Svenska
Gamereactor
recensioner
MX vs ATV Untamed

MX vs ATV Untamed

Gänget bakom klassiska Motocross Madness släpper ännu ett racingspel dedikerat till leran, dammet och de tighta läderoverallerna, häng med på en strapatsrik lek med döden, fast i spelsoffan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Rainbow Studios kan det här med motorfordon och terräng. För ungefär tio år sedan knåpade de ihop det smått briljanta Motocross Madness för Microsofts räkning och sedan dess har det bara fortsatt. Det har blivit otaliga spel med motorcross-cyklar, fyrhjulingar och det mesta andra som kan färdras över och genom terräng, nu har Rainbow Studios valt att samla allt på ett ställe. Det Rainbow Studios alltid har varit bra på är att ge oss möjligheten att uppleva den smått dödsföraktade sysselsättningen att slunga sig ut från ett gigantiskt hopp och vifta vilt med vad som nu sticker ut från kroppen.

Att dra på sig ett skinnställ, ge sig ut i vildmarken, karva djupa fåror i den och samtidigt bli nersprutad med löjliga mängder lera är inget som en helt vanlig människa med vettet i behåll ger sig i kast med. Man måste vara en gnutta galen för att ställa upp på sådant. För att vi inte ska behöva inhandla dyra fordon för att sedan bryta varenda ben i kroppen har Rainbow Studios gett oss MX vs ATV: Untamed. Här handlar det om att bli kung av terrängen i flera olika discipliner. Allt från minimoto, motocross, enduro och fyrhjuliga motorcyklar, till bunnys, pickuper och till och med bigfoots.

Huvuddelen i MX vs ATV Untamed torde onekligen vara karriärläget. Här får man tävla i olika former av terrängmisshandel tills man står som den ensamme mästaren högst upp på pallen. Under sin resa kommer man att få delta i turneringar med allt från inomhustävlingar i arenor där man ska slutföra ett visst antal lopp, renodlade stuntuppvisningar och flera former av terrängnavigation där man bäst man vill ska ta sig mellan olika punkter på banan. Det finns en ganska hyfsad variation i spelsätt och möjligheter man får att spruta lera på sina motståndare. Olika turneringar har olika inriktningar på tävlingsform och ofta är det även ett specifikt fordon som ska användas.

Vanliga motorcrosscyklar och fyrhjulingar är helt klart det roligaste i spelet med fullt godkänd fordonsfysik och ett upplägg som gör att jag med nostalgi i sinnet minns de gamla tiderna i Motocross Madness. När man dock sätter sig i någon av de otaliga bilfordonen är det dock en betydligt mer restrektiv och tråkigare upplevelse. Vad som egentligen skiljer dem åt är olika längd och bredd. Vissa har kortare avstånd mellan fram och bakaxeln och därmed får man en helt annan upplevelse.

Detta är en annons:

Ju kortare längd desto sämre beter sig fordonet generellt sett, och egentligen är det bara de vanliga pickuperna som är underhållande att köra. Speciellt illa är det när man klättrar in i monstertrucks och leker rövare på smala stigar med andra monstertruckar. Det knuffas, gruffas och uppstår mängder av fysikproblem vid kollisioner där de gigantiska bilarna skuttar och studsar lite hur som helst.

Ett annat irritationsmoment är det faktum att fordonen inte kan rulla runt, flippa eller göra volter. Visst är det inte ett viktigt spelmoment, men när man tar ett hopp helt fel, bara för att se fordonet räta upp sig lite korrekt och sedan landa lite klumpigt och slarvigt. Det känns därmed som att fysikmotorn är bristfällig och saknar dynmik när man inte tillåter fordonen att följa fysikens lagar på ens ett hyfsat logiskt sätt. Förutom detta känns dock MX vs ATV Untamed som ett helt klart godkänt spel med en hel del racing för pengarna och massor av variation, även om det inte alltid är av det bra slaget.

Det känns inte som att det har hänt speciellt mycket under de tio år som har gått sedan Motocross Madness. Även om jag är medveten om att man inte kan ta genren hur långt som helst, ser jag hur Motorstorm gör vissa saker, och sedan hur samma saker görs i Rainbow Studios spel, då är det inte svårt att inse att det finns förbättringar att göra. Grafiskt ser det fullt godkänt ut utan att briljera, men ljudmässigt känns det både platt och lite stelt. För den som har gillat tidigare delar i Rainbow Studios terrängracing borde detta vara ett självklart köp, man vet helt enkelt vad man får.

MX vs ATV UntamedMX vs ATV UntamedMX vs ATV UntamedMX vs ATV Untamed
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Massor av banor, stunts och fordon, mycket variation
-
Bitvis dålig fysik, dåligt ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • Gamer-Pontus
    Ett racespel med Motocross och coola bilar brukar locka mig men detta spel var inte det jag hoppats på, men det är roligt och häftigt att spela... 5/10

Relaterade texter

MX vs ATV UntamedScore

MX vs ATV Untamed

RECENSION. Skrivet av Jesper Karlsson

Gänget bakom klassiska Motocross Madness släpper ännu ett racingspel dedikerat till leran, dammet och grovgruset



Loading next content