Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Postal 4 - No Regerts

Postal 4: No Regerts

Världens överlägset mest utskällda spelserie är snart tillbaka och inför premiären av Postal 4 har Niclas provspelat förhandsversionen...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

En minut. En enda ynklig minut. Så lång tid tog det innan det första bajsskämtet var ett faktum och tonen för den här märkliga kreationen sattes. För så fortsätter det nämligen, skämten är på lägre nivå än Glocalnet och de står som spön i backen från första stund. Jag hade på förhand inga som helst förväntningar på Postal 4: No Regerts. Att tidigare delar varit mer eller mindre värdelösa är att uttrycka sig lindrigt och ribban är därmed så pass lågt satt att den praktiskt taget ligger direkt på marken. Tyvärr är det också där den stannar.

HQ
Postal 4 - No RegertsPostal 4 - No Regerts
Permobilen är din bästa vän om du vill utforska Edensin. Det är nämligen det enda fordon du kan köra.

Jag får ta mig an rollen som The Postal Dude och det är samme herre som i föregångarna. Han är något av en psykopat som gillar våld, obscena skämt, knark, och kan bäst beskrivas som en hybrid mellan Hugh Hefner och Hunter S. Thompson, som troligtvis dragit kokain och andra substanser sedan nappflaskan. Han älskar som sagt knark men funderar ibland på att sluta, bara för att sekunden senare komma fram till att det är en bättre idé att köpa mer knark i stället och den logiken går ju inte att ifrågasätta förstås. Spelet börjar på en måndag och fortsätter sedan med tisdag, onsdag, torsdag och slutligen fredag. Det allra första man får göra i spelet är att söka jobb då vår osympatiske huvudpersons bil blivit stulen och han har dåligt med pengar. Så hur löser man det på bästa sätt? Jo man letar upp en kartongbit och en tuschpenna och skriver en skylt där man då krafsar ner till exempel att man är villig att arbeta i utbyte mot sexuella tjänster, såklart. Han är uppenbarligen oerhört nöjd med sin idé och jag styr honom därefter vidare in till den fiktiva (som tur är) staden Edensin där jag tillbringar första kvarten med att fråga alla jag möter om de kanske är intresserade av lite manligt umgänge av den intimare sorten.

Det går förvånansvärt nog inget vidare men jag låter mig inte nedslås och råkar sedan fråga en polis om han vill få sin åderpåle polerad mot betalning. Där och då hade det ju varit helt befogat att arrestera mig men polisen blir bara lite tjurig och hänvisar till arbetsförmedlingen. Det är inte på något vis tal om någon vanlig arbetsförmedling heller, man möts av en snuskig, tunnhårig gubbe som väger några pannor för mycket, svär som en borstbindare och slänger ur sig opassande sexuella kommentarer och ordvitsar i varenda replik. Man får dock ge honom lite beröm då han faktiskt löser jobb åt en omedelbart. Han kräver dock att få hälften av det man tjänar i provision. Det rör ju sig inte direkt om några ingenjörsjobb eller dylikt heller utan vad sägs om att rensa ut massiva bajshögar från stadens avlopp? Det är exakt så roligt som det låter och i den här stilen löper det sedan på och vår käre protagonist fortsätter dra dåliga skämt i tid och otid och utför mer eller mindre absurda ärenden i den extremt bisarra lilla staden.

Postal 4 - No Regerts
Joe Exotics okända tvillingbror huserar uppenbarligen här och han verkar också gilla... Katter.?
Detta är en annons:

Grafiken är kort och gott usel och pinsamt daterad, det finns inget bättre sätt att beskriva den på. Karaktärerna har inget som helst minspel och ser ofta oproportionerliga ut. Vissa byggnader skulle kunna vara designade i Paint och det ökenlandskap det ska föreställa är innehållslöst och tråkigt. Spelet befinner sig fortfarande i Early access och är alltjämt en alfa-version, det får man förstås ta viss hänsyn till men det har det trots allt gjort nu i över 1,5 år och det ser inte ut att ha skett några större under sedan dess Det är lite snyggare än sina föregångare men det är ytterst marginellt. Det finns ett flertal titlar till exempelvis Playstation 2 som är snyggare än detta.

Postal 4 - No Regerts
Han ser oerhört ledsen ut och det kan man ju trots allt förstå med tanke på hans situation.

Spelmekaniken är i bästa fall funktionell, för det allra mesta är den slö, oprecis och buggig. Det är med andra ord väldigt frustrerande att styra den knarkande psykopaten. Det finns en del bilar i Edensin men dessa går inte att köra, så man får nöja sig med permobiler som finns utplacerade lite här och var. Inte heller det är särskilt smidigt men det är åtminstone bättre än att gå, för det går nämligen inte att sprinta heller så vår hjälte släpar sig mestadels fram likt en funktionshindrad sengångare i den lilla öppna världen som erbjuds. Kan man urinera på sina offer fortfarande? Ja, det kan man. Kan man fortfarande trycka upp sitt automatvapen i prutten på en katt och använda den som ljuddämpare? Självklart, det vore inte Postal annars hur bisarrt det än låter.

Invånarna i Edensin har heller inte mycket att komma med, den artificiella intelligensen är i princip helt obefintlig. De driver mest runt slumpmässigt och planlöst som maneter och verkar ha fallit offer för någon sorts kollektiv lobotomi. Deras ansiktsuttryck är tomma och uttryckslösa. Det finns inte minsta förnimmelse till själ och de har i bästa fall tre repliker som de upprepar oengagerat varje gång man gör misstaget att interagera med någon.
Det låter inte särskilt bra heller, det skulle inte förvåna mig om vissa ljudeffekter spelats in med den inbyggda mikrofonen på en genomsnittlig laptop. Hugger man huvudet av någon med exempelvis en spade så pumpar det ut en massa blod, men det låter mer som om offret kissar ner sig våldsamt. Vapnen låter bara platta och trötta och jag är rätt säker på att jag har ägt leksakspistoler med knallpulver som låtit mer verkliga.

Detta är en annons:
Postal 4 - No RegertsPostal 4 - No RegertsPostal 4 - No Regerts
Vapen finns lite här och var i den öppna världen och kan användas till bland annat våld eller till att skyffla groteska mängder bajs.

Det är ju såklart inte meningen att man ska ta Postal 4 på allvar överhuvudtaget och jag hade kunnat ha överseende med mycket om det bara varit bättre utfört. Allting från grafik till manus är av absolut lägsta kvalitet och för att citera huvudpersonen själv när han står med spaden djupt in i en av många bajshögar: "that's a lot of shit". Det må fortfarande vara i Early access och det läggs fortfarande till funktioner och buggfixar men att det alltjämt är så hopplöst dåligt efter nästan två år gör att det blir svårt att tro att det färdiga spelet kommer vara särskilt mycket bättre. That's a lot of shit - kunde inte sagt det bättre själv faktiskt.

Postal 4 - No Regerts
The Postal Dude som han kallas är förstås stilrent klädd och utför här en vulgär parningsdans.

Relaterade texter

Postal 4: No RegertsScore

Postal 4: No Regerts

RECENSION. Skrivet av Måns Lindman

Måns har skyfflat skit och kissat på det mesta i det som utvecklarna själva kallar "den riktiga uppföljaren till tidernas sämsta spel"...

Postal 4: No Regerts

Postal 4: No Regerts

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Niclas Wallin

En minut. En enda ynklig minut. Så lång tid tog det innan det första bajsskämtet var ett faktum och tonen för den här märkliga kreationen sattes. För så fortsätter det...Loading next content