Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Razer Phone

Android-hataren Hegevall har smält som smör under tiden som han förälskat sig i gamingjätten Razers första mobiltelefon...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Min relation till Razer har under alla år varit förhållandevis simpel. Innehållslös. Kanske till och med icke-existerande. För även om jag under ett par år körde med en Razer Deathadder till min spel-PC här på redaktionen, har jag egentligen inte tillbringat särskilt mycket tid med varken deras tangenter, lurar eller gaming-laptops. Jag är för gammal för att smyga runt med datorer som skimrar neongrönt och pryds av blinkande orm-emblem, eller med tangentbord som ser ut som en del av inredningen från Rammsteins replokal. Och just därför hoppade jag inte direkt högt av oförfalskad lycka när Razer kontaktade oss med frågan om vi ville recensera deras kommande mobiltelefon. Personligen var jag förhållandevis säker på att det skulle handla om en koreansk noname-enhet med en slapp Razer-logo på. Men oj vad fel jag hade...

HQ

Under de senaste två veckorna har jag lagt min underbara Iphone 8 Plus på hyllan. Jag har använt Razer Phone som min huvudenhet (ja, jag har ibland två telefoner och då inte för att jag anser mig vara dubbelt så viktig utan bara för att den ena knyts till jobb medan den andra bara fylls med bilbilder och videoklipp med katter som spelar synth) och måste säga att jag sällan blivit så förvånad av en produkt som jag faktiskt blivit här. För Razer Phone är grym. Grymt bra. Grymt snygg. Grymt påkostad sett till komponent val och material. Och grymt sexig.

Razer Phone
Designen är snygg, plankad direkt från Nextbit "Robin", ett företag som Razer köpte under fjolåret.

Det första som slog mig när jag för första gången höll telefonen i en av mina bananklase-liknande händer, var hur fenomenalt läcker den verkligen är. Razer köpte under fjolåret konkurrenten Nextbit och har baserat deras första mobil på Nextbit Robin, utan att förändra alldeles för många av de mest grundläggande formaspekterna. Designen har kallats "bakåtsträvande" och "förutsägbar" av flertalet mobiltelefon-experter (har jag sett) medan jag skulle vilja beskriva den som raka motsatsen. Visst är den stilistiskt minimalistisk, enkel och den kantiga formen gör i allra högsta grad att den liknar exempelvis Sonys motsvarigheter, men det är i min värld enbart positivt. Xperia Z5 står sig som en av de snyggaste telefonerna som någonsin släppts, enligt underteckna,d och att Razer kikat både en och 451 900 gånger på den när de formgav sitt första-försök, är sannerligen inget att gnälla över. Tvärtom.

Razer Phone har ett hus av borstat, mattsvart aluminium och ger ett intryck av lyx och elegans. Nog för att den ganska blaffiga orm-fjortiz-logotypen som pryder baksidan fortfarande för tankarna till Decepticons geggiga plåtnyllen i Transformers: The Last Knight, men eftersom Razer haft den goda smaken att åtminstone inte måla ormjävlarna knallgröna, fungerar helhetsintrycket väldigt, väldigt bra. Det ser sobert ut, stilrent. Och i jämförelse med exempelvis Iphone 8 Plus som jag tycker är för rundad, för vek och för feg rent designmässigt - känns Razer Phone istället vass, frän. Även fast det är ett ord som en fyrtioårig farbror absolut inte för använda.

Detta är en annons:
Razer Phone
4000 milliampertimmar i batteritid är sannerligen inget att fnysa åt.

Razer Phone levereras med Android och du som hängt med i mina bloggar här på sidan de senaste åren vet mycket väl att Googles mobila operativsystem vid upprepade tillfällen framkallat våldsamma kräkattacker hos undertecknad, ibland rena raseriutbrott. Detta har dock i stort sett enbart rört den version som Samsung fyllt sina telefoner med och då framförallt versionen som härjade fritt med risig typografi och rörigt upplägg i Samsung Galaxy S6 Edge (som jag körde i ett halvår, ungefär). I Razer Phone fungerar Android mycket bättre, för egen del. Och det ser mer ut som iOS än det jag upplevt tidigare. Bättre sammanhållet rent form/detalj-mässigt och smidigare men en härlig möjlighet till att skräddarsy vissa viktiga funktioner. Jag är dock en genuin iOS-älskare och kommer aldrig sitta i timmar och pilla med betydelselösa bagateller i mitt mobiltelefons-OS, bara för att det går. Men tack vare Sony och deras egen version av Android samt mina veckor med Razer Phone är jag nu av en annan åsikt än tidigare.

Hjärtat (CPU) i denna telefon är en Snapdragon 835 med en Adreno 540 (GPU) som verkligen presterar underbart väl. Razer Phone är en riktig prestandabest, vilket såklart är superviktigt med tanke på att detta är en telefon främst för spel, krävande sådana. Jag har under mina testveckor spelat i stort sett allt på Google Play som är ordentligt hårdvarukrävande och aldrig för en sekund märkt av att telefonen på något sett kroknat på grund av för mycket grafiskt smörj från titlar som Dead Trigger 2, Dirt Xtreme, Galaxy Reavers, NBA Live Mobile, Micro Machines 2017 samt Middle-Earth: Shadow of Mikrotransa... War. Det finns förutom en grymt rapp processor och en fenomenal grafikkrets även åtta GB med arbetsminne i Razer Phone (Iphone X har 3GB) och jag upplever den minst lika rapp som Iphone X som jag också testat under den senaste veckan.

Razer PhoneRazer Phone
Den här telefonen är främst ämnad för spel, och det är den således helt briljant på - också.
Detta är en annons:

Med tanke på att Razer Phone är gjord främst för de som älskar att spela på sin mobiltelefon är det bilden och ljudet som det lagts mest krut på, och här dominerar denna lilla enhet i stort sett allting på mobilmarknaden, även om det är svårt att komma ifrån det faktum att Oled-skärmen i Iphone X är världens just nu bästa telefondisplay, alla kategorier.

Skärmen i Razer Phone är en 5,7-tums IPS-display (LCD) från Igzo (Sharp) som körs i upplösningen 2560 x 1440 med en pixeldensitet på 514 ppi. Detta är både högre upplösning och fler pixlar per tum än i Iphone X och tillsammans med det faktum att Razers display uppdateras 120 gånger per sekund medan Apple och Samsung endast kör sina lurar i 60 Hz, gör en stor/stor skillnad. Att scrolla genom internetsidor eller bara i själva operativsystemet på Razer Phone påminner lite om att släpa pekfingret genom det finaste av smör. Det bara glider, flyter, rinner längs med scrollriktningen och ger en kvalitetskänsla som jag anser att exempelvis Samsungs telefoner alltid, alltid saknat. Utöver det erbjuder skärmen fantastisk skärpa, otroligt fina färger samt en djup, solid svärta som stundtals känns Oled-aktigt bra. Överlag är detta en superb display, helt enkelt. Som överträffar den i exempelvis Iphone 8 Plus ganska ordentligt.

En annan aspekt här som krossar allt motstånd är ljudkvaliteten. För Razer är världens enda telefon som levereras med THX 2-klassificering samt Dolby Atmos-stöd. Båda dessa "certifieringar" är löjliga så in i Norden, egentligen, eftersom en liten pannkakstunn smartphone knappast kan leverera någon slags Atmos- eller THX-upplevelse men om man bortser från att två högtalare på fyra millimeter vardera inte kan simulera takkanaler i en vildsint 9.2-ljudmix, handlar det i grund och botten om en telefon som låter som en mindre bluetooth-högtalare. Eller som en förhållandevis medioker ljudlimpa. I direkt jämförelse med exempelvis Iphone X eller Samsung Galaxy Note 8S är Razer Phone galaxer bättre. Ofantligt mycket bättre. Det enda kruxet här är att Razer beslutat sig för att helt enkelt utesluta allt vad "hörlursingång" heter. Du kan helt enkelt inte stoppa in hörlurar i denna smartphone. Åtminstone inte om de inte är trådlösa och drivs via bluetooth.

Razer Phone
Ljudet som denna lilla grunka skjuter ur sig påminner om det som du får ut ur en mindre (men riktigt bra) Bluetooth-högtalare.

Snygg design, lyxiga materialval, härlig ergonomi, superb display, fantastiskt prestanda och brutalt bra ljud. Men batteriet då? Batteritiden i den här telefonen är det bästa av allt. För här slungar sig Razer upp till toppen av mobilvärldens främsta gällande just batteritid och från att ha laddat min Iphone varje natt, laddar jag nu min Razer var annan natt, något som till en början kändes makabert. Razer har pulat in ett stort batteri (såklart) som öser på i 4000 mAh medan exempelvis Iphone X pallar cirka 2700 mAh. Det är stor skillnad, det. Såklart. Och här måste Apple nu verkligen ta ett stort kliv framåt inför nästa generation Iphones.

Razer Phone är en trumf. Helt enkelt... Visst, det saknas faktiskt hörlursuttag och kamerorna är faktiskt inte särskilt imponerande (fungerar som kamerorna i Iphone 6S, skulle jag säga) men allt annat regerar i denna sotsvarta smartphone och jag lyfter på hatten för folket bakom den där neongröna ormlogotypen och slår fast att detta är min nya favorittelefon.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Urläcker design, kvalitativa material och ytor, klockren skärm som körs i 120 Hz, fantastisk processor, brutalt bra ljudkvalitet, makalös batteritid
-
Medioker kamera, saknar hörlursuttag
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Razer Phone

Razer Phone

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Android-hataren Hegevall har smält som smör under tiden som han förälskat sig i gamingjätten Razers första mobiltelefon...



Loading next content