det är jättekul att Capcom valt att hylla gammal kultfakta. Samma utgåva kommer även göra det möjligt att byta ut nyversionens soundtrack mot det klassiska originalet, så att man kan lyssna på detta musikstycke när man sparar spelet. Fantastiskt!

Jag har gått och väntat på denna remake i nästan tre år nu, ända sedan Capcoms officiella utannonserande, och trots att det jag fick spela under E3 inte riktigt var det jag en gång trodde att jag ville ha, kan jag glatt meddela att Leon och Claires återkomst blev mässans höjdpunkt för egen del. Nu tycker jag att sommaren och hela det här året får vara över någon gång, för den 25 januari är det nämligen dags. Det är då ondskan återvänder hem till Playstation 4, Xbox One och PC.

Resident Evil 2Resident Evil 2

Relaterade texter

Resident Evil 2Score

Resident Evil 2

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Ondskan har äntligen återvänt hem till Raccoon City. Efter 21 år har Mathias fått sätta tänder i (och sätta betyg på) Capcoms tokhypade remake...



Loading next content