Svenska
Gamereactor
recensioner
Last Day Alive

Last Day Alive

Gamereactor har tråkats ut av ännu ett mikroköps-proppat gratisspel som liksom skriker till spelaren att han/hon ska pula in riktiga slantar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Zombies är hett just nu. Så hett att det bränner i nävarna varje gång jag surfar in på Appstore på min Iphone 8 Plus och ser alla de nya zombiefyllda actiontitlarna som rullat ut sedan jag senast besökte Apples välfyllda spelgarderob. Jag recenserade ju autorunner-titeln Into the Dead 2 förrförra veckan och nu är det alltså dags för mer bärbara fick-zombies. Den här gången stavas titeln Last Day Alive och här har utvecklarna My Com blandat friskt mellan olika manér, genrer och upplägg. Den största delen av det här spelet fungerar lite som ett ljuspistolspel, fast utan pistol. Figuren man styr heter Michael, har tjusig kondommössa och skäggstubb samt älskar att panga vrålande zombier för allt vad skinnpajen håller för. Han lever såklart i en postapokalyptisk framtid där allt hopp gått förlorat och varenda liten stadsdel invaderats av levande döda.

HQ
Last Day Alive
Storyn är hopplöst usel men presentationen och de animerade stillbilderna känns retromysigt fräscha, på något motsägelsefullt sätt.

För att överleva krävs det vapen och en himla massa enträget hamrande på avtryckarknappen. Det krävs även en hel del resurshantering eftersom Last Day Alive till viss del också är ett sim-spel där det går ut på att konstruera en bas, odla grödor och spannmål för att mata sig själv och sina medhjälpare. Allt är knutet till ett loot/mikroköps-system som precis som så många andra gånger när det kommer till just Ios-spel förstör hela upplevelsen.

Last Day Alive
En del av Last Day Alive handlar om resurshantering och om att sköta ett litet samhälle av rutinerade överlevare.

Det finns absolut kvaliteter i Last Day Alive. Presentationen är riktigt fin och den grundläggande skjut-mekaniken är strålande. Visst är det lite väl begränsande att inte kunna röra på Mike där han står i sin fina mössa och skjuter för brinnande livet, men å andra sidan känns siktet, rekylen och hur kulorna träffar de stönande döingarna så pass tillfredsställande att jag kommer på mig själv med att flina, konstant. Likt en byfåne. Men flinet byts snabb ut mot en surmulen min som indikerar maximal mängd irritation eftersom det här spelet, precis som så många andra, verkligen skriker "köp dyra prylar in-game och gör utvecklarna rika" lång väg.

Detta är en annons:
Last Day AliveLast Day Alive
"Öppna pluskan nu! Köp, om du ska kunna avancera i spelet. Köp nu! Köp litte... Nu! Köp! Köp nu då. Kom igen, köööp! KÖÖÖÖÖÖP!!!!"

Efter en dryg halvtimme stannar spelet liksom upp och allt börjar kretsa kring dryga väntetider på att kunna uppgradera vapen och utrustning samt vänta på att kunna utöka sin bas, det vill säga om du inte pular in riktiga pengar. Detsamma gäller "player versus player"-aspekten av Last Day Alive som också hade varit mycket mer njutbar om My Com hade begärt en tia för skiten och sen låst upp allt innehåll. Nu förvandlas detta istället till en polerad frustrationsfest som jag helt enkelt inte har någon lust att rekommendera.

Last Day Alive
Spelkänslan när man pangar levande döda är verkligen klockren även om det inte går att styra Michael.

Grafiken är snygg, dock, även om det finns mer avancerade spel till Ios. Ljudet är det inte heller något fel på och laddningstiderna är chockartat korta. Last Day Alive förblir dock ännu ett av de där giriga, giriga spelen till formatet som gör att jag tappar sugen för att spela på min Iphone. Epic Games visade verkligen vägen med Fortnite till formatet och jag hoppas nu innerligt att andra, mindre, studios använder deras titel som mall i framtiden. För detta går bara inte...

Detta är en annons:
04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Snygg grafik, grym presentation, klockren spelmekanik
-
Begränsat och styrt, urusel story som kopierar The Walking Dead, The Last of Us och DayZ, halva spelet låst bakom betalväggar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Last Day AliveScore

Last Day Alive

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Gamereactor har tråkats ut av ännu ett mikroköps-proppat gratisspel som liksom skriker till spelaren att han/hon ska pula in riktiga slantar...



Loading next content