Svenska
Gamereactor
recensioner
MotoGP 07

MotoGP 07

Moto GP återvänder än en gång med en full säsong full av vansinniga farter, vurpor och klurig kurvtagning

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Förra årets upplaga av Moto GP på Xbox 360 var ett tekniskt hopplöst hafsverk som mest lämnade en bitter bismak. Grafiska effekter saknades, flärden och fartkänslan från de tidigare spelen fanns inte riktigt på plats, och det kändes inte ens som en konvertering av ett gammalt spel, utan mer som ett halvfärdigt sådant. På vissa punkter var det faktiskt tekniskt sämre än sin föregångare på den gamla Xboxen. Men det var då, gamla synder är förlåtna och personligen blickar jag hellre framåt än bakåt.

Åreta upplaga handlar om yta och flärd, det är något som Climax står för. Med ett snyggare menysystem, en bättre presentation och våldsamt mycket bättre spelgrafik satsar Climax på att leverera en mer trovärdig inramning av själva Moto GP-spektaklet. På gridden innan loppet fylls skärmen med digital paraplydamer, tekniker som samtalar med förare som vinkar in i kameran, precis som man ser på TV. Efter ett lopp får man se glada topp tre förare som påhejas av teamkamraterna i målfållan.

Menyerna är snyggare och laddningstiderna är matate med statistik som ska försöka få oss att glömma att de fortfarande är för långa. Dessa små tillägg till spelet må ge det en mer sammanhängande inramning, men tillför tyvärr inget till det ursprungliga konceptet. Ute på banan är det som sagt snyggare än någonsin, inte bara grafiken i sig som är betydligt bättre, banorna är numera även utsmyckade med flygplan som flyger över banan, betydligt mer publik, pariserhjul och annat lullull. Med andra ord ser det inte längre ut som att man åker motorcykel ute i en total obebyggd ödemark.

Precis som vanligt innehåller Moto GP 07 årets ordinarie förare, stall och banor, inga överraskningar där. Bredvid den verklighetsbaserade Moto GP-cirkusen finns för tredje gången även Extreme mode med. Extreme mode är en fiktiv företeelse där fiktiva förare gör samma sak som sina Moto GP-motsvarigheter, men på vanliga avstängda stadsgator istället. Innehållsmässigt är det alltså, återigen, samma sak som tidigare. Onlineläget är stabilt och innehåller nu även möjligheten att satsa sin cykel i ett lopp, där förloraren helt enkelt förlorar sin älskade skrevraket.

Detta är en annons:

Som alltid är Moto GP 07 ett underhållande racingspel. Jag gillar personligen såväl spelkontrollen och fysiken, även om fartkänslan vid låga hastigheter inte existerar, är det desto bättre när man vrider på för fullt. Nytt för i år är att cyklarna är lite känsligare och kan numera wobbla eller "fishtaila" med bakhjulet om man får en dålig utgång ur en kurva. Dessutom kan för mycket gaspådrag ge en oönskad stegringseffekt. Detta är något som må se kul på skärmen, men som gör att man i slutändan förlorar lite tid varje gång det händer. Den försiktige föraren vet dock hur man ska undvika dessa två företeelser.

Jag gillar den nya inramningen, känslan, grafiken, banorna och det mesta i Moto GP 07. Som vanligt. Men som vanligt är det nästan inget som är nytt alls. Det är faktiskt bara yta som gäller den här gången, och nu börjar det bli ganska enformigt. Moto GP-serien behöver lite friskt blod för att inte falla i totalt förfall. Säga vad man vill om de flesta sportspel med årliga uppdateringar, men de brukar faktiskt ha betydligt fler nyheter än vad Moto GP har haft de senaste åren. Är man sugen på ett gediget racingspel är Moto GP 07 ett lysande val för fartknarkaren. Den som har spelat Moto GP tidigare vet precis vad som finnas att hämta i årets version.

Personligen undrar jag vad det kommer att bli av Moto GP-serien. Climax studio i Brighton som hela tiden har utvecklat serien är numera uppköpta av Disney och ingår i Disneys nya storsatsning på spelbranschen. Även om det kommer att produceras racingspel i fortstättningen, ägs licensen av THQ, vilket betyder att det inte lär tillverkas fler Moto GP-spel i Brighton på ett tag.

Kanske är detta slutet för den populära spelserien, kanske kommer THQ att ge uppdraget till en annan utvecklingsstudio. Italienska Milestone har profilerat sig som antagligen världens främsta utvecklare av motorcykel-racingspel, och har producerat de gamla Superbike-spelen för EA, och jobbar numera Capcoms version av Moto GP, som inte ska förväxlas med detta spel. Vi får vänta och se, men vad som än händer med Moto GP, vill jag att det ska bli mer än vad det har varit de senaste åren.

Detta är en annons:
MotoGP 07MotoGP 07MotoGP 07MotoGP 07
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Snygg grafik, bra ljud, välgjord motorcykelfysik, massor av innehåll
-
Inget nytt under solen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

MotoGP 07Score

MotoGP 07

RECENSION. Skrivet av Jesper Karlsson

Moto GP återvänder än en gång med en full säsong full av vansinniga farter, vurpor och klurig kurvtagning...

Moto GP 07

Moto GP 07

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Jesper Karlsson

Det är snart dags att återigen dra på sig det slitna gamla skinnstället för att gränsla ett kubikmonster värd namnet, Moto GP återvänder med nyfunnen kraft



Loading next content