Svenska
Gamereactor
recensioner
Blood Bowl III

Blood Bowl III

Patrik har blivit sparkad, söndersågad, lurad av domare, påhoppad av fotbollsfans och allmänt trakasserad av getmän i denna tredje iteration av Warhammer-världens mest blodiga sport...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Blood Bowl III är en fantasy-tolkning av amerikansk fotboll med (som namnet naturligtvis antyder) en blodig twist. Det baseras på ett figurspel med samma namn och har fått nya regler. Du möts av en sportig meny som påminner lite om andra sportupplevelser som Madden och Fifa. Du får skapa ett lag och sedan välja i vilket läge du sedan fortsätter med. Jag kan tycka att det är lite tråkigt att det saknas många lag. Däremot är jag ändå ganska nöjd med mängden lag vi har i trean. Totalt är det tolv valbara lag. Oavsett om det är normala Orcs eller de mer tåliga Black Orcs finns det något för den som gillar en mer aggressiv spelstil. Vill du ha en mer snabb intensiv match finns Night Elves, Elven Union och Skaven att leka med. Sistnämnda är också rätt bra på att slå ner motståndarna med sina monster.

När det kommer till aggressivt agerande på planen har vi också Chaos Renegades (en blandfraktion) och Chaos Chosen, som med sina stora monster bygger på att pulverisera motståndaren. Jag upplevde att Chaos fraktionerna har det lite tuffare att vinna matcher i trean. Även om de är kraftfulla. Om du inte gillar snabbspringande alver eller stora monster, så finns det alternativ. Vi har människor som är bra på mycket men inte bäst på något. Dvärgar är bra på att försvara och långsamt ta sig till mållinjen. Vi får också möta en blandfraktion av människor som har levande träd, och andra varelser i sitt utbud. Jag gillade en variant på Chaos som specifikt heter Nurgle. Det är lite tentakler, sjukdomar och ruttnande kroppar men jag gillar att stoppa snabba fraktioner och ändå ha lite kraft att trycka mig fram på planen. Lagen kan kalla in unika hemliga vapen ibland vilket skapar en rolig twist på matcherna. Det kan vara fordon eller starka karaktärer som pulveriserar motståndet ett par rundor.

Blood Bowl IIIBlood Bowl III
Det är lätt att se statistik och hitta information om dina karaktärer.

Spelmässigt sker matcherna på en stor gräsplan med rutor. Dina spelare placeras ut som du önskar och motståndaren gör densamma. När matchen sedan startar turas ni om att tackla, fånga bollen, förflytta och mycket annat. Detta är riktigt bra och animationerna är smidigare än tidigare. Jag gillar också att grafiken fått sig en förbättring. Det är inte i klass med storspelen men det är ett kliv uppåt från föregående titel i serien. Dina karaktärer består av olika klasser med olika funktion och förmågor. Klasser avgör precis som i ett rollspel även deras svagheter. En nyhet denna gång är att Agility har blivit mer fokuserat. Agility finns kvar och används för att ducka undan, löpa och fånga bollen. Från den gamla Agility har man även byggt ut en annan förmåga som kallas för Passing. Precis som namnet antyder har du en hög siffra i den förmågan är din karaktär bättre på att passa bollen. Andra förbättringar är att du oftare kan ändra lagfärger och spara formationer till kommande matcher.

Detta är en annons:

Förutom olika förmågor har dina karaktärer ett nivåträd där du kan sätta ut poäng och specialisera den ännu mer. Det är viktigt att göra detta för att karaktärerna ska bli så effektiva i sin roll som möjligt. Dessa kan dö och därför kommer du förmodligen få repetera processen med nya när det sker. I detta finns det en stor kontrast. Datorn är bedrövlig på att skada dig eller vinna. Så fort du sticker lilltån i flerspelarläget blir du brutaliserad. Det tog mig ett tag att få lite grepp om hur jag skulle slå motståndare över Internet. Så vänta dig inget nybörjarvänligt sportlir utan reglerna är komplexa upplägget har en hög inlärningskurva och motståndet över nätet kan vara ruskigt bra. Med det sagt finns det ett rankingsystem och du kommer att hitta ditt lag, din nisch och hur du ska klara av att vinna. Jag blev väldigt underhållen av utmaningen som det bjöds på.

Blood Bowl IIIBlood Bowl IIIBlood Bowl III
Att uppgradera dina spelare är enklare än någonsin, jag föredrar systemet i trean över tvåan.

Jag kan bekräfta att mikrotransaktionerna är väldigt giriga. Du kan utrusta dina spelare med flera olika klädtyper. Varje sådan kostar en speciell valuta du kan köpa för riktiga pengar. Köper du föremål är det ett per karaktär vilket innebär att du snart använt summan du får gratis till en början. Även tärningar och annan kosmetika går att köpa. Jag hade haft färre problem med detta om utbudet från start varit bra. Hade det funnit en bra selektion av kosmetiska förändringar i din garderob som medföljde hade jag inte varit lika besviken. Förvisso är det inte ett fullprisspel men det känns lite när du har under fem gratisalternativ i vissa kategorier och erbjuds köpa på fem till sex sidor av alternativ.

Buggarna har också varit problematiska. De är många, både spelförstörande och mindre farliga. Det kan vara krascher, visuella buggar, omgångar som inte går att passera och menyer som fryser permanent. Detta var även fallet med Blood Bowl 2 vilket utvecklarna fick på fötterna i slutändan. Jag bedömer däremot bara utgåvan jag har testat, och jag sträcker ut en varningens finger om att detta inte är i ett bra skick. Tekniska problem överstiger det som är acceptabelt. Det är fundamentalt trasigt på sina håll. Däremot går det att få stunder där det fungerar väldigt bra. Den tiden underhåller oftast. Det är smidigt att hoppa in i matcher och bara köra när ingenting går sönder. Det smidiga användargränssnittet har bidragit till detta, tack vare att det sett stora kliv i användarvänlighet. I stora drag upplever jag trean något mer mekaniskt-och användarmässigt polerat än tvåan trots sina stora problem.

Detta är en annons:
Blood Bowl IIIBlood Bowl IIIBlood Bowl IIIBlood Bowl III
Valutan går att köpa för redigt med extra pengar, och menyerna väller av föremål du kan köpa för detta.

När det kommer till ljudet finns det inte så mycket att säga. Det gör sitt jobb. Jag hade velat se lite mer ambient ljud. Däremot vill jag argumentera för röstskådespeleriet av kommentatorduon Bob och Jim. Jag älskar dessa två herrar i serien. Det höjer mervärdet något enormt. Komedin landar inte alltid i trean men det passar in med upplägget och sporten. Jag hade även önskat bättre AI och ett mer robust kampanjläge. Kampanjen är mellansekvenser och matcher i rad som tidigare. När datorn inte kunde utmana och kampanjen inte erbjöd tillräcklig variation, tröttnade jag snabbt. Utvecklarna borde kika lite på Starcraft 2 och fundera ut hur de skulle kunna bygga matcher med unika twister och upplägg. Kampanjen får gärna vara lite av pussel att lösa mot orättvisa motståndare. Det finns stor potential att göra något väldigt roligt med materialet och karaktärerna. En spinoff med fokus på solo-spelande hade varit intressant.

I slutändan är detta en blandning av ett bra grundkoncept som slarvas bort med tekniska brister och giriga mikrotransaktionssystem. Det är synd för att uppgraderingarna i animationer, grafik, mekanik och användargränssnitt är märkbara. Jag gillar också hur smidigt användargränssnittet är i jämförelse med föregångaren. Jag kan i slutändan inte rekommendera detta i nuläget. Det återstår att se om trean kan få samma svansång som tvåan fick. Blood Bowl III gör ingen touchdown för mig utan förblir ett projekt under konstruktion. Jag har roligt ibland, men besvikelsen är ett faktum. När det inte fungerar och menyerna visar hur du kan spendera mer pengar, kan jag bara sucka trött. Köp Blood Bowl II: Legendary Edition istället, det håller än idag. Detta behöver mer tid i ugnen.

Blood Bowl IIIBlood Bowl IIIBlood Bowl IIIBlood Bowl III
Warhammer-världen passar perfekt att göra sportspel inuti.
04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Bra röstskådespel, förbättrat användargränssnitt, spelmekaniskt starkt och bra variation på lagen
-
Giriga mikrotransaktioner, stora mängder spelförstörande buggar, få kosmetiska föremål utan mikrotransaktionsvalutan, många frånvarande lag och outnyttjad potential för ensamma spelare
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Blood Bowl IIIScore

Blood Bowl III

RECENSION. Skrivet av Patrik Severin

Patrik har blivit sparkad, söndersågad, lurad av domare, påhoppad av fotbollsfans och allmänt trakasserad av getmän i denna tredje iteration av Warhammer-världens mest blodiga sport...

1
Blood Bowl III släpps i februari

Blood Bowl III släpps i februari

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Nacon och Cyanide Studio meddelar nu när Blood Bowl III har premiär. Enligt ett pressmeddelande får vi veta att spelet släpps den 23:e februari. Vi har även fått en ny...

0
Big Ben utannonserar Blood Bowl III

Big Ben utannonserar Blood Bowl III

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Blood Bowl och Blood Bowl 2 hör inte till de bäst säljande Warhammer-spelen, men de har sina lojala fans och det hjälper ju att de dessutom är underhållande spel som kan...



Loading next content