Svenska
Gamereactor
artiklar
Pokémon Sword/Shield

Pokémon: Let's Go vs Pokémon Sword/Shield

Efter en smärre evighets väntan finns två Pokémonrollspel nu äntligen på Nintendos huvudhårdvara. Nu när dessa hunnit göra sig bekväma i sina nya hem har Johan utrett vilket äventyr som blev bäst...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Efter år av Pokémonrollspel exklusivt på bärbara maskiner tog de nu klivet över till Nintendos huvudhårdvara. För snart 2 år sedan släpptes Pokémon: Let's Go Pikachu/Let's Go Eevee som tog element från Pokemon Go och bakade in dem i Pokémon Yellow. Bara året därpå släppte Ninetndo och Game Freak Pokémon Sword/Shield som lät oss ströva fritt omkring på den nya Galarregion och bekanta oss med hela nya fickmonster. Det var två väldigt olika typer av Pokémonupplevelser och frågan är vilket av dessa två äventyr som står sig bäst: En nytolkning av en tidlös klassiker eller vårt första möte med den nya åttonde generationen?

Pokémon Sword/Shield

[1] Innovation
Pokémonspelen har aldrig varit kända för banbrytande idéer. Serien har alltid vetat vad som gör rollspelen så bra och byggt vidare på sin robusta grund, men till Switch valde utvecklarna att skaka om en del. Let's Go introducerade en rad nya funktioner, på gott och ont. Pokémon strövade omkring längs Kantos slätter, dina kompanjoner kunde alla komma ut ur Pokébollarna och om de var tillräckligt stora kunde dessa agera transportmedel, vilket fick världen att kännas mer levande. Men striderna hade till stor del plockats bort för att ersättas av ett fångstsystem så väl som ett EXP-system som liknar det populära mobilspelet till mångas förtret. Det var flera intressanta såväl som kontroversiella drag som förnyade en serie som länge stått och trampat på samma ställe, vilket resulterade i en nyskapande tolkning av ett 20 år gammalt spel.

Det var dock allt för lättillgängligt och många hoppades på att Pokémon Sword/Sheild skulle korrigera problemen med Let's Go och ingjuta en ny era för spelserien. Nu lider visserligen även det senaste äventyret av en allt för låg svårighetsgrad men det finns nya element som Pokémon-fans sannerligen uppskattar. Det nya vilda området med en fri kamera och stora vida landskap är precis det serien alltid saknat och just det en debut på Switch behövde. Lägg därtill välfyllda arenor, dynamiskt väder, Dynamaxing med sammarbetsbataljer och så har du en redig lista innovationer som verkligen demonstrerade övergången till ny hårdvara för serien. Visserligen revolutionerade inte Pokémon Sword/Shield franchisen tillräckligt väl då allt för mycket var återvunnit, inte bara från de tidiga rollspelsäventyren utan även från Pokémon Let's Go. Men dessa förändringar som implementerats tar dock spelserien i en mer uppskattad riktning än de remaken gjorde och således går Pokémon Sword/Shield segrande ur denna första rond.
[Vinnare: Pokémon Sword/Shield]

Detta är en annons:

[2] Spelvärlden
Alla älskar de första Pokémonspelen. Kanto var så otroligt mäktigt att resa igenom och dess nostalgikänsla är närmast oslagbar; mysiga Pallet Town, livfulla Celadon City, och smått obehagliga Lavender Town. Pokémon Let's Go lyckas dessvärre aldrig att återskapa samma känsla riktigt. Den skalenlig kopia av Kanto från Pokémon Yellow är extremt mysig och charmig men allt känns så litet. Pokémon Sword/Shields nya stora städer vibrerar av liv och den öppna ytan men vilda Pokémon är precis det som fans efterfrågat. Visst är resan mer linjär än vad den var i under Kanto och jag saknar även pusselelementen från grottor och Team Rockets högkvarter, men Galars mer öppna och vida miljöer är precis den riktning serien behövde och fängslar mig i större utsträckning än nostalgin.
[Vinnare: Pokémon Sword/Shield]

[3] Musiken
Pokémonspelen har alltid haft otroligt härliga ljudspår. Mycket av det sound som förknippas med serien lever vidare än idag i Sword/Shield. De nya låtarna är unika för äventyret men låter ändå precis som Pokémon ska. Pokémon: Let's go genomsyras istället av nostalgikänsla med orkesterversioner av de ikoniska låtarna som alla kan sjunga med till. Det båda står sig väl på egen hand men det moderna liv Let's Go gett till de klassiska låtarna är vassare än soundtracket som finns i Sword/Shield.
[Vinnare: Pokémon: Let's Go Pikachu/Let's Go Eevee]

[4] Grafiken
Båda dessa spel har sett drastiska förändringar mot spelen innan Switch-eran. Med klivit bort från Nintendos bärbara maskiner följde ett visuellt lyft med men besvikelsen var trots det ett faktum när Sword/Shields texturer såg ut att var hämtade från Gamecube. Let's Go är långt ifrån spelkonsolens vackraste spel, men det var ett stort steg i rätt riktning för serien. När Pokémon Sword och Shield sedan släpptes var det istället ett kliv bakåt. Miljöerna var platta, animationerna var stela samt livlösa, och mycket var återanvänt från tidigare bärbara spel. Let's Go genomsyras även av sistnämnda men är ändå visuellt så mycket mer behagligt att titta på och spela att det är omöjligt att kora en annan vinnare i denna rond.
[Vinnare: Pokémon: Let's Go Pikachu/Let's Go Eevee]

Pokémon Sword/Shield
Detta är en annons:

[5] Omspelningsvärdet
Det har alltid funnits många anledningar att dyka in i Pokémon efter att elit 4 hade besegrats. Det mest självklara är Pokédexet. I de första spelen, så väl som i Let's Go, finns de klassiska 150 originalmonster att samla och bygga ditt drömlag med men i nyversionen till Switch finns det nu även mega-evolutioner och nya Alona-former av monstren. Lägg därtill ikoniska legendariska Pokémon att fånga, massvis med samlarobjekt samt klassiska karaktärer i form av såväl Blue som Red att slåss mot och du kan enkelt spendera 100 timmar i Kanto.

Men Sword/Shield är långt ifrån sämre. Istället för endast 150 Pokémon fanns det över 400 att fånga när det först begav sig, en siffra som fortsätta att växa med det ständigt utvidgade Pokédexet. Nintendo har även regelbundet online-turneringar, speciella raid-battles och nytt nedladdningsbart material i form av nya världar, karaktärer och Pokémon för att hålla spelbasen levande. Visserligen saknas samma starka nostalgiska flörtar som får mig att vilja återbesöka i Kanto, men i och med mängden Pokémon samt det nedladdningsbara materialet är det svårt att inte kora Sword/Shield som vinnare i denna kategori.
[Vinnare: Pokémon Sword/Shield]

Vinnare: Pokémon Sword/Shield
Dessa två är egentligen rätt olika spel med väldigt jämnt underhållningsvärde, vad du föredrar beror på din spelstil. Jag hade förvisso mer kul med Pokémon: Let's Go Pikachu/Let's Go Eevee men ställer jag ner nostalgibrillorna och kastar undan besvikelsen efter genomspelningen av Sword/Shield så hittar man ett mer välfyllt rollspel med bättre idéer och bättre underhåll. Således kniper Sword och Shield titeln som bästa Pokémonspel till Switch i denna tävling.

Du har väl inte missat de andra delarna:
Tekken vs Soul Calibur VI
Forza Motorsport 7 vs Gran Turismo Sport
Rogue One: A Star Wars Story vs Solo: A Star Wars Story
Avengers vs Justice League
Horizon: Zero Dawn vs Red Dead Redemption 2
Playerunknown's Battlegrounds vs Call of Duty: Blackout
The Witcher 3 vs Red Dead Redemption 2
Destiny 2 vs Monster Hunter: World
Far Cry 4 vs Far Cry 5
The Last of Us vs God of War
Spider-Man: Homecoming vs Spider-Man 2
Rainbow Six: Siege vs Overwatch
Detroit: Become Human vs Heavy Rain
Tekken 7 vs Injustice 2
Captain America: Civil War vs Avengers: Infinity War
Playerunknown's Battlegrounds vs Fortnite: Battle Royale
Watch Dogs 2 vs Assassin's Creed Origins
Starcraft II vs Halo Wars 2
The Witcher 3: Wild Hunt vs Fallout 4
Half-Life vs Halo
Super Mario Galaxy vs Super Mario Odyssey
Captain America vs Wonder Woman
Vikings vs Game of Thrones
Zelda: Ocarina of Time vs Breath of the Wild
Avengers: Infinity War vs Avengers: Endgame
Assetto Corsa Competizione vs Project Cars 2
eFootball PES 2020 vs FIFA 20
Ghost Recon: Breakpoint vs Gears 5
Zelda: Link's Awakening vs Zelda: Breath of the Wild
Lejonkungen (1994) vs Lejonkungen (2019)
Fallout 4 vs The Outer Worlds
CS: GO vs Valorant
Animal Crossing: New Horizons vs Stardew Valley
Resident Evil 2 Remake vs Resident Evil 3 (2020)

Relaterade texter

8
Pokémon Sword/Shield - Isle of ArmorScore

Pokémon Sword/Shield - Isle of Armor

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Så har den första riktiga expansionen släppts till Pokémon Sword/Shield och fickmonsterjägaren Jonas Mäki har besökt nya ön Isle of Armor...

0
Pokémon Sword/Shield uppdaterat

Pokémon Sword/Shield uppdaterat

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Nintendo tycks ha haft bråda dagar före jul. Nyss lanserades en uppdatering till Super Smash Bros Ultimate och nu laddar de även på med Pokémon Sword/Shield. Det har...

0
GRTV spelar Pokémon: Crown Tundra

GRTV spelar Pokémon: Crown Tundra

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Du vet hur det fungerar vid det här laget. Varje dag klockan 16:00 drar vi igång något som vi valt att döpa till Gamereactor Live där skribenter från hela vårt 14 länder...



Loading next content