Svenska
Gamereactor
artiklar

Playstation 5 och Xbox Series X - år två

Första året för de nya konsolerna är avklarat, men vad väntar oss egentligen under deras andra år på marknaden?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Härom veckan firade först Xbox Series S och X ett år sedan lanseringen, vilket följdes av Playstation 5 kort därefter. Det har vi redan skrivit om både i artiklar om bloggar, och det har ju onekligen varit ett spännande år med tanke på pandemin och den fullkomligen brutala uppsjö av förseningar detta fört med sig. Men! Det är ju i slutändan sådant som redan har varit. Hur ser det ut om vi blickar ett år framåt för Playstation 5 och Xbox Series S/X?

Det har jag givetvis inget svar på, men spekulera är ju alltid kul och med det sagt tänkte jag nu försöka berätta ungefär hur jag tror att vi kommer summera år konsolernas andra år - som alltså inte är att samma sak som kalenderåret 2022. Jag tar dem i bokstavsordning, så Playstation 5 först.

Playstation 5 och Xbox Series X - år två
Denna trojka fyllde nyligen ett år, vilket vi uppmärksammat i både artiklar och bloggar.

Microsoft drabbades som bekant stenhårt av Halo Infinite-förseningen förra året som gjorde att de lanserade en ny konsol nästan helt utan några nya spel till. Sony å sin sida drabbades värre under andra halvåret 2021, och som en följd av detta har hösten varit och förblir i princip tom från Sony. Det gör å andra sidan att våren kommer bli våldsamt fin, för redan i februari är det dags för Horizon Forbidden West.

Detta är en annons:

Jag personligen tycker att Guerrilla Games tävlar med Insomniac om att vara Sonys bästa grafiker (ja, jag rankar dem före Naughty Dog) och som vi sett av allehanda förtittar, trailers och screenshots så kommer det här vara en seriös kandidat till att kunna kallas generationens snyggaste spel. Redan månaden efter smäller det till igen då Gran Turismo 7 har premiär. Polyphony Digital och Sony har varit förvånansvärt lågmälda om det nya racingspelet, men jag tror inte man ska läsa in överdrivet mycket i det och hype-maskineriet lär dra igång på alla cylindrar (passande liknelse i detta fall) ungefär samtidigt som dikten Nyårsklockan på skansen lästs färdigt.

Playstation 5 och Xbox Series X - år två
Gran Turismo 7 kommer till både Playstation 4 och 5, och släpps efter en större försening i mars 2022.

Under våren nalkas dessutom samlingen Uncharted: Legacy of Thieves Collection, vilket lär få en hel del uppmärksamhet eftersom det blir seriens officiella PC-debut. Dessutom kommer Ghostwire: Tokyo, vilket liksom Deathloop är en Bethesda-titel, och sammantaget ser det ut att bli en otroligt späckad vår för Sonys del. Dessutom kommer God of War: Ragnarök under året, men det skulle jag tro hör till den andra halvan.

Utöver detta borde det komma någon större utannonsering, gissningsvis på The Game Awards med premiär under 2022. Sony brukar dock arbeta med ganska långa startsträckor till sina titlar, och jag tror därför att det bara blir ett spel med kort startsträcka utöver de ovan uppräknade som kommer 2022 (jag talar uteslutande om storspel, mindre spel kommer givetvis utannonseras och släppas).

Detta är en annons:

Det betyder dock inte att det inte blir fler exklusiviteter. Sony har en väldigt tydlig strategi att skaffa sig tidsexklusiva tredjepartsspel denna generation såsom exempelvis släppta Deathloop samt kommande Forspoken, Final Fantasy XVI, Ghostwire Tokyo och Star Wars: Knights of the Old Republic. Det ryktas om att detta är något de arbetat vidare med och det har bland annat snackats om tidsexklusivitet på nästa Bioshock. Ironiskt nog fanns ganska goda källor på att de även försökte få Starfield tidsexklusivt till Playstation 5, vilket kan varit en av flera bidragande orsaker till att Microsoft köpte upp hela Bethesda.

Playstation 5 och Xbox Series X - år två
Ghostwire Tokyo är ett av många tidsexklusiva tredjepartsspel Sony har på gång under nästa år.

Samtliga ovan uppräknade tredjepartsspel kommer nog inte nästa år (Star Wars ligger sämst till), men en rimlig gissning är att det även finns något nytt sådant Playstation 5-tidsexklusivt som kommer utannonseras och släppas antingen under The Game Awards eller till våren. Till detta tycker jag det verkar sannolikt att del två av Final Fantasy VII: Remake får premiär under 2022. Dessutom har det länge snackats om att Sony vill ha ett eget svar på Xbox Game Pass. Många av er brukar kommentera något i stil med att "de har redan Playstation Now faktiskt", men det är verkligen inte samma sak mer än vid en första anblick. Den som försöker lansera en filmtjänst idag till premiumpris med i princip uteslutande gamla rullar och runt fem tillskott i månaden, skulle slaktas omgående i konkurrensen med Netflix, HBO Max och Disney+. Så ser det ut även för Playstation Now i förhållande till Xbox Game Pass.

Att Sony flitigt sneglar på Xbox Game Pass för att se hur den fungerar och presterar, är självklart. Men jag är inte säker på att deras eventuella svar bara handlar om spel. Det har istället funnits tecken på att de kan vilja komplettera en egen tjänst med musik och film också i något slags paket. Det låter rätt rimligt ändå och eftersom Sony inte har någon egen traditionell filmtjänst för streaming, kan jag tänka mig att kombinationen av spel och film är något de vill försöka sig på.

Playstation 5 och Xbox Series X - år två
I Polen har Sony redan inlett tester med ett videopass till Playstation 5.

Precis som Sony kommer få en extra fin vår tack vare sina förseningar, får Microsoft ett extra fint avslut på 2021 som ett direkt resultat av att Halo Infinite sköts upp och nu kommer nästa månad. Infinite är såklart ett enormt projekt och tillsammans med Forza Horizon 5 lär de fortsätta att vara viktiga under lång tid framöver. Båda spelen lär få nytt material under vårkanten och vara självklara del av Xbox-strategin.

Microsoft har i dagsläget gott om egna titlar utannonserade, däribland Everwild, Fable, Project: Mara, Perfect Dark, State of Decay 3, The Outer Worlds 2 och The Elder Scrolls VI. Men jag tror inget av dessa kommer ha premiär under 2022, utan först 2023 och i en del fall ännu senare. Det betyder dock inte att det kommer saknas spel, även om det är ganska tomt på bekräftade titlar.

Senua's Saga: Hellblade II var det första somt utannonserades till Xbox Series X, och presenterades redan 2019. Jag får erkänna att jag trodde det därmed skulle släppas under 2020 eller 2021, men så har det som bekant inte blivit. Däremot är det rimligen dags under 2022, och förhoppningsvis behöver vi heller inte vänta särskilt länge på det. Rollspelsmästarna Obsidians kommande Avowed är också en sådan där mystisk titel som liksom försvann efter utannonseringen. Det har dock nämnts nu och då och platsannonser samt insiders skvallrar om att de hunnit ganska långt in på denna Elder Scrolls-utmanare som jag därmed tror ligger bra till för 2022.

Playstation 5 och Xbox Series X - år två
Forza Motorsport utannonserades innan Forza Horizon 5, men vi har inte hört mycket om det. Sannolikt är det premiärdags 2022.

Ett annat spel som rimligen borde komma nästa år är Forza Motorsport. Det kommer visserligen vara gott om liv i Forza Horizon 5 vid det laget (ni som är bekanta med serien vet såklart att de är oerhört bra på att supporta sina kreationer), men Motorsport är en helt annan typ av banracing för en annan publik som jag inte tror att Microsoft är villiga att låta Sony regera för länge med Gran Turismo 7. Redfall är också planerat att släppas under 2022 och utvecklas av Arcane Studios. Det är en helt ny spelserie och krig mot vampyrer i nordöstra USA. Eftersom vi hittills bara fått se en förrenderad trailer, är det svårt att veta vad vi ska hoppas på, men det är onekligen en begåvad studio och konceptet verkar åtminstone på pappret vara intressant.

Till sist har vi Microsofts kronjuvel, vilket såklart är Bethesdas Starfield. Det kommer om knappt ett år från nu och företrädare för studion har sagt att vi inte behöver frukta förseningar. Att Bethesdas första nya spelserie på över 25 år kommer få uppmärksamhet är självklart och när det kommer till att kombinera oerhört mycket innehåll och stora världar med skyhöga produktionsvärden - är det faktiskt få som slår dem på fingrarna.

Playstation 5 och Xbox Series X - år två
Det enskilt största dragplåstret för Microsoft under 2022 är Bethesdas Starfield, vilket blir första egna spelet studion släpper för Microsofts räkning efter uppköpet.

Andra titlar som skulle kunna tänkas vara aktuella för 2022 är svenska Avalanche kommande Contraband, svenska MachineGames nästa Wolfenstein och Gears 6 känns väl inte helt orimligt med tanke på att det nästa år gått tre år sedan Gears 5 lanserades. Att alla skulle släppas verkar dock osannolikt, men ett av dem känns ändå ganska rimligt. Jag tror i övrigt att det blir relativt få utannonseringar av nya storspel nästa år, helt enkelt för att Microsoft behöver komma ikapp sig själva lite. Redan allt de har utannonserat räcker för att fylla en E3-presskonferens med spel och nyheter.

Microsoft arbetar också med tredjepart på tidsexklusiviteter, men inte riktigt i samma omfattning som Sony och på generellt lite mindre titlar. Dels har vi ovan nämnda Contraband samt dels att de filar på ett fantasy-spel med IO Interactive. Till detta kommer CrossfireX som utvecklas av Remedy (singleplayer) och Smilegate (multiplayer), vilket förmodligen blir årets första exklusiva Xbox-spel, och under våren kommer även Stalker 2: Heart of Chernobyl samt senare Ark 2.

Playstation 5 och Xbox Series X - år två
Xbox Game Pass kommer byggas ut rejält under 2022 när det äntligen är dags för ett högre tillflöde av Xbox Game Studios-titlar.

En anledning till att Microsoft inte arbetar lika hårt med tredjepart är förmodligen Xbox Game Pass, eftersom de vill att alla spel ska finnas där från dag ett. Det ökar antalet spelare rejält, men riskerar samtidigt att göra det mindre hett till andra format ett eller två år senare när "alla" redan har spelat det. Just Xbox Game Pass lär vara något de fortsätter dra på stort under 2022, och eftersom de har fler heta titlar på gång än 2021, blir det också ett större tillflöde till tjänsten. Sannolikt fortsätter de även med tredjepartssamarbeten som Outriders och Back 4 Blood.

Och med det avrundar jag min spekulation om det andra spelåret för Playstation 5 och Xbox Series S/X, med en sista notis om att båda tyvärr lär förbli svåra att få tag på under hela 2022. Gott om spel lär det bli i alla fall och sammantaget tycker jag nästa att det finns fog för att påstå att det är ungefär nu som nästa generation startar på riktigt.



Loading next content