Svenska
Gamereactor
recensioner
Sega Rally

Sega Rally

Sega har äntligen återvänt till spelhistoriens roligaste rallyskogar och Gamereactors racingtokige chefredaktör är imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

På det sätt som Sega misshandlat Sonic de sex senaste åren är det svårt att begripa att det skulle finnas någon kompetens kvar inom företaget överhuvud-taget. Men med jämna mellanrum slår Sega till, utanför den sockersöta plattformsplaneten där Sonic huserar, men sällan med den där härliga retrodoften.

Doften av gamla saker är oftast ljuv. Det luktar sådär mysigt inbott, aningen unket men ändå inte så mycket att det blir otrevligt. Jag brukar smyga upp på vinden ibland och bara lukta på mina gamla jättelådor proppade med magasinerade retrokonsoler och gamla kultspel. Det nya Sega Rally doftar underbart. Ny plast, nytt grus, men gammal lackfärg, gamla däck och samma gamla ursköna körkänsla Sega Rally är en remake av det gamla originalet på samma gång som det inte är det.

Segas nyskapade brittiska Racing Studio har skapat ett tjugotal banor som alla innehåller detaljer, kurvor eller andra mindre omedelbara referenspunkter från banorna i det tolv år gamla Saturn-spelet.

För en inbiten, väderbiten och rallybiten racingräv som undertecknad (som håller Sega Rally-originalet som tidernas absolut främsta racingspel) är detta såklart en underbar mix av retrodoftande innehåll iklätt en ursnygg ny kostym, utan att för den skull enbart leva på gamla meriter.

Detta är en annons:

Det första som slår mig då jag sätter mig bakom ratten på samma urcoola Lancia Delta HF Integrale som jag gjorde för tolv år sedan, är hur noggranna Sega varit med att återskapa exakt samma mästerliga körkänsla som det första spelet innehöll. Bilarna är sladdriga, aningen nervösa, hysteriskt överstyrda och går såklart oerhört brett.

Det går också sanslöst snabbt, hela tiden. Sega Rally är ett arkadspel på gamla arkadpremisser där allt handlar om reflexer. I direkt jämförelse med exempelvis Colin McRae: Dirt är denna racing bredare, snabbare och betydligt mer orealistisk, trots att Dirt också sorteras som arkadracing.

Banorna är 30 till antalet och indelade i fem olika typer av miljöer. Den första av dessa heter "Safari" och är dragna genom stekhet savann och är de banorna som starkast hyllar Sega Rally-originalet. Underlaget är hårt packad sand, banorna är ruskigt snabba och relativt breda. Roligast är den tredje Safari-sträckan.

Alpine-banorna är alla tre formgivna för att påminna om den andra banan från originalspelet. Underlaget är lera, asfalt och på den tredje sträckan även snö. Här gäller det att vara noga med att inte åka för brett eftersom banorna är förrädiska och hårnålarna många. Att svischa fram bakom ratten på en WRC-trimmad Impreza WRX STi är ingen lek om man gör det på någon av de "Tropical"-sträckorna i Sega Rally. Ofta smalnar vägen av, och vissa delar består av blöt lera vilket innebär att man måste vara noga med att välja rätt spår.

Detta är en annons:

De två sista världsdelarna där man tävlar i Sega Rally heter "Arctic" och "Canyon". Snöbanorna i Sega Rally är några av de lättaste banorna i spelet, och de snyggaste. Sträcka tre är täckt av ett underbart norrsken och det ser ut som om Sega skulle ha hämtat design-inspiration från norra Sverige. "Kiruna, Kiruna, Kiiiiruuuuunaaaaaaaa!" gormar Mäki.

De svåraste banorna i Sega Rally är tveklöst Canyon-banorna som trots sin väl tilltagna bredd är så pass utmanande att jag vid flera gånger funderade på att spränga redaktionens testmaskiner med hjälp av en enorm, hemmabyggd bomb. Här är det mycket viktigt att välja rätt spår och inte hamna bakom klungan av motståndarbilar eftersom ens egen kärra då bara får harva i sönderkörd, spårig lera.

En av många saker som Sega gjort väldigt bra i Sega Rally är den grafiska biten som är toppmodern och proppad av häftiga effekter, men ändå är fylld till bredden av samma härliga, visuella känsla som det första spelet innehöll. Arbetet med att designa ett nytt spel som till stor del ser ut som ett gammalt har varit omfattande och här har den relativt nybildade studion gjort ett beundransvärt arbete. Sega Rally ser sådär nostalgidrypande karikatyraktigt ut med pastellfärger, starka kontraster och allmänt överdriven estetik.

En av de största detaljerna som det snackats mycket om på förhand är det påverkningsbara underlaget och hur det sedan påverkar bilarnas framfart och de egna tiderna. Detta fungerar förvånansvärt väl och tillför en ny dimension till rallygenren, som tidigare saknats. På vissa av sträckorna i Sega Rally är det av yttersta vikt att man håller sig i framkant av klungan och väljer sitt spår med omsorg.

Hamnar man i en uppkörd ränna av lervälling tappar man snabbt fart och blir då skoningslöst omkörd av samtliga fem motståndarbilar. Därmed kommer vi också in på det enda egentliga minuset som jag kan komma på angående Sega Rally, nämligen svårighetsgraden.

Jag är vanligtvis inte den som gnäller på svåra racingspel (snarare tvärtom) och har efter en hel del träning inga problem idag att vinna varje lopp i Sega Rally. Men för de som köper det här spelet för lite omedelbar arkadracing och inte planerar att plöja ned lika mycket tid och träning som jag gjort, är svårighetsgraden både ett och två snäpp för hög.

I övrigt, trots ett par mindre minuspunkter, är detta ett av Segas bästa spel på flera år och en lika smaskigt retrodoftande och beroendeframkallande nyversion som Outrun 2. Om du redan tröttnat på Colin McRae: Dirt och söker efter mer grovkornig grusracing är Sega Rally det perfekta spelet för dig.

Sega RallySega RallySega RallySega Rally
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underbar körkänsla, varierande banor, superläcker grafik, grymt snabbt
-
Aningen för få banor, lite väl svårt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Jonas Mäki
Jag kan inte särskilt mycket om vare sig rally eller annan motorsport. Och jag spelar därmed rätt lite racingspel. Nästa inga alls, faktiskt. Men att få återigen uppleva världens roligaste rallymiljöer i en underbart underhållande nyversion av Segas original har gjort mig till en rallyräv de senaste veckorna, om ändå en oseriös och konstant fnittrande sådan. Sega Rally är verkligen så roligt och alla de som gillade Outrun 2 kommer att dyrka det här spelet. 9/10

Medlemsrecensioner

  • ovesmedberg
    Fartfylld racing med 6 stycken bilar, kofångare mot kofångare! Sega Rally är ett snyggt spel rent grafiskt vare sig man vansinneskör bland snö,... 7/10
  • Rally Calle
    Ett rally spel som skiljer sig helt från de flesta andra som är mer inriktade på simulator kännslan. Jag brukar personligen inte tycka om arcade... 9/10
  • johan1279
    Nu kommer även Sega rally till psp, och de lyckades värkligen bra med denna. Det finns bilar i tre olika klasser; första är typ moderna rally... 8/10

Relaterade texter

Sega RallyScore

Sega Rally

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Sega har äntligen återvänt till spelhistoriens roligaste rallyskogar i nyversionen av det kultklassiska Sega Rally



Loading next content