Svenska
Gamereactor
artiklar

Redaktionen Resonerar: DC-reeboten ingen efterfrågade

Warner och DC Films har nu gjort sig fria snudd-på varenda skådespelare som gestaltat deras ikoniska seriehjältar de senaste tio åren för att starta om rubbet. Vi diskuterar huruvida det är vettigt, eller bara märkligt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jonas Mäki:
Det börjar, bisarrt nog, kännas som det var en smärre evighet sedan James Gunn och Peter Safron tog över som DC Studios-bossar, men det var faktiskt bara förra månaden. Sedan dessa har det som bekant rullat på med dagliga nyheter om skådespelare som fått kicken, regissörer som gått i vredesmod, karaktärer som rebootas och så vidare - och så lär det förbli innan de nya planerna presenteras i januari. Det här gör mig nyfiken på att få höra hur ni alla ser på omstarten av DC-universumet? För min egen del är jag ändå positiv. DC-filmerna har varit av väldigt ojämn kvalitet, och Gunns känsla för att lyfta fram mindre kända karaktärer såsom Guardians of the Galaxy och Peacemaker gör att jag ser med tillförsikt på vart detta ska landa. Det som möjligen gör mig orolig är att det ska bli ett stopp för fristående DC-produktioner som Joker. Detta är det kanske starkaste DC-kortet enligt min ringa mening, nämligen att allt faktiskt inte måste sitta ihop.

Jenny Enbrant:
Jag personligen känner nästan där är för många olika variationer som finns, förr var det rätt så simpelt - Marvel hade Spiderman, DC hade Superman och Batman, men det känns som att man suger ut varenda karaktär i en egen franchise sen blandar ihop dem för att göra det extra spännande till att återigen suga ut det igen. På nåt vis känns det som att där är så många varianter att jag har börjat blanda ihop Marvel och DC bara för de är alla aktiva samtidigt. Det hade varit skönt med en hype i taget istället för tio, men samtidigt - det är kul att se vissa karaktärer få lysa upp lite så länge där finnas någon slags vettig måtta.

Redaktionen Resonerar: DC-reeboten ingen efterfrågade
Snyderverse är dött och James Gunn ska nu börja om från början, med allt. Alla hjältar. Too soon?

Conny Andersson:
Jag tycker Peacemaker är ett bra exempel när något får lysa lite extra. Man har en karaktär och ger den sen serie som dessutom är fantastisk, och på så vis sätter man rampljuset på den. Men ja, att hålla isär filmerna och serierna och karaktärerna och ge dom rätt tid och plats är nog en strategi för att det ska upplevas som bra. DC har ju varit ganska rörigt, och väldigt ojämnt, men jag tänker att jag har två infallsvinklar gällande detta; den första är att det kanske varit bra om man fått "fasa ut" saker istället för att så radikalt kasta omkull och avsluta allt. Låtit Henry göra en avslutande film som Stålis, låtit saker knytas ihop och få en snyggare avrundning än att bara "Nä, men vet ni vad vi sätter stopp för allt och börjar om". Jag tror det hade varit mer rättvist, om man nu kan använda det ordet.  Samtidigt så förstår jag ju när Gunn säger att man inte kommer göra alla nöjda. En "masterplan" och en vision kräver ju sina uppoffringar och man sitter säkerligen och spånar på massa idéer hur man ska göra det spännande, fräscht och aktuellt igen. Det har alltid förvånat mig en aning att DC inte riktigt lyckats bättre, så något behöver ju göras. Så lyckas man bara med den gör omorganisationen, hur drastisk den än nu kan verka, så tror jag ju att det gynnar publiken i slutändan. Det enda som faktiskt spelar roll är ju att vi får bra filmer. 

Detta är en annons:

Petter Hegevall:
Att kalla DC:s senaste årtionde för rörigt och ojämnt kan vara årets tyngsta underdrift. Det har helt enkelt varit fullständigt makabert geggigt sett till hur regissörer ersatts, sparkats, storskådisar kastats mellanprojekt, kickats, ersatts, tvingats till bisarra uttalanden och medverkat i filmer som för det mesta varit gräsliga. Allt från Man of Steel till Birds of Prey och alla Suicide Squad, Shazam, Black Adam samt Wonder Womans där i mellan har hållit skrämmande låg kvalitet och när man nu i fallet James Gunn gör sig "Snyderverse" för att börja på ny kula, känns det lite som en dålig Saturday Night Live-sketch om jag ska vara helt ärlig. Jag förstår i grunden hur de tänker, såklart. "Detta går inte att rädda, vi måste börja om - med allt" men att starta ytterligare en reboot nu med nya skådespelare som ska axla rollerna som Superman, Green Lantern, Aquaman, Flash, Wonder Woman, Cyborg med flera - Känns för egen del fullständigt absurt när vi precis lärt känna Gal Gadots Diana, Cavills Kal-El, Momoas Curry och Millers Barry. Det Gunn dessutom "bevisat" med Suicide Squad samt Guardians of the Galaxy 2 är att han mer än gärna rör till det och bjuder på utspädd lightsaft när pressen och förväntningarna blir lite för höga.

I en tid där 93% av alla framgångsrika storfilmer såklart innehåller spandexklädda serietidningsfigurer är det ju alldeles självskrivet att Warner och DC tågar på, tar nya tag - satsar stort, men det som sker nu med hur allting blottas och hur alla DC:s beslut tas publikt och hur skådespelare kickas på Twitter och allt där i mellan, tycker jag känns som en enda stor förlängning av hur det gick till när Geoff Johns/Walter Hamada kickade Zack Snyder och ljög om orsaken till fansen. Det blir lite som en ankdamm av trams av alltihopa och jag ser inte riktigt hur de ska kunna rädda upp det här, särskilt inte nu, utan paus mellan "DC-faserna".

Marcus Persson:
Jag är kluven till hela situationen. Någonstans kan jag tycka (hoppas) att det omöjligen kan bli sämre än allt gegg vi blivit serverade de senaste åren från Warner och DC. Birds of Prey var vettlöst usel, Suicide Squad (jo båda) var fruktansvärda, senaste Wonder Woman var ett skämt, Black Adam i särklass årets sämsta rulle och listan bara fortsätter. Vissa av rollbesättningarna har varit träffsäkra och Cavill som Stålmannen kommer jag antagligen försvara hela vägen till min grav. Gal Gadot var väl okej på sin höjd och Jason Momoa trots allt rätt kul som Curry.  Synd bara då att alla filmerna varit så själlösa. Men så blir det också när man över en natt försöker stressa fram ett filmuniversum i jakten på stålar. Jag kan visserligen förstå att Gunn & Co vill börja om på ny kula, styra upp skeppet och tajta till det rejält i gallerierna. Och vem vet, kanske kommer de lyckas. Men processen lär ta flera, flera år och i en värld där jag personligen är helt utomordentligt trött på allt vad superhjälte-film heter så är den stora frågan. Finns där någon som fortfarande bryr sig?

Redaktionen Resonerar: DC-reeboten ingen efterfrågade
Zack Snyder fick aldrig slutföra sin sex filmer långa vision eftersom DC:s förra chefer tappade tron på hans "mörka och dystra" ton.
Detta är en annons:

Johan Mackegård:
När det kommer till både DC och Marvel känner jag att hela konceptet har vattnats ur och kvar finns där bara ett befläckat minne om vad superhjältefilmer en gång betydde. Marvel har sedan End Game kört hela sitt varumärke rakt ner i sjön och DC har väl sedan The Dark Knight egentligen inte släppt något vettigt alls sedan The Dark Knight om man tänker bort Joker som såklart var helt briljant. Kan ännu en reboot rädda DC? Personligen känner jag mig helt tömd på hype när det kommer till universumsbyggande mastodontprojekt och den enda känslan jag kan pressa fram går att liknas vid ren skoltrötthet vid tanken på att behöva sätta mig in i ännu en superhjältevärld med karaktärer som jag typ känner fast ändå inte. Jag förstår att det nya styret säkert har stora ambitioner men jag orkar nog inte med ännu en uppbyggnad på flera år för att sedan avnjuta en stor payoff där alla samlas och slåss mot det ondast onda. Igen. Det funkade när Marvel gjorde det första gången men alla försök till att återskapa samma storslagna briljans har ju misslyckats fatalt. Det är åtminstone min sanning. För att svara på din fråga, Mackan. Nej, jag tror inte att det finns speciellt många som bryr sig längre. Åtminstone gör inte jag det.

Jonas Mäki:
Jag hoppas att Gunn och Safron inte kikat för mycket på Marvel här där allt verkligen hela tiden var tvunget att korspollineras. Alla superhjältar behöver inte vara med i alla filmer, och de rullar jag gillar bäst fokuserar vanligen på en enda, vare sig det är Deadpool, Spider-Man, Captain America, Wonder Woman, Batman eller Peacemaker. Jag vill inte ha Justice League i alla rullar. Men om det här nu leder till att jag kan få en riktigt bra Lobo-film, fler spinoffs på The Suicide Squad-karaktärer, en mer klassisk Superman, något skräckliknande med Swamp Thing och ett fiffigt användande av Jonah Hex - så tror jag det här kan bli hur bra som helst, även om överlämningen (precis som Petter mycket riktigt påpekar) mellan gamla och nya universumet sannerligen känns som en usel dokusåpa just nu.

Olof Westerberg:
Jag blir uppriktigt ledsen om det du skriver stämmer, Mäki. Filmvärldar där lillebror, moster och kusiner ska få egna filmer som hänger ihop i ett intrikat, färglatt och spandexfyllt universum där jag som tittare ska snärjas in och drabbas av "FOMO" för att missa något - det är jag helt förbi. Jag har sagt det förr och lär inte ändra mig på den punkten. Därför har inte heller superhjältefilmer och Marvel/DC, med få undantag, varit ett dugg intressant för mig de senaste dryga tio åren. Undantagen utgörs, förstås, av de titlar Henric nämner. Ingen av dem är några favoritfilmer från min sida, men jag jobbade ändå relativt lätt upp ett sug för att se dem på bio. Jag menar, drama/actionrullar i superhjälteskrud - inte tvärtom, det ser jag hemskt gärna mer av. Jag drömmer till exempel fortfarande om en beckmörk och humorlös, barnförbjuden Batman-film, full av grafiskt våld och paranoia. Men det lär ju knappast ske, framförallt inte i nuvarande reboot-regi.

Redaktionen Resonerar: DC-reeboten ingen efterfrågade
James Gunns HBO-serie Peacemaker var en av fjolårets härligaste överraskningar.

Henric Pettersson:
Jag kan inte beskriva dessa tio år med DC som annat än en sörja. The Batman och Joker som inte varit en del av DC:s filmuniversum har naturligtvis varit två undantag. Vad det gäller universumet är det väl bara The Suicide Squad, Wonder Woman och Zack Snyder's Justice League som bjussat på trevliga stunder, men i övrigt har det varit en tragedi. Med det sagt ser jag glatt på nyheten att James Gunn och Peter Safran tar över rodret. Man kan säga vad man vill om Marvel men deras framgång tror jag till stor del beror på en tydlig plan och det är precis vad DC har saknat. Regissörer och manusförfattare har kommit och gått, Snyder sparkades och framtiden för universumet var extremt suddig. Ibland ska man bara inse när det är dags att kasta in handduken och jag är därför glad över att Gunn och Safran fattat beslutet att börja om på nytt. Liksom i serietidningsvärlden är det naturligt och när situationen inte funkar är det bara bättre att börja om på nytt än att försöka reparera något som uppenbarligen inte går att lagas. James Gunn har ju i och med Guardians of the Galaxy, Peacemaker och The Suicide Squad bevisat att han gärna låter mindre kända karaktärer glänsa och jag tror därför att vi kan få vänja oss vid det framöver. Bra, anser jag. Nu vill jag se Nightwing, Green Arrow, John Constantine, Swamp Thing, Zatanna och många andra göra entré.

Niclas Wallin:
Jag har i ärlighetens namn inte sett mycket sen det haveri som var Suicide Squad 2016. Känslan är att det har varit väldigt många vidöppna mål som resulterat i spektakulära missar. Spontant känner jag ändå att James Gunns intåg blir bra, det verkar ju inte direkt ödslas någon tid på att ruska om i leden heller med tanke på senaste tidens rubriker om inte minst Henry Cavill. Det finns ju hur mycket potential som helst i DC:s material, jag tror och hoppas att James Gunn och Peter Safran kan vara rätt män att styra upp det hela. 

Patrik Severin:
Jag tänker mig att det är svårt att göra det värre. Jag gillar däremot Justice League och föredrar fler hjältar i samma filmer. Det jag inte vill se är origin-berättelser på alla karaktärer. Det är ett av de mest tröttsamma jag vet, att se samma bakgrundsberättelse återberättas för femtionde gången. De får gärna etablera de nya skådespelarna i några filmer innan en Justice League men jag ser fram mot att se en sådan. Jag vill även gärna se fler filmer i stil med Joker. Lite mer fokus på karaktärer och mindre berättelser för att komplettera de större.

Redaktionen Resonerar: DC-reeboten ingen efterfrågade
Gunn förvandlade de bagatellartade seriefigurerna i Guardians of the Galaxy till några av Marvels största hjältar.

Måns Lindman:
Jag har ju tyvärr tröttnat på konceptet superhjältar sedan länge och har därmed oerhört svårt att känna någon större eufori över detta men samtidigt, jag menar varför inte? Det kan ju knappast bli sämre. När något inte fungerar, vilket det uppenbart inte gjort så får man gå tillbaka och identifiera vad som gick snett, lära sig av det och börja om med en bättre strategi. Det finns ju ingen annan väg framåt. Ibland är ett rejält stålbad enda lösningen och det verkar ju vara det man tillämpar här. Riv ut, riv ner och bygg nytt. Ut med allt det gamla infekterade och in med nytt blod. Nya idéer och tankar som inte går i samma trötta hjulspår som man har harvat runt i i åratal nu. Det är ju inte bara jag heller, utan det är fler som är gruvligt trötta på spandex och skall man kunna vända den trenden så måste ju saker förändras i grunden. Ett av de största problemen för mig är att jag inte kan ta det på allvar. Oavsett budget så blir det skolteater för mig och det är väl också därför The Boys är det enda i genren som resonerat väl med min smak. När superhjältar som koncept monteras ner och förlöjligas. När det dukas upp till ett misantropiskt smörgåsbord som jag kan älska med hela mitt blodstänkta hjärta. En parant uppvisning i våld, kön och svineri. Kan man hitta något sådant så är jag game annars så kan jag inte se att en omorganisation där delar av problemet nu sitter i ledningen kommer att locka mig tillbaka. Att man hänger av det vandrande sömnpillret Henry Cavill välkomnar jag dock. Likaså att man vill avveckla snacket om en återkomst för Zack Snyder. Det är också helt rätt. Är det något genren inte behöver mer av så är det slow-motion och fyra timmars speltid. 

Henric:
Helt ärligt tror jag intresset fortfarande är stort. Ta bara Morbius och Venom: Let There Be Carnage till exempel. Båda floppade stenhårt men jämför man med kritiserade Marvel-filmer som exempelvis Eternals tjänade Disney in rejält med stålar. Jag fattar om man tänker att en stor skara inte har bra koll på hjältarna eller vilket universum de tillhör, men likväl visar ju intäkterna att majoriteten av serietidningsfilmerna som ingår i ett universum går bättre. Att The Batman och Joker (som inte ingår i några universum) tjänade in rejäla mängder pengar är ju såklart begripligt med tanke på vilka ikoniska karaktär som filmerna handlar om.

Petter:
Att ens behöva fråga om "någon bryr sig" är ju lite som att fråga om någon där ute blir blöt av att bada, hehe. Serietidningsfilmerna är precis lika stora idag som de någonsin varit vilket är själva huvudorsaken till varför Warner/DC vägrar vänta med en fullkomlig total-reform inom deras filmuniversum, utan kickar de gamla och letar nytt, direkt. Det som däremot känns så pajigt här enligt mig är att allting görs publikt, mycket på Twitter. Varför inte sköta allt det här bakomn kulisserna, med kontraktsbaserad munkavle under de kommande två åren för att sen gå ut med planerna för framtiden och ny casting?

Redaktionen Resonerar: DC-reeboten ingen efterfrågade
Matt Reeves version av Batman är väl den enda delen av dagens DCEU som kommer att leva vidare.

Måns:
Det är väl inget som görs bakom kulisserna längre. Allt skall vara publikt, hashtaggat, livesänt och helt transparent. Det förväntas av alla företag, om de inte vill bli offentligt attackerade och review-bombade. Det ligger i tiden att all smutsig byk tvättas till allmän åskådan och skulle det smygas runt i lönndom så blir det ramaskri och publik sågning när det uppdagas och det är en badwill som inget företag vill råka ut för idag. Det kan leda till allt från cancelling till rena upplopp och hatkampanjer på sociala medier. Oerhört svårt att återhämta sig från. Ett företag i nöjesbranschen kanske tror att det äger rätten till sin egen produkt eller sitt varumärke men så är det inte längre. Nu ägs det av alla med ett internetkonto. 

Jonas:
Genren drar in hysteriska pengar, som Petter säger - såklart. Detta är så viktigt att ta med sig. Marvel-rullarna må ha ändrat karaktär något alldeles oerhört, men populära är de. Jag ska inte sticka under stol med att jag faktiskt drömmer om en reboot där med, något som inte kommer hända av just den anledningen som du tar upp; de är sjukt populära. Jag kan inte för mitt liv begriupa varför folk kikar på allt Marvel-skräp Disney+ spottar ur sig idag, och ska villigt erkänna att jag betydligt hellre kollar på de för ofta opolerade DC-rullarna som åtminstone inte känns utformade främst för barn. Och just det där med lite vuxnare produktioner är ju Gunns forte, så jag förblir positiv.

Petter:
Pengarna som Doctor Strange 2, Black Panther 2 samt Black Adam spelat in säger allt. Detta är fortfarande världens absolut hetaste filmgenre. Med marginal. Om det är nåt i allt detta jag ser fram emot så är det en ordentligt påkostad, snordyr, mörk och barnförbjuden Green Arrow-film.

Conny:
Att fler av oss hoppas på något kommande bra får man väl ändå se som åtminstone lite hoppfullt och optimistiskt. För i slutändan är väl det allt vi vill, ha bra filmer. Det kanske inte för att vi helt plötsligt blir intresserade av superhjälte-genren igen, eller omvärderar allt eller börjar skrika "Detta var ett genidrag DC" men som nämnts tidigare, Gunn är ju duktig med dom där kanske mer okända hjältarna. I mitt tycke är ju både Guardians of the Galaxy och Peacemaker bland det bättre vi fått. Så, för att skina lite glatt ljus på hela den här sopan; kommer det ut en riktigt, riktigt bra rulle kanske inte det är en seger. Men det är åtminstone en bra film. Med tanke på hur mycket mediokert man får uppleva inom all underhållning för att äntligen få spela, se, lyssna, beröras av något riktigt bra så kan ju åtminstone något träffa rätt. Och då kanske det är värt det? Jag vet inte.  Jag blir bara glad om jag får något riktigt bra, eller åtminstone ett gäng saker som är "lite mer än okej." Så kom igen nu DC och Gunn. Nu har allt att bevisa. Ge oss bra rullar. För i slutändan kommer det vara det enda som räknas, för mig.

Hur känner du för den kommande rebooten av DC Films?



Loading next content