Svenska
Gamereactor
recensioner
Realms of Ancient War

Realms of Ancient War

Färdig med Torchlight II? Tröttnat på att leta efter ny utrustning i Diablo III? Det må så vara, men Chrille lär aldrig bli så trött att han ser Realms of Ancient War som ett substitut...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Bakom det nästan parodiskt intetsägande namnet Realms of Ancient War döljer sig ett actionrollspel modell hack 'n slash. Således är tempot högt, fienderna många och handlingen nedprioriterad. För egen del har jag förälskat mig i massor av genrens giganter genom åren, kanske allra främst i Diablo och Baldur's Gate: Dark Alliance. Likheterna med dessa subgenrens giganter är dock endast teoretisk. Nästan allting i utförandet av Realms of Ancient War tjänar istället som exempel på dålig design.

Allting börjar ganska traditionellt, med en bakgrundshistoria som bara är marginellt dummare och mindre engagerande än genomsnittet, samt valet mellan tre karaktärer. Vill jag spela som bräcklig magiker, bågbeväpnad tjuv eller deffad krigare? Valet känns enkelt - jag vill tända eld på allt i min väg, alltså faller valet på trollgubben.

Realms of Ancient War
Nog för att det är roligt att hacka kroppsdelar av fientliga varelser så det står härliga till, men alla bra actionrollspel belönar också detta rikligt i form av erfarenhet och prylar. I Realms of Ancient War utdelas i praktiken bara erfarenhet i början av banorna. Fullkomligt vanvettigt.

Mitt äventyr tar sin början på någon form av grådimmig kyrkogård jag sett hundra gånger förr och snart fylls scenen av fantasyfaunans stapelvara: bräckliga odöda med lustig mimik. Till en början är mötet mycket givande. Jag kastar diverse besvärjelser knutna till knappar jag själv valt och de faller ihop i små benhögar, ibland med några guldmynt vid sin sida.

Detta är en annons:

Rätt snart börjar dock striderna kännas extremt enformiga. Jag nås tidigt av ljudet av en achievement som förkunnar att jag dödat 1000 fiender och kan vid det laget räkna upp högst en handfull av dessa som krävt att jag gjort något annat än att smattra på eldbollsknappen och hålla koll på livmätaren. Flera timmar senare står det klart att en strid i Realms of Ancient War aldrig blir mer finessrik än att skjuta tre projektiler, ducka undan från en bossattack och sedan upprepa mönstret.

Realms of Ancient War
Det enskilt mest irriterande momentet är att de flesta fiender låter nästan exakt likadant: ett stönande, brölande läte som upprepas konstant de få sekunder de förblir vid liv.

Bossarna utgör förresten det främsta exemplet på hur hutlöst befriat på belöningar spelet är. Första gången jag dunkade ihjäl ett stort monster efter en sömninducerande fight på 50 sekunder och belönades med elva guldmynt, att läggas till min förmögenhet som var flera tusen gånger större, satt jag bara och gapade. Pengar samlas istället in genom att sälja all den enformigt namngivna utrustning som alla typer av standardmonster tappar titt som tätt.

Än dummare är det nivåsystem som nästan helt stryper insamlandet av erfarenhetspoäng så fort karaktären har gått upp i nivå, för att sedan åter ticka på i acceptabel takt så fort man nått nästa område. Vilket innehåller snarlika monster. Jag kan förstå varför man som speldesigner vill ha så pass bra kontroll över karaktärsutvecklingen att man säger "spelarna bör levla en gång per bana", men det kan sannerligen inte vara svårt att se till att detta sker genom spelbalansering. Å andra sidan kräver det att utvecklaren genomlider spelet upprepade gånger under testningen, ett öde jag inte önskar någon.

Detta är en annons:
Realms of Ancient War
Realms of Ancient War
03 Gamereactor Sverige
3 / 10
+
Det finns mycket att döda
-
Saknar nästan belöningar, horribla ljudeffekter, genuint ointressant spelvärld, platt stridssystem
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • dukedoom72
    Nu har jag harvat Raw i ett x antal timmar och är redo att sätta ett betyg. För er som inte vet är Raw alltså ett action rpg i samma stil som... 6/10

Relaterade texter

Realms of Ancient WarScore

Realms of Ancient War

RECENSION. Skrivet av Christofer Olsson

Oavsett hur sönderspelade Diablo III och Torchlight II blir är Realms of Ancient War aldrig ett substitut. Aldrig.Loading next content