Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Pixel 8 Pro

Vi har kollat in årets upplaga av Googles värsting inom Pixel-familjen, där mjukvarujätten och Android-ägaren framför allt hypat sina AI-funktioner...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Min bekantskap med Pixel-telefoner började långt innan mobilserien lanserades här i Skandinavien, och jag hade både flera Nexus-mobiler och tablets innan jag skaffade de första Pixel-mobilerna. Känslan av en helt ren Android har alltid lockat (ett av de stora försäljningargumenten), och hårdvaran har generellt erbjudit väldigt mycket för pengarna.

HQ

Följaktligen har Pixel 7 Pro varit min mobil under ett års tid och jag har därför väldigt lätt att omedelbart notera vilka förändringar som gjorts av både mjukvara och hårdvara. Google själva har varit oerhört självsäkra inför lanseringen av Pixel 8 Pro och menar att de nu tagit ett sjumilakliv, något det ska visa sig att de faktiskt har viss täckning för. Men allt är inte bättre och det första intrycket när jag packade upp mobilen var faktiskt något av en besvikelse. Den nya mobilen känns nämligen klumpigare än sin föregångare trots att den är marginellt mindre (vi talar om knappa millimeter), och jag skyller framför allt på kamerans utformning samt det faktum att skärmen här är helt platt. Båda dessa brister ger dock andra fördelar såklart och i synnerhet den plana skärmen ger betydligt färre feltryck från kanterna.

Lyckligtvis så kommer mitt initiala, lätt negativa omdöme snabbt på skam, för det här är ett stabilare bygge än Pixel 7 Pro och känns härligt gedigen. Skärmen är också mer ljusstark än sin föregångare och av noterbart bättre kvalitet, och även ljudet är bättre för den som vill använda mobilen för att spela upp via dess inbyggda högtalare (även om det såklart aldrig kan jämföras med att faktiskt ha riktiga högtalare).

Den största mjukvarumässiga nyheten i Pixel 8 Pro är AI och så kallad maskininlärning som numera lurar i varje hörn av enheten. Men när du startar upp den kommer du märka väldigt lite av detta, då ingenting egentligen skvallrar om att telefonen bjuder på funktioner som få, om ens någon, konkurrent kan matcha på området. Allt som händer under huven drivs av chippet Google Tensor G3, vilken har rejält med prestanda och gör att mobilen känns tämligen framtidssäkrad även om Google tillför allt fler funktioner framledes.

Detta är en annons:
Pixel 8 Pro
Pixel 8 Pro släpptes förra veckan och är värstingmodellen i Pixel-serien.

Så vilka är då de nya funktionerna? Det flest personer lär nyttja är de fiffiga redigeringsverktygen för foton, där AI nu är helt implementerat. Det gör det möjligt att med ett enkelt knapptryck ta bort flygplansljud, vind eller liknande bakgrundsbrus från en video du spelat in så det låter som du talar i ett tyst rum under ideala förhållanden. Du kan även ta flera gruppfoton och sedan låta AI använda de ansikten som blev bäst i en och samma bild, så svärmors ilskna blick byts mot ett leende och din pappas gäspande mot något en stängd mun. Det går även lätt att flytta på objekt i bilder, så om du fotar sambon framför ett vattenfall, men inser att han/hon hamnade lite snett, så kan du nu enkelt sätta sambon precis där du hade tänkt dig. Även suddiga bilder går att göra skarpa och du kan oerhört lätt plocka bort störande objekt ur foton.

Fusk? Kanske, men samtidigt väldigt praktiskt och jag misstänker att det är funktioner som verkligen kommer tilltala de som vill ta perfekta bilder till Instagram. Verktygen fungerar mestadels väldigt bra, men inte alltid, och flyttar du något fån väldigt röriga bakgrunder har AI:n ibland svårt att fixa en trovärdig lösning för vad som ska vara där ditt flyttade motiv tidigare var. Sägas ska dock att funktionerna ligger onödigt väl gömda (detta var ett problem även med Pixel 7 Pro som hade en del av dessa funktioner i ett enklare utförande) och det finns inget som på ett bra sätt förklarar hur allt fungerar. Här hade Google gärna fått vara tydligare.

Generellt är dock kameran mycket bra, såsom de egentligen alltid varit i Googles Pixel-serie och jag upplever att Pixel 8 Pro med all AI-hjälp just nu är herre på täppan. Även på långa avstånd (5x optisk zoom) och i mörka rum blir resultatet förbluffande bra, och närbilder är helt fantastiska.

Detta är en annons:
Pixel 8 ProPixel 8 ProPixel 8 Pro
Dessa tre kulörer erbjuds, vi fick testa den mittersta, som möjligen kändes lite väl babyblå för vår smak.

När jag provar att spela Call of Duty, Fortnite och även ett krävande spel som Black Desert Mobile så flyter allt på utan minsta bekymmer, vilket lovar gott för den som vill spela mycket. Batteriet (5050 mAh) är också mer än godkänt och jag har kunnat gå i över två dygn med batterisparläget på och normal användning. Spelar jag, drar det såklart mer, och även om det inte levererar fullt samma batteriprestanda som Asus och OnePlus värstingar så är det fortfarande väldigt bra.

En udda funktion som nu också lagts till är en inbyggd termometer. Det är en infraröd sensor som sitter under blixten och med en medföljande app kallad Termometer kan du sedan kolla hur kall din bärs är eller om badvattnet har rätt temperatur. Något du däremot inte får kolla är om du har feber, sannolikt för att Google inte har lust med att anklagas för att ställa felaktiga diagnoser. För att mäta temperatur håller du bara mobilen fem centimeter ifrån något, väljer vilket material det är (det finns dock en standardinställning, men resultatet blir märkbart bättre om du tar dig tiden att ändra) och får ett resultat. Min erfarenhet är att det varierar ungefär en grad från mätning till mätning, så det känns ganska exakt, och mäter jag på min panna (trots att det alltså inte ska användas för att mäta feber) så får jag 35-36 grader och är alltså ganska ackurat även där.

Så har Google då full täckning för påståendet att Pixel 8 Pro är nästa stora grej för smartphones? Som jag skrev i ingressen så gäller det i viss mån. Det är en oerhört fin mobil hårdvarumässigt och mjukvaran, i synnerhet kameran, är något utöver det vanliga. Men alla AI-redigeringar blir inte bra och vissa blir rent av sämre, och artefakter är fortfarande ett problem. Dessutom tycker jag generellt att det är ett problem till Android att appar i hög grad optimerats för Samsungs hårdvara och mjukvara, och mindre och mer udda appar (i mitt fall en diabetesapp och Yale-låset vi har hemma) strular märkligt nog med Googles rena Android än med Samsungs motsvarigheter.

Pixel 8 Pro
Kamerorna i Pixel 8 Pro är genomgående otroligt bra och förbättras ytterligare av suverän mjukvara.

Med det sagt så är det fortfarande en riktigt fin mobil som trots ett högre pris än föregångaren erbjuder ett likvärdigt och i många fall bättre alternativ än betydligt mer kostsamma alternativ. Och att den är så fin för gaming lovar gott och vi ska såklart återkomma med spelrecensioner där vi berättar hur den presterar. Kort sagt är det lätt att varmt rekommendera Pixel 8 Pro, även om jag tror att det blir nästa år vi verkligen kommer få se den där AI-revolutionen i smartphones som nu påbörjats med denna nalle.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Utmärkt hårdvara, bra byggkvalitet, förstklassig mobilkamera, skarp och ljusstark skärm, fiffiga AI-verktyg, ren Android utan bloatware
-
Redigeringsverktygen misslyckas rejält ibland, svårt att hitta inställningar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Pixel 8 Pro

Pixel 8 Pro

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har kollat in årets upplaga av Googles värsting inom Pixel-familjen, där mjukvarujätten och Android-ägaren framför allt hypat sina AI-funktioner...Loading next content