Svenska
Gamereactor
artiklar

Redaktionens juligaste julspel (2)

Här kommer den andra delen av artikeln där vi på redaktionen skriver om vårt favoritspel att tillbringa tid med för att skapa julstämning...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Här hittar du den första delen av denna artikel

Redaktionens juligaste julspel (2)

Niclas Wallins juligaste julspel:
James Bond: Nightfire
Det var avsevärt svårare att komma på mitt mest juliga spel än vad jag först trodde, jag fick tänka till ordentligt innan jag till slut landade i James Bond: Nightfire. Det i sig är inte särskilt juligt men det finns en del snö och de minnen jag har med det spelet ger ändå en viss julkänsla för mig. Till stor del är det min barndom/ungdomsår som ligger till grund för det, åren 2002-2008 så var Playstation 2 hemmets starkast lysande stjärna och vi satt varje kväll jag och mina bröder och nötte de spel vi hade. Allra roligast hade vi nog när vi spelade split screen i Nightfire och den absolut roligaste banan var Skyrail. Vi rände runt i snön tre bröder och resten botar och pumpade varandra fulla med bly och i takt med att det blev jullov så blev naturligtvis dessa sessioner avsevärt längre och inte sällan var vi uppe och lirade ända in på småtimmarna. Med åren så avtog det förstås och vår älskade Playstation 2 somnade till slut in, men förra året köpte jag en ny och givetvis då också Nightfire på Tradera. Det är dags att skaka liv i ett mycket älskat spel denna jul. 

Redaktionens juligaste julspel (2)
Detta är en annons:

Johan Vahlström:
Overcooked
För mig handlar julen om gemenskap och i viss del handlar den om att äta mat. Alldeles för mycket mat. Och vad kan vara bättre än att kombinera dessa två saker till ett och samma spel? Ett partyspel med familjen där alla kan skratta tillsammans är nog bland det bästa som finns. Overcooked är för mig ett av de mer jul-iga och det finns till och med en vintervärld för lite extra känsla. Jag hade säkert kunnat välja uppföljaren också, men tyvärr har jag inte hunnit spela det än. För att vara ärlig är detta ett mycket roligare sätt att laga mat till julen än att stå vid spisen.

Redaktionens juligaste julspel (2)

Måns Lindman:
Dead Rising 4
Vad är väl en shoppingrunda med Frank West? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles, alldeles underbar. Ursprungligen handlar förstås julen om det där gossebarnet som föddes i ladan och erhöll gåvor av blandat värde men nu, så här i modern tid brukar man säga att julen handlar om familjen, samkväm och samhörighet. Och inget julfirande är det andra likt. Mäki plockar fram staken redan i september, Chris Rea kör hem över helgen, Karl-Bertil Johnsson stjäl en tändstickstavla föreställande Bodens fästning för att ge bort till de hemlösa, Piff och Puff pyntar granen och Band Aid sjunger för alla de som inte får fira jul. Men julen handlar också om konsumtion. Och var har julhetsen bättre beskrivits än i Dead Rising 4. Där du som Frank West, under Black Friday blir släppt i ett zombieapokalyptiskt shoppingcenter i Colorado för att överleva julen. Till sin hjälp har han endast det han hittar där inne och det är sannerligen inte fy skam, då spelet presenterar några av de mest innovativa och roliga vapen spelhistorien någonsin kunnat erbjuda. Eller vad sägs om ett armborst i polkagris eller ett spikfyllt baseballträ inlindat i julgransljus. Och förstås, den legendariska The Suckmaster 3000 och i bakgrunden, klämkäcka jullåtar på repeat. Ja, julmyset är verkligen på topp i Dead Rising 4. Det är over the top, det är galet och det är alldeles, alldeles underbart. 

Redaktionens juligaste julspel (2)
Detta är en annons:

Marcus Persson:
Mega Man X
Inget väcker julkänslorna till liv som nostalgi från ens barndom. Minnen av spänd förväntan, klappar under granen och den oöverträffade lyckan av att våldsamt slita omslagspappret av den ena klappen efter den andra. Lego, brädspel, actionfigurer och självfallet TV-spel. Ett av de få tillfällen under året jag faktiskt fick något sådant, men under vissa strikta regler. Inget "blip-blop" fick förtäras på julafton utan istället fick jag vackert sitta och lusläsa manualen och trånande stirra på förpackningens baksida och de bilder som fanns där. Mega Man X var det första spel jag fick från tomten som liten palt och något jag vid det tillfället gått och suktat efter i månader alltsedan jag läst de lyriska recensionerna i dåtidens speltidningar. Jag var redan rejält frälst i den lilla blå roboten efter att ha spelat dom första fyra delarna till förbannelse hos grannen. Jag älskade musiken, utmaningen och alla uppgraderingar till vapnet, och nu serien tagit klivet upp till 16-bitar var mina förväntningar rent av brutala, ja nästan orimligt uppskruvade. 

Men jag fick vackert underhålla mig med de andra klapparna det året, i alla fall tills det blev dagen efter julafton och jag studsade upp ur säng för att rusa till hemmets då enda TV. En 26" Beovision 8800 som stod på ovanvåningen och var farsans stolthet. Så med kontroll i hand och kassetten av Mega Man X nedtryckt i min lilla grå konsol satte jag igång vad som kom att bli ett av mina starkaste spelminnen på Super Nintendo. Exakt hur många timmar jag satt parkerat på golvet med blicken klistrad på det utomjordiskt vackra spektaklet som utspelade sig framför mina ögon vet jag inte. Men sedan den dagen har jag för alltid förknippat Mega Mans 16-bits-debut med julmys, speciellt i vuxen ålder då jag under mellandagarna alltid ser till att starta upp spelet och spendera några timmar med att stöka av bossarna och dräpa Sigma. Något jag vid detta laget nästan kan göra med ögonen slutna, en barnlek. Men fy bövelen vad jag vrålade och skrek som liten över den för mig då helt omöjliga slutstriden.

Redaktionens juligaste julspel (2)

Johan Mackegård:
Mario Party 6
En jul i det Mackegårdska residenset är en jul av traditioner. Det lyssnas på julmusik, det äts pepparkakor och det spelas gamla multiplayerspel till vår starka trotjänare. Familjens Gamecube kom in i våra liv för många herrans år sedan när jag och mina syskon någon gång i mellanstadiet slöt ett avtal med våra föräldrar om att vi skulle rensa hela vår enorma rabatt mot att äntligen få hem hushållets första stationära Nintendo-konsol. Sedan dess har den gått varm vid varje tillfälle vi fått att avnjuta lite klassiska brädspel i det skruvade Svampriket. Mario Part 6 har länge varit en favorit sedan vi fick testa det för första gången hemma hos min gamla klasskompis Erik och på äldre dagar så betraktas det en enorm tidlös klassiker som alltid åker fram när syskonskaran återförenas i juletider. Trots att vi alla kan alla banor och minispel helt utantill vid det här laget så finns det fortfarande ett enormt värde i att dra igång den gamla kuben, sätta rundor-räknaren på 50 och mysa ner oss framför TV:n för att än en gång utse en segrare i årets säsong av rörmockarpartys. Det blir för övrigt alltid jag.

Redaktionens juligaste julspel (2)

Jonas Mäki:
Mario Kart 8: Deluxe
Medger utan omsvep att jag spelar Mario Kart 8: Deluxe året runt. Däremot gör jag det inte i samma omfattning och framför allt inte med samma människor. Till jul vankas ju nämligen familj, där bra precis alla har olika uppfattningar om vad som är ett bra TV-spel. Den enda gemensamma nämnaren som alltid tycks underhålla och alltid uppskattas är såklart just Mario Kart 8: Deluxe. Och den här gången har vi ju dessutom nya banor som ska tuktas i rejäla bredställ genom kniviga kurvor med röda skal flåsandes i nacken. Jag vill såklart även tillägga att det faktiskt finns gott om julkänsla i spelet, det levereras från vinterbanorna där framför allt Mount Wario och Sherbet Land briljerar på området. Ser fram emot att lira mot bröder, släktingar och vänner iförd tomteluva under både jul och mellandagar.

Redaktionens juligaste julspel (2)

Conny Andersson:
Cozy Grove
Jag kan förstå att det finns något fint i traditioner och nostalgi, jag hamnar ofta i det sistnämnda själv, drömmer mig tillbaka och minns saker som varit med glädje. Men gällande traditioner har jag ett mer komplicerat förhållande då jag inte anser att det tvunget behöver vara som det alltid varit, saker kan förändras, saker kan bytas ut och framförallt så skapar man nya. Ändå minns jag att jag grät ett år för att det verkade som att vi inte skulle få en klassisk julskinka på julbordet för någon i familjen hade köpt fel, men det löste sig och hör egentligen inte till saken. Jag har heller inte särskilt många spel som spelas just för att det är jul, men jag gillar ju att det blir vinter och snö i Animal Crossing, exempelvis. Överlag tycker jag att det borde finnas mer snö i spel. Och mer jul. Ge oss spel som är motsvarigheter till alla dessa julfilmer så blir jag glad. 

På tal om traditioner tänker jag därför detta år skapa ett nytt, men som ändå kopplar ihop det där med Animal Crossing litegrann. Jag har nämligen spelat väldigt mysiga Cozy Grove under detta året och spelets titelskärm skvallrar om en "Winter Festival" mellan den 20 december och den 23:e januari. Eftersom spelet släpptes förra året har jag hunnit tjuvkika lite på vad festivalen innebär och det verkar finnas en hel del kopplad till just vinter/jul-tema med dekorationer, kläder, snö och annat. Så, julen 2022 blir det ett försök att skapa en ny tradition med detta spel, och så får vi helt enkelt se ifall det blev en sådan om ett år. 

Redaktionens juligaste julspel (2)

Olof Westerberg:
Snowrunner
Trots att mina egna julaftnar varken innehållit Lars Norén-aktiga bråk eller uppbrott, eller för den delen meterdjup snö och mirakler, så tilltalar mig tanken på julen som ska "förändra allt". Den tindrande julen som ska rädda en familj, vända allt till det bättre mot alla odds och utgöra ett underbart slut på ett hiskeligt år. Snowrunner, även kallat Dark Souls på fyra hjul i amerikanska vildmarken, ger mig just denna ödesdigra känsla. De näst intill omöjliga uppdragen, genom oframkomligt översnöade träsk och diken, får mig att tänka på dels den klassiska sägningen "posten måste fram" såväl som den eviga frågan "kommer du hem till jul?". I min pansarbil, med tolv ton stål på flaket, är jag lika mycket paketutdelande tomte som stressad familjefar på väg hem från en affärsresa natten till den 24:e december. Att då lyckas med ett leveransuppdrag efter att ha hamnat upp och ner i dikesrenen fyrtio gånger - det är ett riktigt julmirakel. Så bra känns det inte ens att ha ihjäl Elden Rings Radahn eller Malenia.

Här hittar du den första delen av denna artikel



Loading next content