Svenska
Gamereactor
recensioner
Mortal Kombat 11

Mortal Kombat 11: Aftermath

Med tre nya karaktärer och ett nytt singleplayerläge vill Netherrealm Studios skaka nytt liv i Mortal Kombat 11. Vi har kollat in om seriens första riktiga expansion håller måttet...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Jag tror att av alla spektakulära gästfigurer som varit med i Mortal Kombat-serien genom åren, så skulle jag nog ändå säga att Robocop är den jag personligen gillar allra bäst. För min egen del har det därför varit den gamle Detroit-snuten Murphy som lockat överlägset mest med Aftermath, som dock såklart innehåller en hel del annat.

Och det ska man kunna begära när man köper en expansion för 399 kronor. Det är inte långt ifrån vad hela Mortal Kombat 11 kostade som nytt, och grundspelet krävs dessutom för detta. Så är det värt pengarna då? Det är något jag inte kan ge ett helt enkelt svar på, men tänkte i alla fall försöka. Det beror helt enkelt på vilken slags spelare du är.

Mortal Kombat 11
Robocop spelas återigen av av Peter Weller.
Detta är en annons:

Det stora dragplåstret med Aftermath-expansionen, som för övrigt är den första riktigt stora expansionen till Mortal Kombat-serien någonsin, är en helt ny singleplayerkampanj. Normalt skulle det vara något jag i princip bara fnyser åt. Fighting mot datorkontrollerade motståndare i fightingspel är något jag anser saknar nerv. Hela grejen med fighting är ju att försöka läsa av sin motståndare, finta dem och hålla sig iskall i pressade situationer. Allt detta går förlorat mot datorn som varken går på fintar, blir stressad eller begriper mina mind-games.

Men Mortal Kombat är inte som andra fightingspel. Här är singleplayer så väl utbyggt, att jag rekommenderat folk att köpa del elva enbart för att spela storyn. Så underhållande är det faktiskt. Det är som att bli inslungad i en påkostad kungfu-film och det är varierat, genomtänkt och bjuder på en riktig sammanhängande berättelse med påkostade mellansekvenser. Och det är exakt detta vi får även i Aftermath.

HQ

Här tar storyn vid där Mortal Kombat 11 slutar, och jag tänkte försöka hålla det så spoiler-fritt som möjligt. Berättelsen kretsar i alla fall kring Shang Tsung som har ett viktigt meddelande till Liu Kang och Raiden, och tvingar trojkan att bilda en ohelig allians. Det blir upploppet till en i runda slängar fyra timmar lång historia fylld av tidsresor där karaktärer vi inte såg så mycket av i originalberättelsen får chansen att vara i fokus - och Shang Tsung själv stjäl hela showen. Han spelas nämligen av Cary-Hiroyuki Tagawa som var Shang Tsung i den klassiska Mortal Kombat-filmen från mitten av 90-talet, och han är otroligt bra i rollen.

Detta är en annons:

I slutändan är de fyra timmarna det tar att spela igenom Mortal Kombat: Aftermath väldigt underhållande, men det krävs att du verkligen är intresserad av seriens singleplayer för att det ska motivera prislappen. Lyckligtvis ingår som sagt Robocop (Auto-9!), och han är fenomenal att spela med. Här snackar vi en klassisk projektilkaraktär av det slag som fullkomligen kan låsa fast en sämre motståndare i ena hörnet med, medan denne bombas sönder och samman.

Två andra karaktärer medföljer också, nämligen Fujin och Sheeva. Förstnämnda är en mindre känd figur ur serien som inte varit med sedan Mortal Kombat: Armageddon släpptes år 2006. Här är han en väldigt snabb och lite strykkänslig slagskämpe som definitivt kräver en del träning för att bemästras, där han bland annat kan springa i luften och slunga besvärliga tornados. Jag förmodar att trogna Mortal Kombat-fans är de som är mest glada över att Fujin är tillbaka, och de lär också vara de som spelar honom mest.

Mortal Kombat 11
Friendship är tillbaka i Mortal Kombat 11, men de ingår ävenutan Aftermath, som tyvärr är tomt på innehåll.

Sheeva däremot handlar om råstyrka och är en karaktär din motståndare inte vill vara nära, men som är svår att undkomma tack vare hennes teleporterande. Hon har många fiffiga combos att ta till som gör hutlöst mycket skada, samt den i mitt tycke roligaste Fatalityn i det nya gänget. Mer då?

Det finns faktiskt en hel del till, men märkligt nog är allt det gratis. Det inkluderar återkomsten av de förnedrande Friendship-avsluten på matcherna, nya banor (inte minst favoriten Dead Pool), fler Fatalitys och med mera. Detta är dock alltså inte en del av paketet för 399 kronor och kan därför rimligen heller inte räknas med i recensionen, även om Netherrealm Studios och Warner ska ha beröm för att de fortsätter lägga till nytt innehåll på detta vis.

Men i slutändan är priset, eller kanske snarare bristen på innehåll i förhållande till priset, det största problemet med Aftermath. Tre nya karaktärer och en story på fyra timmar är bra, men kanske 250-300 kronor bra. Inte 400 kronor. För den som bara vill spela mot sina vänner är det 133 kronor per karaktär, och det håller inte riktigt. Kort sagt gillar jag både storyn och de nya karaktärerna, men känner att priset hamnat så snett att det tyvärr märkbart drar ned betyget.

HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Robocop är ljuvlig, välskriven ny story, suveränt röstskådespel, Fujin och Sheeva rockar
-
Alldeles för lite för pengarna
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
Mortal Kombat 11: AftermathScore

Mortal Kombat 11: Aftermath

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Med tre nya karaktärer och ett nytt singleplayerläge vill Netherrealm Studios skaka nytt liv i Mortal Kombat 11. Vi har kollat in om seriens första riktiga expansion håller måttet...

7
Mortal Kombat 11 - SwitchScore

Mortal Kombat 11 - Switch

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Mortal Kombat 11 släpptes nyligen till PC, Playstation 4 och Xbox One - men faktum är att det även finns till Nintendos hybridkonsol. Nu har vi kollat in om det håller måttet...



Loading next content