Svenska
Gamereactor
recensioner
The Office Quest

The Office Quest

Livet som enkel kontorsarbetare i ett storföretag kan vara tristessen personifierad. Rym och gör något kul istället i The Office Quest...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

För min egen del är det få saker som slår ett riktigt bra peka/klicka-spel av klassiskt snitt. Att verkligen få sitta ner och leta lösningar, tänka utanför lådan och prova sig fram. Spel där det aldrig blir stressigt och inget kan göras på fel sätt så jag råkar missa en massa som jag sedan inte får göra om.

HQ

Men för att det ska bli riktigt bra, behövs ett schysst tema. Allt från piratliv i Monkey Island till mer jordnära mysterier i Thimbleweed Park eller snaskigt snusk i Leisure Suit Larry funkar, eller som i The Office Quest - kontorstristess. Spelet släpptes till Iphone för tre år sedan, till PC för två år sedan och kom till Switch förra året, men föll mellan stolarna då det helt enkelt fanns hetare titlar att fokusera på. Nu har det även lanserats till Xbox One och eftersom utvecklarna skickade oss en kod, och med tanke på att det är en stendöd period i spelvärlden, hade vi ingen bra orsak att inte kolla in detta närmare.

The Office Quest
Sitt inte och lata dig! Jobba!

Grundpremissen är alltså att du arbetar på kontor med ett riktigt monotont och själadödande jobb. Minsta försök att ta rast eller lämna arbetsplatsen leder snabbt till en utskällning. Jobba din latmask! Som för att verkligen understryka hur trist livet är, är även grafiken fyra nyanser av brunt. Det tar inte lång tid innan jag också vill iväg mot nya mål lika mycket som huvudpersonen, men att göra det är lättare sagt än gjort.

Chefen vill att du ska arbeta och att smita förbi dennes småpåvar är lättare sagt än gjort. Du får helt enkelt komma på hur du ska ta dig vidare, och det är just där jag snabbt fastnar för detta äventyr. Den där känslan av att ingen håller min hand, ingen förklarar vad jag ska göra för att komma vidare och jag ställs inför pussel och utmaningar utan några som helst instruktioner om vad jag förväntas utföra.

Detta är en annons:
The Office Quest
Det drivs friskt med livet i storföretag.

För att inte göra spelet alltför dystopiskt, är allt inramat av en lättsamt och mycket charmig design, som lyckas med konststycket att berätta så mycket med små medel. I rask takt knäcker jag kassaskåpskoder, brygger udda hipsterkaffe, letar toalettrullar, samlar mynt, träffar vänner och gör de mest märkliga saker för att ta mig vidare.

The Officie Quest är inget svårt peka/klicka-spel, men det har onekligen sina långsökta stunder där jag dels undrar hur det är fatt med utvecklarna som tänkt ut detta, samt dels undrar hur i helaste Hälsingland jag ska göra för att komma vidare. Ingen gång under det kanske tre-fyra timmar långa äventyret behövde jag fuska med Youtube för att lösa problemen, men jag kunde absolut fastna en kvart på något enstaka ställe.

The Office Quest
Fiskare som kommunicerar med emojis. Kanske lite VHS-gympa kan distrahera dem?
Detta är en annons:

Just det där med att jag får komma på allt själv är den stora behållningen. Svaren kan ofta finnas i bakgrunden på banorna eller kräva att jag studera något ingående samt tänker utanför den så kallade låda. Här finns flera absolut ljuvliga lösningar som fick mig att dra på mungiporna rejält och humorn känns hela tiden både varm och träffsäker, som de mobilchattande fiskarna jag stöter på i mitten av storyn.

Allt är dock inte frid och fröjd, utan den här genren är som bäst med tryckkänslig skärm eller mus, och Xbox One har som bekant ingetdera. Jag tycker inte utvecklarna lyckats överföra precisionen särskilt väl till analogspaken som därför känns hattig. Det leder till flera felklick som skänker onödig frustration. Dessutom upplever jag att vissa objekt är för nära varandra och ibland kan det vara svårt att gå vidare då ett föremål är så nära skärmbytet att spelet envisas med att tro att jag nog vill klicka på det obskyra föremålet för femte gången snarare än gå vidare.

The Office Quest
Nope, vi tröttnar aldrig på pisspauser.

Utöver detta finns en och annan onödig transportsträcka där jag måste gå väldigt mycket fram och tillbaka (värst är ventilationstrummorna i kapitel två), det drar ner tempot i ett redan mycket långsamt spel. Jag vill även nämna en möjligen lite märklig punkt som jag är osäker på om den hamnar på plus eller minus, och det är spelets Achievements. Det finns totalt 17 och du kommer ta alla på en genomspelning, vilket som ovan nämnt tar dryga tre timmar. Vips har du 1000 poäng. Om du är Achievements-jägare, är det ju rent guld, men om du vill att det ska vara en utmaning så hittar du inget av det här.

Men sammantaget vill jag ändå rekommendera The Office Quest. Kanske i synnerhet till PC och Switch tack vare bättre kontrollmöjligheter. Men oavsett detta, så snackar vi en ljuvlig äventyrskaramell som kommer få dig att må riktigt bra och vid flera tillfällen överraska med fiffig humor, smarta pussel och roliga utmaningar.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Ljuvlig humor, bra pussel, roliga utmaningar, klassisk peka/klicka, härlig design
-
Bristfällig precision, onödiga transportsträckor
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
The Office QuestScore

The Office Quest

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Livet som enkel kontorsarbetare i ett storföretag kan vara tristessen personifierad. Rym och gör något kul istället i The Office Quest...



Loading next content